Sjoerd Kooistra < Mensen @ Reguliersdwarsstraat in Amsterdam < Reguliers.net
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Sjoerd Kooistra
 






Regulierszaken

Op 13 september 1984, 10 jaar na het begin van zijn horeca-carièrre, kocht Sjoerd Kooistra zijn eerste zaak in Amsterdam. Het was café Oblomow in de Reguliersdwarsstraat, dat hij aankocht van de compagnons Rob Leistikow en Tjalle Kymmell. Zij waren ook eigenaar van de roemruchte discotheek 36 op de Schaal van Richter, waarop Kooistra in datzelfde jaar nog een optie nam.



Sjoerd Kooistra in 1988 in de Reguliersdwarsstraat
(foto: De Telegraaf)


Homozaken

Daarna zou de Groningse ondernemer geleidelijk aan alle homohorecazaken in de Reguliersdwarsstraat in handen krijgen: in mei 1985 kocht hij van Frans Monsma, voor de maximale prijs van maar liefst 1,1 miljoen gulden, het superhippe homocafé April. Vanuit deze zaak werd twee jaar later homodiscotheek (April's) Exit geopend. Ongeveer een jaar na de April nam hij ook coffeeshop Downtown over.

Kooistra exploiteerde deze zaken aanvankelijk samen met zijn eveneens uit Groningen afkomstige compagnon Louis Röst. Daarbij was deze laatste hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de Reguliersdwarsstraat, waar Kooistra zelf zich toendertijd weinig mee bemoeide.



De April begin jaren '90
(foto: Paul van Well)


Het compagnonschap met Louis Röst werd in augustus 1996 ontbonden. De zaken werden zodanig verdeeld dat Kooistra de cafe's en Louis de restaurants kreeg. Later zou Röst met zijn Good Food Group ook nog een reeks bekende Amsterdamse cafe's aankopen, waaronder Wildschut en Van Puffelen. Sjoerd Kooistra werd door deze boedelscheiding de volledige eigenaar van de homozaken in de Reguliersdwarsstraat.


Richter

Toen Leistikow en Kymmell in 1996 discotheek Richter van de hand wilden doen, deed Kooistra een beroep op zijn optie en zo kreeg hij, na enig getrouwtrek over de koopsom, in de zomer van 1997 ook deze zaak in handen. Omdat Richter als discotheek aan z'n eind was, liet Kooistra de zaak compleet verbouwen en inrichten volgens zijn eigen Drie Gezusters-concept. In 1999 werd het weer geopend onder de naam Soho.


Havana

Ondertussen had hij in 1997, wederom van Frans Monsma, nog het populaire danscafé Havana aangekocht. Deze zaak liet hij in 2002 echter plotseling sluiten omdat de eigenaar van het pand, vastgoedmagnaat Bertus Lüske, de huur wilde verdubbelen en het daarom financieel niet meer rendabel was.

Op deze wijze was Sjoerd Kooistra rond de millenniumwisseling eigenaar geworden van alle grote homozaken in de Reguliersdwarsstraat, die sindsdien ook wel de "Kooistra(dwars)straat" werd genoemd.



Advertentie voor de Kooistrazaken uit 2000


ARC

Dit monopolie werd echter doorbroken met de opening van de ARC in 2002, maar Kooistra zou Kooistra niet zijn als hij deze populaire en zeer trendy cocktailbar niet dolgraag wilde overnemen. Dit lukte hem pas vijf jaar later. In de herfst van 2007 deed hij een bod dat de eigenaren van de ARC niet konden afslaan en zodoende ging per 1 december 2007 ook deze zaak in handen van Sjoerd Kooistra over.

Daarmee was hij wederom eigenaar van alle (zes) homozaken in het trendy deel van de Reguliersdwarsstraat. Deze waren in 2008 goed voor een gezamelijke jaaromzet van ca. 5,5 miljoen euro.





Homo-imago

Hoewel de aankoop van de ARC prefect past in zijn beleid om succesvolle zaken aan te kopen, zei hij vanuit zijn hernieuwde monopoliepositie tevens beter te kunnen meewerken aan de veiligheid voor homo's in de straat. Dit mede om, natuurlijk ook in zijn eigen belang, het verbleekte homo-imago van Amsterdam en van de Reguliersdwarsstraat weer op te poetsen.

Zo verklaarde Sjoerd Kooistra in november 2007 in Het Parool dat hij met Koninginnedag betere artiesten wilde aantrekken en als straat wilde deelnemen aan de Gay Pride. Voor de veiligheid wilde hij de portiers met elkaar in verbinding brengen en bewakingscamera's in de straat ophangen. Dat laatste plan stuitte op protest en werd uiteindelijk pas enkele maanden na zijn dood in 2010 gerealiseerd.



Sjoerd Kooistra aan boord van de Reguliersboot
tijdens de Gay Pride Canal Parade van 2008
(foto: Robèrt Cooijmans)


Meer in het algemeen leek Kooistra echter tegelijkertijd ook een beetje af te willen van het specifieke homo-karakter van zijn zaken in de Reguliersdwarsstraat. Zo verdwenen de regenboogvlaggen van zijn zaken en liet hij in bovengenoemd Paroolartikel weten:

"Ik wil een liberale straat maken, waar zowel homo's als hetero's komen. De tijd dat homo's apart uitgaan, is voorbij. Homo's worden niet meer apart behandeld. Vrouwen zijn in de straat ook welkom. Dat is het leuke van deze straat."

Anderzijds werd in februari 2009 bekend gemaakt dat Sjoerd Kooistra een aandeel had genomen in GBBS Media BV. Dat was de uitgever van het homo-lifestyle magazine Winq, dat eerder al concurrent sQueeze overnam en als sponsor van Kooistra's homozaken optrad. GBBS ging later dat jaar failliet.


Faillissement

Na het faillissement van Plassania op 13 september 2010 ging curator mr Seerp Gratama aan de slag om nieuwe exploitanten voor de cafe's te zoeken. In het boek over Sjoerd Kooistra wordt het bod van 1 van de geinteresseerde partijen beschreven:

"De zaken in de Reguliersdwarsstraat zijn allang dicht en minder waard vanwege de specifieke doelgroep. Toch zouden ze nog goed zijn voor 1 miljoen euro. Soho was een goed verzorgde zaak en is 0,5 miljoen euro waard. De pas verbouwde April mag 350.000 euro kosten. Exit is een afgeleefd pand dat vanwege geluidsoverlast en vergunning voor een deel niet meer gebruikt kan worden en is daarom hooguit 150.000 euro waard." (p. 244)

Dit aldus het oordeel van een kandidaat-koper die het niet geworden is - mogelijk omdat de Soho toch niet zo goed verzorgd was en 3,5 ton voor de April wel erg weinig was.


Doorstart

Al met al duurde het nog vrij lang voordat de zaken in de Reguliersdwarsstraat nieuwe exploitanten kregen, maar in de loop van 2011 zijn ze allemaal één voor één weer open gegaan:

- Café Soho werd overgenomen door Martin Nijdam. Hij bracht enkele verbeteringen aan, maar liet Kooistra's interieurstijl onveranderd en heropende de zaak weer op 3 maart 2011.

- Downtown werd overgenomen door de eigenaar van het pal erachter gelegen Studio 2, die dit legendarische zaakje in oude stijl herstelde en op 21 maart 2011 heropende.

- Café April werd overgenomen door Casper Reinders, die de beroemde zaak een compleet nieuw interieur én de nieuwe naam Ludwig II gaf. De heropening vond plaats op 21 juli 2011.

- Bar ARC werd overgenomen door Alexis Deenen, voorheen barman en manager van de Regulierszaken. Hij heeft de ARC gerestyled en onder de naam EVE op 21 juli 2011 heropend.

- Club Exit werd tenslotte overgenomen door Rob de Jong, die eerder eigenaar van de ARC was. Hij liet deze discotheek volledig verbouwen en heropende de zaak uiteindelijk in oktober 2012 onder de naam Club NYX.


> vervolg: Interieurs






Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.