English version
Nieuws    Agenda    Foto's
Twitter    Facebook    Istagram    YouTube    RSS-feed  


  


Logo van het Amsterdam Dance Event

Amsterdam Dance Event (ADE)Het ADE is het grootste festival voor electronische Dancemuziek ter wereld, waar jaarlijks ook diverse zaken in de Reguliersdwarsstraat aan deelnemen.


- Programma ADE 2017 -

- Geschiedenis - Links -


bijgewerkt: 01-10-2017

 

Programma ADE 2017


woensdag 18 oktober t/m
zondag 22 oktober 2017


Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) zijn er op zo'n 160 grote en kleine locaties verspreid over de Amsterdamse binnenstad optredens van meer dan 2500 bekende en minder bekende DJ's uit binnen- en buitenland. Hiervoor worden zo'n 375.000 bezoekers verwacht.


Reguliersdwarsstraat

In de Reguliersdwarsstraat hebben de volgende zaken tijdens het ADE een speciale programmering - klik op de link voor nadere details over de optredens:

- A l'Elephant du Congo op 19, 21 en 22 oktober

- Club NYX op 18, 19, 20, 21 en 22 oktober

- Bar Broker op 18, 19, 20 en 21 oktoberAmsterdam

Zie de officiële ADE website voor optredens elders in de stad.

Tijdens het ADE mogen clubs zonder extra vergunning tot 8.00 uur 's ochtends open blijven, zodat ze op verschillende tijdstippen kunnen sluiten en bezoekers niet allemaal tegelijk de straat op gaan.

Check de programmering van de afzonderlijke zaken om te zien wanneer welke zaken in de Reguliersdwarsstraat hier gebruik van maken.

^

Geschiedenis


Het Amsterdam Dance Event (ADE) ontstond in 1995, toen Richard Zijlma samen met de stichting Conamus in een hotel aan de Vijzelgracht een bijeenkomst organiseerde waarbij DJ's hun tracks konden licenseren en artiesten met labels kennis konden maken (de stichting Conamus werd in 2006 omgedoopt tot Buma cultuur - niet te verwarren met de eraan gelieerde auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra).

De eerste editie was een succes en zo vond in 1996 de tweede editie plaats, met een conferentie in De Balie, gevolgd door 30 optredens voor zo'n 300 bezoekers in Paradiso, Escape en De Melkweg. In deze beginjaren kon het evenement zich optrekken aan het succes van de dancemuziek in clubs als de RoXY en de iT, om na het wegvallen daarvan rond het jaar 2000 in het ontstane gat te kunnen springen.
Het Amsterdam Dance Event in de beginjaren
(foto via DJMag.nl)

Groei

Het Amsterdam Dance Event groeide snel, zowel de Conferentie overdag, die t/m 2006 in Felix Meritis plaatsvond en waarbij labels, muziekuitgevers, managementbedrijven, promotors, festivals en artiesten voor de meer zakelijke kant met elkaar in contact kunnen komen, als het Festival 's avonds, wanneer het publiek op talloze locaties van DJ-optredens kan genieten.

Op deze wijze groeide het ADE uit tot de voornaamste muziekconferentie op het gebied van elektronische, urban en dancemuziek in de wereld. Draaiden in 2004 nog ruim 200 DJ's en artiesten in meer dan 20 clubs voor zo'n 25.000 bezoekers, in 2012 waren er al 1700 artiesten, die op 75 grote en kleine locaties voor ruim 200.000 bezoekers stonden.

Ook zijn inmiddels sub-conferenties opgezet zoals ADE Green, ADE Beats en ADE University en is er voor muziekliefhebbers, DJ's en producers overdag een speciaal programma onder de naam ADE Playground gekomen. Een domper was toen tijdens het ADE van 2014 drie bezoekers om het leven kwamen als gevolg van verkeerd drugsgebruik. Ondanks uitgebreide voorlichting overleed ook in 2015 weer iemand daaraan.
ADE-zitblok en infostand op het Rembrandtplein (2016)


Reguliers

Voor zover bekend nam in 2010 voor het eerst ook een zaak uit de Reguliersdwarsstraat aan het Amsterdam Dance Event deel. Het ging daarbij om de toenmalige Havana, waar een jaar later café BLOC en The House of Rising bijkwamen. In 2012 deden The Other Club als opvolger van de Havana, de nieuwe bar Ludwig en voor het eerst ook homozaken mee, namelijk Soho en club NYX.

Twee jaar later waren er echter geen ADE-optredens meer bij de Soho en was Bar Ludwig omgevormd tot A l'Elephant du Congo. De restaurant/bars Rose's Cantina en La Cage hadden in 2014 voor het eerst een programmering voor het ADE, zodat sindsdien vier zaken in de Reguliersdwarsstraat aan dit evenement deelnemen.
The Other Club tijdens het Amsterdam Dance Event (2012)Een nieuw conferentie-onderdeel is ADE Green, over het realiseren van duurzaamheid bij muzikale evenementen. Omdat sinds 2016 duurzaamheid ook een belangrijk onderdeel van het Secret Village-project in de Reguliersdwarsstraat is, hield projectleider Tanja van der Knoop in dat jaar tijdens ADE Green een presentatie over deze plannen.

^

Links


- Officiële website: www.amsterdam-dance-event.nl

- Netwerken: Facebook - Twitter - Instagram

- Stichting Buma Cultuur: www.bumacultuur.nl

- Partyscene: Road to ADE: 20 years ago and now

- Over Richard Zijlma - de stille kracht achter Amsterdam Dance EventReguliers.net Ⓒ 2007-2014 - Disclaimer/Cookies - Contact
Reguliers.net Ⓒ 2007-2014 / Contact
.