NIEUWS - 20 december 2016
Amsterdamse homojubilea 1996 - 2016
Terugkijkend op het afgelopen jaar kunnen we zien dat er in de Amsterdamse gay scene opvallend veel 20-jarige jubilea te vieren waren, zowel in de Reguliersdwarsstraat als daarbuiten.
In een
eerder bericht werd er al aan herinnerd dat 20 jaar geleden, vanuit de Havana in de Reguliersdwarsstraat, de Amsterdamse
Gay Pride werd opgericht en dat het beroemde gay café
April na een algehele verbouwing werd heropend en de populaire draaibar kreeg.
Hierna volgt een overzicht van de andere initiatieven die in 1996 van start gingen en hun 20-jarig bestaan vierden.
- IN DE REGULIERSDWARSSTRAAT:
Reality Bar
Al op 1 januari van dit jaar vierde de
Reality Bar in het oostelijk deel van de straat zijn 20-jarig bestaan. Het was de eerste en is nog steeds de enige gay bar speciaal voor mensen uit Suriname en de Antillen. Al eerder werd het interieur grondig vernieuwd en inmiddels heeft de zaak ook een gloednieuwe website.
- Homepage:
www.realitybar.nl
De Reality Bar in de Reguliersdwarsstraat
Shirt Shop
In oktober 1996 opende in een kleine moderne winkelruimte pal naast het Carlton Hotel de
Shirt Shop, gespecialiseerd in modieuze, kleurrijke en stuk voor stuk unieke Italiaanse herenoverhemden. Als uiting van verbondenheid met de gay community organiseerde de Shirt Shop ook met enige regelmaat modeshows in verschillende zaken in de Reguliersdwarsstraat.
- Homepage:
www.shirtshopamsterdam.com
De Shirt Shop in de Reguliersdwarsstraat
- ELDERS IN AMSTERDAM:
Cuts and Curls
In de Korte Leidsedwarsstraat opende Richard Bolk in april 1996 zijn eerste eigen kapperszaak onder de naam Cuts and Curls. Destijds was het nog bijzonder dat hij zich alleen op mannen richtte, en dan ook nog eens speciaal op mannen uit de leerscene. Cuts and Curls is bovendien als sponsor nauw betrokken bij veel initiatieven binnen de homogemeenschap.
- Homepage:
www.cutsandcurls.nl
- Artikel op
Gay News
Kapper Cuts and Curls in de Korte Leidsedwarsstraat
(foto: Facebook/Cuts and Curls)
Getto
In de Warmoesstraat opende op 11 juni 1996 restaurant/bar Getto, een letterlijk en in vele opzichten zeer kleurrijke zaak waar nog steeds echt iedereen zich welkom kan voelen, of je nu homo, lesbisch, bi, queer of hetero bent. De zaak staat speciaal bekend om de drag queen burgers en de witte kat. Het 20-jarig bestaan werd op 17 september j.l. met een besloten feest gevierd.
- Homepage:
www.getto.nl
Restaurant/bar Getto in de Warmoesstraat
(foto: Facebook/Getto)
Roze Filmdagen
In juni 1996 vond de eerste editie van de Roze Filmdagen plaats, als opvolger van het vijfjaarlijkse International Gay & Lesbian Filmfestival Holland (IGLFH). De Roze Filmdagen zijn inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste LHBTQ-filmfestivals ter wereld, met meer dan 100 films, korte films en documentaires uit zo'n 40 landen. Doordat dit filmfestival niet elk jaar gehouden is, vindt de 20e editie pas volgend jaar plaats.
- Homepage:
www.rozefilmdagen.nl
- Wikipedia:
Roze Filmdagen
Amsterdam Leather Pride
In oktober 1996, een paar maanden na de eerste Amsterdam Pride, werd ook de eerste Amsterdam Leather Pride georganiseerd, speciaal gericht op homomannen met een leerfetish. Dit jaarlijkse evenement bestaat uit een reeks van feesten en activiteiten in de leer- en cruisebars, met name rondom de Warmoesstraat en de Nieuwezijds Kolk.
- Homepage:
www.leatherpride.nl
- Wikipedia:
Amsterdam Leather Pride
Amsterdam Leather Pride (2016)
(foto: leatherpride.nl)
Gebroeders Grimm
En tenslotte begonnen in 1996 Thom Rijpstra en Robert Anthony op te treden als de Gebroeders Grimm, onmiddelijk herkenbaar aan hun kleurrijke, handgemaakte en van vele duizenden glinsterende pailletten en kralen voorziene kostuums. Hiermee zijn de Gebroeders Grimm al 20 jaar de onafscheidelijke gastheren bij talrijke LHBT-evenementen en activiteiten, openingen en bijeenkomsten.
- Facebookpagina:
Brothers Grimm
De Gebroeders Grimm samen met Irene Hemelaar bij
het 50-jarig jubileum van Amstel 54 (2014)
Waarom uitgerekend in 1996 zoveel nieuwe initiatieven ontstonden is niet helemaal duidelijk. Met de Amsterdamse Gay Pride kan het niet te maken hebben, want die werd toen zelf immers pas voor de eerste keer gehouden.
Wel kunnen de
Gay Games, die in 1998 in Amsterdam zouden gaan plaatsvinden, een extra positieve impuls aan het homoleven in de stad hebben gegeven.
Daarnaast waren de jaren '90 in het algemeen een tijd waarin homo's cultureel toonaangevend waren en uitingen van seksuele diversiteit nog het tij mee hadden.
--------
Update:
Wat minder feestelijk nieuws is er van de Zeedijk, waar het in 2001 geopende homocafé De Barderij in februari 2017 door de nieuwe eigenaar verbouwd werd en nieuw personeel kreeg. Blijkens berichten op onder meer de
facebook-pagina van de zaak heeft dit de homobezoekers verjaagd, die het dan ook geen gay bar meer willen noemen.
6 reactie(s)Door Leslie Schwartz op 20-12-2016 om 8:10 uur:
Wij zijn trots op ons museum! XD
Door Melchior Nieuwenhuizen op 22-12-2016 om 10:18 uur:
Het was een hele mooie trip!
Door Diana op 25-12-2016 om 0:26 uur:
Gastvrijheid 5 (op de schaal van 1 tot 5). Een dikke aanrader dus!
Door Oliebol op 26-12-2016 om 1:09 uur:
een parel van wereldklasse! XD
Door Santa op 26-12-2016 om 13:23 uur:
Kom hier ook graag!
Door Paashaas op 11-01-2017 om 0:50 uur:
Ik ook!
Reageer:
Meer nieuwsberichten:
-
El Encanto Hairsalon bestaat 15 jaar
-
Gaycafé Montmartre heropend als opvolger van de Reality Bar
-
Burgemeester Halsema onthult reusachtige pridevlag
-
Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update
-
Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!
-
Ook deze zomer weer veilig uitgaan met Dress & Dance