Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  NIEUWS - 3 december 2023

Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende


Bij de gayzaken in de Reguliersdwarsstraat zijn vorig weekend twee dragqueens mishandeld. Ondanks een reeks van maatregelen is dit zoveelste incident gericht tegen dragqueens.Bewakingsbeeld van het moment dat de Arabische mannen langslopen
terwijl rechts de dragqueens bij Bar Blend buiten staan
(beeld via AT5 - klik ter vergroting)


Het incident gebeurde rond 2.00 uur in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 november. Volgens berichtgeving van AT5 stonden dragqueens Kittana Wolpy (artiestennaam van Andre Alencar) en Dutch Tina Turner (Steven Gibbs) buiten bij Bar Blend wat te praten toen zij door een groepje Arabische mannen werden uitgescholden.

Even later werden een paar flessen in hun richting gegooid en vervolgens kwamen de mannen op de dragqueens af. Dutch Tina Turner werd door hen tegen de grond gewerkt en mishandeld, met kapotte knieën en andere verwondingen tot gevolg.

De politie wist de Arabische mannen bij de Munttoren staande te houden, maar nadat hun identiteitsgegevens waren genoteerd gingen ze voorlopig vrijuit. De politie heeft wel laten weten dat het onderzoek nog loopt en de zaak heel serieus te nemen.


Veiligheidsmaatregelen

Intimidatie richting dragqueens doet zich al enige tijd voor. In een recent interview met gayglossy Winq somde Eward Koning, voorzitter van de ondernemersvereniging, op wat er reeds wordt ondernomen om hun veiligheid te vergroten:

- Om te zorgen dat dragqueens en ander uitgaanspubliek niet opvallend gekleed over straat hoeven te gaan is er het project Dress & Dance, waarbij men elke zaterdag (dit jaar nog t/m 9 december) in de kapperssalon WHO CARES terecht kan om zich in een veilige omgeving om te kleden.

- Vanouds maken veel dragqueens gebruik van een taxi om niet in vol ornaat over straat te hoeven, maar ook dat levert regelmatig problemen op. Daarom zijn er gesprekken met de grote taxibedrijven (TCA, Uber en Bolt) om de veiligheid van het taxivervoer te verbeteren.

- Deze gesprekken worden gevoerd vanuit de Regenboog VeiligheidsAlliantie (RVA) die in 2021 is opgericht. De RVA bestaat uit bijna 30 LHBT-organisaties die vier keer per jaar overleg voeren met de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de hoofdcommissaris van politie.

- Tenslotte is de straatverlichting in het westelijke deel van de Reguliers zo ingesteld dat die bij sluitingstijd overschakelt op fel wit licht, wat overlastplegers hopelijk afschrikt en zo de veiligheid ten goede komt.

Geweldsincidenten zoals dat van vorig weekend zullen echter alleen te voorkomen zijn door middel van meer politie in de straat, of beveiligers zoals de pleinhosts die sinds 2015 op het Rembrandtplein actief zijn.


Update:
Op 30 december 2023 kwam Het Parool met een terugblik op het incident waaruit blijkt dat de politie nog altijd onderzoek doet en burgemeester Halsema laat weten dat het "ingewikkeld" is om dergelijke incidenten te voorkomen.


0 reactie(s)


(Om technische redenen is het tijdelijk niet mogelijk om een reactie te plaatsen)

Reageer:

Meer nieuwsberichten:

- Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance

- Koningsdag weer met twee grote straatfeesten gevierd

- Gemeente en politie steunen extra veiligheidsmaatregelen in de straat

- Benefietgala Samen Sterk Tegen Kanker bij BLEND XL

- Twee dragqueens mishandeld; bestaande veiligheidsinitiatieven nog onvoldoende

- De Regulist: een nieuwe krant voor de LHBTI+-gemeenschap

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.