DJ Groovemaster Johnson < Mensen @ Reguliersdwarsstraat in Amsterdam < Reguliers.net
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Groovemaster Johnson

 

Geboren in Engeland in 1960


DJ Johnson is bekend geworden met zijn muziek die hij in de Havana in de Reguliersdwarsstraat draaide.




Groovemaster Johnson werd als John Debnath in 1960 in Engeland geboren, maar vertrok als tiener al naar Nederland. Sinds 1976 is hij actief als DJ en draaide aanvankelijk vooral op schoolfeesten. Zijn stijl zou een mengsel van disco, soul, funk, reggae, latin, jazzdance en Afrikaanse muziek worden.

In 1979 wordt Johnson resident bij Club Cosmos (in het Rothaanhuis aan de Rozengracht 133, later Club More Amor en sinds 2010 Roses) en bij het Commodore Funk Palace in de Warmoesstraat. Daarnaast draaide hij op vaak mede door hemzelf georganiseerde feesten door heel Nederland.


House

In de jaren 1987 en '88 is DJ Johnson één van degenen die de House-muziek in Nederland introduceert. Dit deed hij samen met Paul Jay, Grahem B. en Maz Weston, die onder de naam The Soho Connection vanuit London naar Amsterdam gekomen waren en die op 3 september 1988 in een pakhuis aan de Surinamekade in Amsterdam de eerste echte (ware)houseparty in Nederland organiseerden.

In 1990 ging de Soho Connection uit elkaar en gingen de leden elk hun eigen muzikale weg. DJ Johnson draaide sinds 1989 ook in de roemruchte discotheek RoXY, waaraan hij totaan de ondergang ervan in 1999 verbonden blijft, alsmede in discotheek Richter in de Reguliersdwarsstraat.


Havana

Toen in 1989 in deze straat danscafé Havana werd geopend, werd Johnson ook hier resident-DJ. Met zijn vernieuwende Afrikaans georiënteerde muziekstijl, maakte hij het clubgedeelte van de Havana op de eerste verdieping tot een razend populaire dansgelegenheid, niet alleen voor homo's, maar vooral ook voor zeer uiteenlopende heterobezoekers.

De inmiddels tot Groovemaster gekroonde Johnson bleef tot 1997 aan de Havana verbonden. Met de muziek die hij hier boven draaide, stelde hij ook zijn eerste drie CD's samen:

- Upstairs At Club Havana (1994)
- Upstairs At Club Havana, Volume II (1995)
- Upstairs At Club Havana, Volume 3 (1996)


Deze destijds überhippe CD's zijn via internet nog vrij gemakkelijk verkrijgbaar.


Garage

In de jaren '90 raakt Johnson bekend als specialist van de Amerikaanse Garage (ontstaan in de Paradise Garage in New York) en de Engelse underground Garage. Ook wanneer hieruit het 2-step-genre opkomt, groeit hij hierin mee.

In 1997 organiseert hij de eerste underground garage party in de Melkweg. Daarna ontstaat zijn wekelijkse Juice Session in discotheek RoXY op zondagavond. Sindsdien draait hij zijn garage tracks overal in Nederland, zoals in Paradiso, Nighttown, op Dance Valley, Innercity en Drum Rhythm.


Bubble Club

In 2001 begint Groovemaster Johnson met Bubble Club, een regelmatige party in Paradiso en soms ook elders. Deze wordt een waar begrip, waarop op talrijke gast-dj's optreden.

Bubble Club was tot medio 2001 ook te beluisteren op de radiozender Slam FM, totdat die werd overgenomen door ID&T, die niet meer in zijn muziekstijl geinteresseerd waren. Nadien was Bubble Club op toernee door Nederland.


Reünie

In 2002 kwam DJ Johnson weer samen met de andere leden van de Soho Connection voor diverse reünie-optredens in Paradiso in Amsterdam en in Paradiso aan Zee in Bloemendaal.

Op 7 november 2009 was Groovemaster Johnson ook weer terug in de (nieuwe) Havanna. Daar trad hij op in het kader van een nieuwe clubavond, georganiseerd door DJ Natarcia, die ook al in de oude Havana draaide.


Groovemaster Johnson's Birthday Bounce
op 26 mei 2007 in Akhnaton in Amsterdam


In 2016 trad Groovemaster Johnson, samen met een reeks andere bekende oude artiesten, op tijdens de EuroPride jubileumeditie van het populaire gay & openminded festival Milkshake in het Westerpark.



DJ Groovemaster Johnson
(foto via MilkshakeFestvial.com)


Links
- Wikipedia: John Debnath
- Informatie op:
   - www.popinstituut.nl
   - www.partyflock.nl
   - www.discogs.com

Artikelen
- Marius van Melle & Niels Wisman: De eerste houseparty van Amsterdam, in: Ons Amsterdam, 60e jrg. (2008), nr. 11/12, p. 452-453.





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.