Discotheek Club Exit < Voormalige horeca < Reguliers.net
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Discotheek Club Exit
 

Reguliersdwarsstraat nr. 42
1017 BM Amsterdam
(1988 - 2010)



De Exit was ruim 20 jaar lang een populaire en laagdrempelige homodiscotheek.

Voorgeschiedenis     Interieur

Entertainment     Sluiting

Homepage     Links


bijgewerkt: 10-04-2021



Voorgeschiedenis

Discotheek Exit onstond uit een idee van Guus Silverentand en Frans Monsma, die eerder al lunchroom Downtown gerund en gay café April geopend hadden. Daarnaast hadden zij ook nog 18 self-catering appartementen onder de naam The Witz, dit alles vanuit het plan van Guus om homo's in Amsterdam 24 uur lang onderdak te kunnen bieden.

In dat plan ontbrak toen alleen nog iets voor de nacht, namelijk een eigen discotheek. Tegen het midden van de jaren '80 hadden Frans en Guus hiervoor al de naam April's Exit bedacht en was er ook al een locatie gevonden: namelijk Reguliersdwarsstraat nr. 49.




Dat pand was net als dat van Downtown eigendom van Erik de Licht, die ook bereid was het voor de nieuwe disco te verhuren. Een echte discotheek moest het overigens niet worden, meer een beetje betere nachtclub voor nichten met lekkere muziek waarop gedanst kon worden (zo'n 30 jaar later zou in dit pand alsnog een vergelijkbaar concept komen onder de naam BurlesQue).

Guus Silverentand werd echter getroffen door de ziekte aids en om die reden werd besloten om eerst Downtown en vervolgens ook April aan de Groningse horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra te verkopen. Guus bleef nog wel in de April werken, maar nu in dienst van Kooistra. Hij runde de zaak toen verder samen met Kooistra's compagnon Louis Röst.



Louis Röst (links) en Guus Silverentand in de Exit (1988)
(foto via Aidsmemorial.nl)


Societé L'Entrée

Het plan voor April's Exit kreeg ook een andere wending toen Kooistra het sjieke restaurant L'Entrée kocht, dat gevestigd was in een 18e eeuws koetshuis op nr. 42. Guus heeft toen eerst nog korte tijd dit restaurant gerund, tot het medio januari 1988 gesloten werd om te worden verbouwd tot Societé L'Entrée: een moderne danscafé-bar, waarbij de oude sfeer wel behouden bleef.



Societé L'Entrée was echter geen succes en daarom werd al snel besloten deze ruimte opnieuw te verbouwen en hier April's Exit te vestigen - in plaats van op de geplande locatie aan de overkant van de straat. Zodoende konden Guus en Louis hier in maart 1988 hun nieuwe discotheek openen.


Logo

Het logo voor April's Exit was wederom ontworpen door Guus' goede vriend Gerritjan Deunk en bestond uit de naam EXIT die in langgerekte letters binnen een vierkant waren geplaatst, met tussen de T en de rand nog heel klein "Amsterdam", wat blijkens het ontwerp eerst nog "Amsterdam NL" was:




Dit logo was uitgevoerd in rood-wit, maar vermoedelijk in 2006 werd het rood vervangen door helder blauw. Later kwam het rood echter weer terug en werden de vierkante letters binnen een grote letter C (van Club) geplaatst.


Beginjaren

Over de eerste jaren van April's Exit is vooralsnog niet heel veel bekend. Wel vond er in de loop van 1988 tenminste een drukbezochte voorlichtingsbijeenkomst over aids plaats:



Voorlichtingsbijeenkomst over aids in de Exit (1988)
(foto: collectie Gay News - Klik ter vergroting)



Voorlichtingsbijeenkomst over aids in de Exit (1988)
(foto: collectie Gay News - Klik ter vergroting)


Nadat in 1989 zowel danscafé Havana als discotheek iT geopend werden, liepen de bezoekersaantallen van de Exit flink terug. Om die reden werd de Exit Bar in 1991 weer zelfstandig gemaakt en verpacht aan Ronald Ruijg. Hij zette de bar in min of meer oude luister en onder de oude naam "Salon Bar L'Entrée" voort totaan de grote verbouwing van de Exit in 2001.



Discotheek Exit met aan de rechterkant bar L'Entrée, medio jaren '90
(foto: Bureau Monumentenzorg Amsterdam - klik ter vergroting)



Interieur

Na 1992 ging het voor de Exit weer snel bergopwaarts en werd de disco al gauw te krap. Besloten werd toen om de oude garderobe en keuken aan de linkerkant van de ingang om te bouwen tot een nieuw Exit Café.

> Uitgebreide geschiedenis van het Exit Café

Kooistra's nieuwe pachters van de Exit, Ernst Verhoeven en Jan Veenendaal, gaven de zaak in 1992 een stoer en high tech interieur. Ook kwamen er erotische optredens en een darkroom, die maakten dat de Exit in die jaren nog elke dag goed vol was. In 1999 werd de Exit verkozen tot Discotheek van het Jaar.





Van 1995 t/m 1997 presenteerde Eddy Keur in de Exit de voorrondes voor De Travestie Show, die door Veronica op televisie werd uitgezonden met Robert Ten Brink als presentator en Nickie Nicole als juryvoorziter.

In 1997 waren er in de Exit ook feesten speciaal voor meer vrouwelijke lesbische vrouwen, die destijds geen plek hadden om elkaar te ontmoeten. Deze feesten, georganiseerd door de Lesbo Glamour Group (LGG) onder leiding van Mildred Roethof, werden een groot succes.* De darkroom van de Exit was bij deze vrouwen niet in trek, zij verkozen desnoods liever het toilet.


   
Advertenties van de Exit rond het jaar 2000
(ontwerp: rs-design)


Op 1 april 2001 werden in het Amsterdamse stadhuis (de Stopera) de eerste homohuwelijken ter wereld gesloten. Dit gebeurde precies om 24.00 uur 's nachts, met na afloop een feestelijke borrel in de Exit. Onderweg naar deze borrel werd het lesbische trouwpaar echter lastig gevallen door een groep jongeren, maar kon spoedig door de politie worden bevrijd.*

Vanuit de Exit gingen de vier net getrouwde paren vervolgens op uitnodiging van Hugo Braakhuis verder voor een borrel in diens homocafé Montmartre in de Halvemaansteeg, waarbij ze op het Rembrandtplein langs een haag van applaudiserende mensen kwamen.*



De bar op de eerste verdieping van de Exit


De verbouwing van 2001

In 2001 volgde wederom een grote verbouwing. Daarbij werd het Exit Café verplaatst naar de rechterhoek van het gebouw, waar tot dan toe de nog apart verpachtte bar van L'Entrée zat. De plek van het oude café aan de linkerkant werd nu ten behoeve van de discotheek voorzien van een ruimer opgezette ingang, garderobe, toiletten en een grotere trap naar de bovenverdiepingen.

Op de eerste verdieping was de grote dansvloer met een balkon en daarnaast waren er aparte bargedeeltes op de eerste en de tweede verdieping. Elk van deze areas had een eigen aankleding en muziekstijl: populaire muziek bij de bar op de eerste verdieping, R&B, Hiphop, Rap & Latin bij de bar op de tweede verdieping en door DJ's gedraaide Club, Electro, Vocal en Tribal op de dansvloer.


De Exit en het Exit Café in 2007
Buitenzijde van de Exit en het Exit Café in 2007


Op de bovenste verdieping waren de toiletten, met boven het urinoir de spraakmakende videoschermpjes waarop porno vertoond werd. Later kwam hier nog een kleine loungeruimte bij. Tenslotte bevond zich op deze verdieping, deels onder het dak, de darkroom. Dit alles zorgde voor een tamelijk cruisy atmosfeer, waar de meest uiteenlopende jongens, mannen, en ook wel vrouwen, van alle leeftijden op af kwamen.

> Foto's van het oude interieur van de Exit (2011)



De dansvloer van de Exit in 2007



De bovenbar van de Exit in 2007



Entertainment

Gedurende meer dan 20 jaar hebben in de Exit talrijke meer en minder bekende DJ's en artiesten opgetreden. Daarbij was DJ Jerry Black vanaf 1989 totaan de sluiting de resident DJ, eerst samen met DJ Jarb, later ook met DJ Miky en DJ No5 en tenslotte met DJ MBC.

Een collectie van nummers die DJRW in 1991 in de Exit draaide kan hier worden beluisterd. Bekende diva's uit de jaren '90 kwamen in 2008 weer terug in de maandelijkse clubavond Vintage, die door Diva Mayday gepresenteerd werd.



Flyer van een Goldrush party
16 november 2007


Impressies van een party night in de Exit, december 2008



Goldrush Fashion Victim op 30 januari 2009
(klik ter vergroting)



Sluiting

Vanaf 2007 werd er nauwelijks meer onderhoud gepleegd en liepen ook de bezoekersaantallen van de Exit langzaam maar zeker terug. Dit paste in de algemene trend van afnemend discotheekbezoek, veroorzaakt door onder meer de invoering van het rookverbod in 2008, de economische crisis en strengere regels voor studiefinanciering, waardoor studenten minder tijd en geld hadden om uit te gaan.

Uiteindelijk werden de Exit en het bijbehorende Exit Café tamelijk onverwacht op 6 april 2010 gesloten op last van bierbrouwer Heineken. Dit als gevolg van een groot financieel conflict met horecamagnaat Sjoerd Kooistra, die enkele maanden later een eind aan zijn leven zou maken. Alleen tijdens de Gay Pride begin augustus 2010 waren de Exit en het Exit Café weer heel even geopend.



De Exit en het Exit Café in april 2010



De verschillende entreeprijzen van de Exit
(klik ter vergroting)


Groningen

In de zomer van 2008 had Kooistra nog bekend laten maken dat hij ook in Groningen een homodisco onder de naam Exit wilde openen, en wel in het pand aan de Poelestraat 29, waar voorheen Club 29 en later discotheek 't Parlement zat.* Er was echter ook sprake van dat de Exit in de voormalige pizzeria Contini aan de Peperstraat 12 zou komen.

De opening van deze nieuwe Exit was aanvankelijk gepland voor het najaar van 2008, werd vervolgens verschoven naar medio 2009, waarna het plan in Kooistra's toenemende zakelijke problemen ten onder ging. In het beoogde pand opende een andere exploitant in juli 2009 uiteindelijk een club onder de naam Twister.



Banner voor een Exit in Groningen (2008)
(foto: gayplaces.nl)


Nieuwe eigenaren

In Amsterdam was de Exit de enige horecalocatie waarvan ook het gebouw eigendom van Sjoerd Kooistra was. Na diens overlijden in 2010 werd het monumentale pand overgenomen door Horeca Vastgoed Groningen en vervolgens in september 2011 verkocht aan vastgoedbelegger Ronny Rosenbaum.* Deze had destijds een geschat vermogen van 250 miljoen euro en was onder meer mede-eigenaar van Casper Reinders' nachtclub Jimmy Woo.

Kort tevoren, in juli 2011, had Rob de Jong de exploitatie van de horeca-ondernemingen Club Exit en het Exit Café al uit de Kooistraboedel overgenomen. De Jong had eerder de gayzaken Bar ARC en Club Roque aan de Amstel geopend. Eind 2011 liet hij het oude interieur van de Exit er volledig uit slopen, waarna de zaak op 4 oktober 2012 met een geheel vernieuwde inrichting en onder de nieuwe naam Club NYX weer heropend werd.



Sloop van de dansvloer van de Exit
(foto via facebook - klik ter vergroting)



Sloop van de bar op de eerste verdieping
(foto via facebook - klik ter vergroting)


Ook na de verbouwing bleef de indeling van de club in grote lijnen hetzelfde: met een grote zaal en twee aparte bargedeeltes. De grootste verandering was dat onder het dak een rookruimte werd gerealiseerd waar voorheen de darkroom was. Die laatste was volgens Rob de Jong niet meer nodig omdat de nieuwe generatie voor seks via datingsapps thuis afspreekt.



Sloop van de darkroom van de Exit
(foto via facebook - klik ter vergroting)


- Meer foto's van de sloop van het interieur van de Exit



Homepage

Samen met de April kreeg de Exit in 2001 zijn eerste website onder het gezamelijke adres www.april-exit.com. Deze site was gemaakt door de toenmalige Kooistrapachter Mark Schröder en was nog lange tijd via het Internet Archive beschikbaar, maar werd helaas in 2008 verwijderd. april-exit.com was eenvoudig van opzet, maar gaf met veel oude foto's toch een mooi tijdsbeeld.



De eerste website van April en Exit


In 2003 kreeg de Exit een nieuwe website onder een eigen domeinnaam: www.discotheekexit.nl. De site was uitgevoerd in dezelfde stijl als die van de April, de Soho en het Exit Café en was net als deze gekoppeld aan de overkoepelende portaalsite Reguliersdwars.nl. Al deze sites waren ontworpen door Media Concepts uit Amsterdam.



Restant van de homepage van discotheek Exit uit 2003
(design: MediaConcepts.nl - klik ter vergroting)


Begin 2005 kwam er weer een nieuwe homepage, nog steeds voorzien van de kenmerkende verkeerslichten die aangaven welk onderdeel van de zaak geopend was, maar als nieuwigheid voorzien van een flash-animatie van een openschuivend metalen vloerdeel, waarachter enkele gespierde mannentorso's zichtbaar werden. Het ontwerp was weer van Media Concepts:



De homepage van discotheek Exit uit 2005
(design: MediaConcepts.nl - klik ter vergroting)


In de zomer van 2006 kregen April, Exit en Soho wederom nieuwe homepages, deze keer gemaakt door Avitus Webdesign uit Groningen. Ook kwamen er nieuwe domeinnamen voor deze zaken, waarbij die voor de Exit www.clubexit.eu luidde. De site vertoonde een bewerkte foto van de bar en de dansvloer en was zowel in het Nederlands als in het Engels. Ook was er eerstmaals een gastenboek:



De homepage van Club Exit uit 2006
(design: Avitus.nl - klik ter vergroting)


Tegelijk met de lancering van een nieuwe portaalsite voor de Kooistrazaken onder de naam Reguliersonline.nl, kreeg ook de Exit eind april 2008 weer een nieuwe homepage. De eerdergenoemde .eu-domeinnaam bleef hetzelfde. Ook het Exit Café en de Soho kregen nieuwe websites, niet meer zoals voorheen in eenzelfde stijl, maar aangepast aan de sfeer van de betreffende zaak:



De homepage van Club Exit uit 2008
(design: ? - klik ter vergroting)


Net als de andere sites van de grote Regulierszaken werd ook deze homepage echter nauwelijks bijgehouden en ging tenslotte volledig uit de lucht na het faillissement van het Kooistra-imperium in de zomer van 2010.


Heb je mooie herinneringen, aanvullingen of correcties?
Mail dan naar info@reguliers.net




Links

- Vroegere homepage: www.clubexit.eu

- Memorabilia: Exit - Amsterdam

- Reportage op Spunk.nl: Darkroomjongeren (2005)

- Nieuwsberichten op Reguliers.net:
24-04-2012: Opvolger van de Exit opent medio augustus
26-02-2012: Grote Regulierszaken hopen op meer hetero's
13-12-2011: Oude interieur van discotheek Exit gesloopt
02-09-2011: Nieuwe eigenaar voor het pand van de Exit
02-08-2011: Discotheek Exit heeft nieuwe eigenaar
22-07-2010: Exit en Exit Café weer open gedurende Gay Pride!
06-04-2010: Club Exit ontruimd door Heineken en voorlopig gesloten






Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.