English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    YouTube    RSS-feed   


  


NIEUWS
 


21 november 2019

25 jaar geleden overleed Manfred Langer

Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de Amsterdamse horeca-ondernemer Manfred Langer overleed. Hij werd wereldberoemd met zijn extravagante homodisco iT, maar veel minder bekend is dat hij ook een reeks van andere zaken heeft gehad, waaronder korte tijd eentje in de Reguliersdwarsstraat.
Gasten van een Hollywoodparty bij danscafé Havana,
met Manfred Langer vooraan in het zwart
(klik ter vergroting)


Manfred Langer werd op 13 mei 1952 in Wenen geboren en kwam in 1972 naar Amsterdam. Via Ad van Besouw van het fameuze homocafé Amstel Taveerne kwam hij in de homohoreca terecht. Hij werd vooral beroemd met zijn café Chez Manfred en discotheek iT, maar daarnaast had hij ook nog een aantal wat minder succesvolle horecazaken.

> Een volledig overzicht van Manfreds zaken vind je bij de Gaykrant!


Traffic Bar

In de Reguliersdwarsstraat nam Manfred Langer per 1 juli 1982 het oude homocafé Mac Donald op nummer 11 over, dat in 1963 geopend was als de eerste homozaak in deze straat. Hij liet het oude café ombouwen tot een moderne zaak onder de naam Traffic, die, zoals de naam al aangeeft, was ingericht met allerlei decoraties gebaseerd op verkeer en vervoer.

De jolige sfeer die Manfred Langer in de Traffic creëerde paste echter niet goed bij het Regulierspubliek en zodoende verpachtte hij de zaak per 19 mei 1983 aan zijn ex-vriend Dirk Dol, die de Traffic nog tot begin 1991 op succesvolle wijze voortzette.
Het interieur van de Traffic Bar in de Reguliersdwarsstraat
(foto: collectie Dirk Dol - Klik om te vergroten)


Discotheek iT

Manfred Langers grootste succes was discotheek iT die hij op 7 september 1989 opende aan de Amstelstraat 24. Het was na de RoXY de meest extravagante uitgaansgelegenheid van Amsterdam, met grootse feesten, veel travestie, male strippers en wat dies meer zij: "In de iT kan veel, zo niet alles" placht Manfred te zeggen.

De iT kreeg al direct internationale bekendheid en werd dan ook bezocht door talloze beroemdheden. Ook hetero's wilden maar wat graag deel uitmaken van dit spektakel en zo vond via de feesten in de iT een verbroedering plaats waarmee Manfred Langer ook een belangrijke bijdrage aan de homo-emancipatie heeft geleverd.
Homodiscotheek iT in de Amstelstraat, 1991
(foto: David Jarrett - klik ter vergroting)


Manfred Langer overleed op 21 november 1994, slechts 42 jaar oud. Zijn uitvaart werd één van de meest spraakmakende ooit: een lange stoet met voorop een roze lijkwagen gevolgd door twintig witte rouwwagens reed langs de iT waar talloze vaak extravagant geklede mensen hem de laatste eer bewezen voordat hij werd begraven op Zorgvlied.^


1 reactie(s)

Door DJ Jacuzzi Martijn Bosch op 22-11-2019 om 1:03 uur:

Verheffers moeten we blijven, verleiders moeten we worden! XD
Reageer:

Naam:
^


Meer nieuwsberichten:

- Alarmfase rood voor clubs en evenementen

- De Taboo Bar bestaat 10 jaar!

- Straatafsluiting bij drukte tijdens Pride-weekend

- Reguliersdwarsstraat heeft een eigen regenboogpad!

- Club NYX voorlopig weer open als nachtcafé

- Minister Grapperhaus spreekt met slachtoffers van anti-LHBT-geweld


Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact
.