De Reguliersdwarsstraat in Amsterdam
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  



NIEUWS - 16 februari 2012 20.05 uur:

Gemeente wil samenwerking voor een aantrekkelijke Gay Destination

Afgelopen maandagavond, 13 februari, vond een bijeenkomst plaats getiteld "Amsterdam Ondernemend Gay Capital". Meest opvallende uitkomst was dat, ondanks deze titel, de gemeente voortaan ook genoegen neemt met het zijn van een voor homo's aantrekkelijke bestemming, een Gay Destination.

Samenwerking
Belangrijkste doel van de bijeenkomst was het bevorderen van de samenwerking tussen alle gay ondernemers, zo vertelde de adviseur bij economische zaken Roy Vinke, die deze gespreksavond leidde. Met ruim 100 mensen uit de meest uiteenlopende sectoren van de gay scene was de opkomst in elk geval al zeer goed.



Vanuit de Reguliersdwarsstraat waren de eigenaren van de bestaande winkel Mantalk, van de toekomstige Rufskin-winkel en van café t Dwarsliggertje aanwezig. Van de grote zaken en van het bestuur van de ondernemersvereniging was alleen de eigenaar van bar EVE gekomen.

Gemak en ongemak
Door het grote aantal aanwezigen was de locatie, Club Roque aan de Amstel, bomvol, waardoor de meesten moesten staan. Ook het projectiescherm op het podium was hierdoor voor velen nauwelijks zichtbaar. Deze ongemakken werden echter ruimschoots goedgemaakt door de smakelijke (gratis) wokmaaltijd, die iedereen tijdens de pauze kreeg uitgereikt.

Gay Destination
Eerste spreker was wethouder Gehrels van Economische Zaken, die aangaf dat de stad niet meer per se Gay Capital hoeft te zijn, maar dat we moeten zorgen dat de stad een aantrekkelijke Gay Destination blijft. Ze benadrukte dat het de ondernemers zijn die dit moeten doen. De gemeente kan hierbij alleen faciliteren door het versterken van de structuren.

Toekomstgericht
Volgende spreker was Frans van der Avert, de nieuwe chief marketing officer (CMO) van de gemeente. Hij wil de komende jaren Amsterdam (inclusief de "bijbehorende" toeristische trekpleisters in de regio) met vereende krachten opnieuw in de markt zetten. Niet meer met beelden van terrasjes, bootjes en schilderijen, maar toekomstgericht en innovatief.

Gay Portal
Eén van zijn belangrijkste plannen is het opzetten van een alomvattend gay portal met apps, gekoppeld aan de I Amsterdam-website (waar nu alleen nog sterk verouderde gay info op staat). Via deze portal moeten toeristen in 1 keer alle informatie over het hoofdstedelijke homo-uitgaansleven ter beschikking krijgen, maar moet, volgens Van der Avert, ook aandacht worden besteed aan de geschiedenis van de vrijheid en tolerantie in Amsterdam.

Duitse successen
Uit Berlijn was aanwezig Tim Vogler, een ondernemer die een aantal succesvolle gay sauna's heeft opgezet. Hij vertelde dat als mensen zich richten op een gemeenschappelijk doel, het proces vaak vanzelf gaat. Wel is daarvoor identificatie met dat einddoel nodig. Ook gaf hij als tips mee: zorg dat je het beter doet dan anderen en dat je onderscheidend bent.




Gay Village Old Town
Een concreet voorbeeld van samenwerking leverden Martijn Bakker en Diana van Laar, die vertelden over hoe zij de Warmoesstraat en de Zeedijk willen gaan profileren en presenteren onder de gemeenschappelijke naam Gay Village Old Town. Daarvoor komen er onder andere gezamelijke advertenties, banieren in de straten en is er een website met bijbehorende social media in voorbereiding.

Ondernemersverenigingen
Voor de Warmoesstraat en Zeedijk willen ze bovendien een ondernemersvereniging oprichten. In andere homostraten is men daar al eerder mee aan de slag gegaan: in de Kerkstraat is er vorige maand een vereniging opgericht en aan de Amstel gaan de 6 cafe's samenwerken via een stichting. In de Reguliers- dwarsstraat is zelfs vorig jaar juli al een ondernemersvereniging tot stand gekomen, alleen heeft die tot nu toe nog weinig activiteiten kunnen ontplooiien.

Reacties

Uit de reacties van de ondernemers zelf kwam naar voren dat zij een gezamenlijke presentatie ook belangrijk vinden, maar zich toch afvroegen of de gemeente niet meer concrete dingen kon doen. Als voorbeeld werd genoemd de regenboogvlaggen waaraan de gay neigbourhood in Los Angeles zichtbaar is.

Dit soort gezamelijke dingen lijken toch makkelijker als die van bovenaf komen, want uit een voorbeeld van geen posters in een andere straat mogen ophangen, bleek dat zaken en straten elkaar onderling nog vaak meer als concurrenten, dan als collega's zien.

Velen voelden zich ook belemmerd door de strikte en vroege sluitingstijden. Daar is nu echter weinig of niets meer aan te doen, sinds de gemeenteraad er afgelopen november een definitief besluit over heeft genomen.

Tenslotte herinnerde menigeen zich ook nog de bijeenkomst van december 2010, die over vrijwel dezelfde onderwerpen ging, maar waar in de tussentijd kennelijk niets mee gedaan is.

Dit neemt niet weg dat de bijeenkomst van maandagavond door vrijwel iedereen als een goed en nuttig samenzijn werd ervaren en dat dat op zich misschien al wel net zo veel waard is als datgene wat inhoudelijk besproken werd.





0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:









Meer nieuwsberichten:

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

- Dit najaar veilig uitgaan met Dress & Dance

- Ondanks regen een bruisende Pride-viering





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.