Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  



NIEUWS - 20 juli 2024

Burgemeester Halsema onthult reusachtige pridevlag

Aan de vooravond van Queer & Pride Amsterdam onthulde burgemeester Femke Halsema gisteren een reusachtige pridevlag in de Reguliersdwarsstraat.





De onthulling vond plaats bij het bekende knoflookrestaurant Garlic Queen, dat zich pal tegenover de vlag bevindt. In aanwezigheid van betrokkenen en geïnteresseerden sprak eerst Eward Koning, voorzitter van de ondernemersvereniging voor het westelijke deel van de straat.


Aanbod

Koning vertelde hoe op een gegeven moment vanuit Nuveen Real Estate de vraag kwam of zij een bijdrage konden leveren ter gelegenheid van de Pride. Nuveen is met het Gouden Bocht-complex de grootste vastgoedeigenaar in de straat en leverde vorig jaar al een bijdrage die resulteerde in de grote harten die nog steeds in de straat hangen.

> Zie: Spread the Love via 12 reusachtige harten in de straat

Over dit aanbod hoefde Koning niet lang na te denken: hij wilde graag een reusachtige pridevlag aan de steigers die momenteel voor het grote kantoorpand op de nummers 18-20 staan. Voor de concrete uitvoering werd BlowUP media ingeschakeld, dat gespecialiseerd is in out of home-reclame.


Pridevlag

Het resultaat is een pridevlag van maar liefst 45 bij 10 meter. Het is geen klassieke regenboogvlag zoals de meeste mensen die kennen, maar een nieuwere variant uit 2021, waarin extra strepen voor transgender mensen en mensen van kleur zijn opgenomen, plus een paarse cirkel voor mensen met een intersekse conditie.

Wie echter goed kijkt ziet dat de regenboogbanen niet in de tegenwoordig gebruikelijke zes kleuren zijn, maar in de acht kleuren van hoe deze vlag oorspronkelijk in 1978 ontworpen was. Ook is per abuis de binnenkant van de paarse cirkel wit in plaats van geel.

Voorzitter Koning ziet de enorme en van verre zichtbare pridevlag met name als een statement tegen de toenemende agressie richting LHBT'ers. De onthulling markeert dan ook de start van een reeks van maatregelen die van de Reguliersdwarsstraat een veiliger uitgaansgebied moeten maken.

> Zie: Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat



Burgemeester Femke Halsema met geheel rechts voorzitter Eward Koning
(klik ter vergroting)


Onthulling

Met een korte toespraak verrichte burgemeester Halsema vervolgens de officiële onthulling van de bijzondere pridevlag. Ze merkte op dat hiermee de straat nog verder opfleurt, terwijl het met al het groen toch al zo'n gezellige en prachtige straat is.

Net als Koning ziet zij de vlag als een krachtig statement van verzet tegen de afnemende tolerantie richting LHBT'ers, of dat nou van de politiek of van influencers uitgaat. In het DNA van Amsterdam zit immers dat je moet kunnen zijn wie je wilt zijn en Halsema vindt het dan ook een schande als LHBT'ers lastig gevallen worden.


Meer Pride

De pridevlag in de Reguliersdwarsstraat is niet de grootste van het land, want gisteren werd eveneens de parkeergarage van Q-Park aan de Marnixstraat, boven restaurant-bar Waterkant, weer voorzien van een progress-vlag die 82 bij 18 meter meet. Ook in 2022 en 2023 werd dit tijdens de Pride-periode al gedaan.

De onthulling van deze beide pridevlaggen markeerde de start van wat sinds vorig jaar Queer & Pride Amsterdam heet: twee weken van LHBT-activiteiten, georganiseerd door achtereenvolgens Queer Amsterdam en Pride Amsterdam, al zijn er onder de vlag van de eerstgenoemde organisatie de hele maand al (kleinschalige) activiteiten gaande.

Omdat de pridevlag in de Reguliers een steigerdoek is, hangt hij er slechts tijdelijk, maar naar verwachting in elk geval tot en met oktober. Voor extra zichtbaarheid staat de vlag 's avonds ook nog eens in de spotlights:



De pridevlag bij nacht

Update:
Anders dan de bedoeling was is de grote pridevlag al binnen een paar weken weer weggehaald omdat hij in de weg zat bij het afvoeren van materiaal van de renovatiewerkzaamheden.


- Zie ook het bericht bij De Regulist






1 reactie(s)

Door Webmaster op 22-07-2024 om 8:57 uur:

Het is weer mogelijk om reacties onder de nieuwsberichten te plaatsen!




Reageer:









Meer nieuwsberichten:

- Burgemeester Halsema onthult reusachtige pridevlag

- Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update

- Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.