Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Gert-Jan Dröge

 

Geboren in Enschede op 23 april 1943
Overleden in Amsterdam op 5 juni 2007 (64 jr.)Gert-Jan Dröge was de manager van discotheek Richter en kreeg vandaaruit grote bekendheid op televisie.
Geboren als zoon van een tandarts uit Enschede ging Gert-Jan Dröge naar de toneelschool in Arnhem, om vandaaruit in 1966 regie-assistent te worden van de populaire musical Anatevka.

Later kwam hij naar Amsterdam als programmeur bij popcentrum Paradiso en werd hij medio jaren '70 bedrijfsleider van De Schakel, de destijds zeer populaire homodancing van het COC aan de Korte Leidsedwarsstraat 49.

Voor zichzelf begon hij vervolgens nachtcafé Chez Nelly, dat genoemd was naar barkeepster Nelly Frijda. Een andere barmedewerker daar was Jan Lenferink, net als Dröge stijlvol en gesoigneerd, discreet homo en afkomstig uit Twente. Beide mannen hadden elkaar leren kennen in café De Pool in de Oude Hoogstraat, waar Dröge stamgast was. Later kwam hij ook in de April en de Havana in de Reguliersdwarsstraat.

En in die straat zou hij in 1981 de manager worden van de gloednieuwe trendy discotheek 36 op de Schaal van Richter, die tot 1996 was gevestigd in het pand waar nu de Soho zit. Dröge maakte van deze disco direct the place to be van het toenmalige Amsterdamse uitgaansleven. Er vonden talrijke spraakmakende feesten en optredens plaats en er kwamen vele bekende mensen.

Op de zondagmiddag organiseerde hij in Richter een talkshow voor de bezoekers, met drie gasten onder leiding van zijn Chez Nelly-barman Jan Lenferink. Deze show was zo'n succes, dat die de eerste late night talk show op de Nederlandse televisie zou worden.

Het werd van 1983 t/m 1988 uitgezonden door Veronica onder de titel "Rechtstreeks Uit Richter", oftewel RUR. Ook deze TV-show werd door Dröge geproduceerd en door Lenferink gepresenteerd.


Terugblik op RUR vanuit Richter


In 1988 ging Jan Lenferink zelfstandig verder met RUR en stopte Gert-Jan Dröge bij Richter om in 1990 zelf een TV-programma te gaan presenteren: het fameus geworden Glamourland, waarin hij op zijn geheel eigen ironische wijze een kijkje gaf in de wereld van de Nederlandse high society en nouveau riche:


Aflevering van Glamourland uit 1993


Later zou Dröge nog meer televieprogramma's presenteren, maar die werden niet meer zo succesvol als Glamourland. Wel wist hij zijn laatste twee jaar nog een langgekoesterde jongensdroom waar te maken, door op te treden als spreekstalmeester bij het Wereldkerstcircus in het Amsterdamse theater Carré.

Gert-Jan Dröge was een levensgenieter, die met kleine dingen tevreden was, veel wist over anderen, maar weinig losliet over zichzelf. Na een kort ziekbed overleed hij op 5 juni 2007 in Amsterdam aan longkanker.


Links

- Wikipedia: Gert-Jan Dröge
- Interview: Gert-Jan Dröge: Ik heb mijn kindje terug
- Online-artikelen:
    - Het raadsel Gert-Jan Dröge
    - Tobber temidden van feestgedruis
    - Altijd een gentleman
    - Gert-Jan Dröge (64) overleden

Artikelen

- Willem Pekelder: Op zoek naar de nieuwe Gert-Jan Dröge, in: HP De Tijd, december/januari 2021/2022, p. 108-113.
- Tom Kellerhuis & Jan Zandbergen: Raadsel, in: HP De Tijd, week 24 (15 juni 2007).

Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.