NIEUWS - 11 februari 2016
5 jaar na de grote Reguliers-enquête
Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat de resultaten van een grote enquête over de toekomst van de Reguliersdwarsstraat
gepresenteerd werden. Hier een terugblik op de uitkomst van deze enquête en hoe het de straat sindsdien vergaan is.
Met de enquête werd gevraagd naar de wensen van de bezoekers van de straat, nadat in het voorgaande jaar 2010 alle bekende homozaken van horecamagnaat
Sjoerd Kooistra gesloten waren en de Reguliers op sterven na dood leek.
De resultaten werden op 11 februari 2011 door Peter Koop van Reguliers.net en Vera Bergkamp, destijds gemeenteraadslid voor D66, aangeboden aan de toenmalige wethouder van economische zaken, Carolien Gehrels:
De presentatie van de enquêteresultaten bij de voormalige April
(foto: Marius Bakker/Reguliers.net)
Wat het meest in het oog sprong was de grote betrokkenheid van de bezoekers bij de straat: meer dan 1000 mensen vulden de enquête in en zij wilden in overgrote meerderheid "hun straat" weer terug.
Ook wilde men meer diversiteit, met leuke zaken voor zowel 's avonds als overdag, meer terrasjes, meer feesten en betere service. Uiteraard ook zo snel mogelijk alle zaken weer open, maar nog liever vernieuwing en geheel nieuwe zaken.
Aan die wensen werd tamelijk snel tegemoet gekomen: nadat eerder al Soho en Downtown heropend waren, werden op 21 juli 2011 de drie laatste grote homozaken (EVE, Ludwig en Havana) tegelijk
geopend door niemand minder dan burgemeester Van der Laan.
Straatfeest bij de heropening van de Reguliers op 21 juli 2011
Deze geheel vernieuwde zaken hielden het echter nog geen jaar vol - de roep om vernieuwing zoals die uit de enquête was gebleken, bleek achteraf waarschijnlijk een iets te sociaal gewenst antwoord.
Juist zaken die hetzelfde waren gebleven, zoals de
Soho en het
Exit Café, of zoals de nieuw geopende
Taboo, dat de traditie van het oude vertrouwde zondagse Happy Hour voortzet, bleken tot op de dag van vandaag het populairst.
April
Uit de enquête was de
April als meest favoriete zaak uit de bus gekomen, gevolgd door de Soho, de ARC, discotheek Exit en het Exit Café. Opmerkelijk was dat ook de oude
Havana (1989-2002) nog altijd door 23% van de mensen als favoriet werd aangeduid.
Uitgerekend de April keerde echter niet meer terug. Na een korte periode als de veel te exclusieve Ludwig Zwei werd het al gauw omgevormd tot Ludwig en heet nu
A l'Elephant du Congo, een zaak die in bijna alles het tegendeel van de vroegere April is.
Homostraat?
De opvolgers van de April werden opgezet door de gevierde horeca-ontwerper
Casper Reinders, die inmiddels in totaal al vijf zaken in dit deel van de Reguliersdwarsstraat van een nieuw interieurconcept heeft voorzien.
Het maakte deze uitgaansgelegenheden tot drukbezochte en trendy hotspots, maar ze trekken hoofdzakelijk een heteropubliek, waardoor het aandeel homo's in de straat van grofweg 90% naar ongeveer 50% is teruggelopen. Veel van hen heeft dit het gevoel gegeven dat zij hierdoor "hun" straat zijn kwijtgeraakt.
Hetzelfde kan gezegd worden van de vroegere homodiscotheek
Exit, die na een grootscheepse verbouwing in oktober 2012 weer open ging als club
NYX en sindsdien eveneens een zeer gemengd publiek van voornamelijk hippe jongeren trekt.
Hoezeer dit ook het Amsterdamse publiek aanspreekt, het is de vraag of de 57% van de bezoekers die volgens de enquête van buiten de stad kwamen, ook nog voor een straat komen die een stuk minder
gay is.
Gemeentelijke plannen
Tijdens de presentatie van de enquête benadrukte Vera Bergkamp dat herstel van de Reguliersdwarsstraat van groot belang was voor Amsterdam als Gay Capital en dat daartoe samenwerking tussen alle politieke partijen, de gemeente en bierbrouwer Heineken nodig was.
Begin 2012 kwamen vanuit de gemeente inderdaad
plannen, niet meer om Amsterdam als Gay Capital te presenteren, maar toch wel als een aantrekkelijke Gay Destination. Zo zou er o.a. voor elke homostraat een ondernemersvereniging moeten komen en een overkoepelende portaalwebsite voor Gay Amsterdam als geheel.
Een dergelijke website is er nooit gekomen; de ondernemersverenigingen uiteindelijk wel, maar deze presenteren hun straten niet of nauwelijks als de beoogde "gay villages", mede doordat het aandeel gayzaken ondertussen is teruggelopen.
Artist's impression van het plan voor de Reguliersdwarsstraat
(klik voor een vergroting)
Ondernemersvereniging
Voor de Reguliersdwarsstraat was de
ondernemersvereniging al in juli 2011 tot stand gekomen. Op verzoek van de gemeente was de voorbereiding hiervan door Peter Koop van Reguliers.net en Dolf Kloosterziel van MKB Amsterdam ter hand genomen.
Deze vereniging had de straat weer snel op de kaart moeten zetten, maar door verschillen van inzicht en gebrek aan daadkracht kwam het daar niet van. Pas toen in 2013 Eward Koning (van
Who Cares, voorheen Rufskin) aantrad als nieuwe voorzitter en er een betaalde straatmanager kwam, werd een meer structurele aanpak ingezet.
De vereniging werkt sindsdien aan een
meerjarenplan waarin de Reguliersdwarsstraat zal worden aangekleed en gepresenteerd als "
Secret Village" - een in de drukke binnenstad verborgen oase waar iedereen in alle rust en vrijheid en in een fraaie ambiance kan winkelen, eten en uitgaan.
> Zie ook de geschiedenis van Amsterdam als Homohoofdstad
1 reactie(s)Door Michelle op 13-02-2016 om 22:06 uur:
Plussen en minnen heeft iedereen maar je mag voor jezelf perfect zijn! XD
Reageer:
Meer nieuwsberichten:
-
Nieuwe feestverlichting in het westelijk deel van de straat
-
LHBT-Veiligheidsconferentie in bar Blend XL
-
El Encanto Hairsalon bestaat 15 jaar
-
Gaycafé Montmartre heropend als opvolger van de Reality Bar
-
Burgemeester Halsema onthult reusachtige pridevlag
-
Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update