NIEUWS - 8 december 2024
LHBT-Veiligheidsconferentie in bar Blend XL
Als onderdeel van de nieuwe WinterPride vond afgelopen dinsdag in Blend XL een LHBT-Veiligheidsconferentie plaats over veiligheid tijdens het uitgaan en onderweg.
Impressie van de conferentie in bar Blend XL, 3 december 2024
Context van de conferentie
De veiligheidsconferentie was de vierde in een serie van vijf die georganiseerd werd vanuit
Queer 365 en de
Regenboog VeiligheidsAlliantie (RVA). De andere conferenties vonden elders plaats en gingen over seksueel misbruik en islamofobie binnen de queer gemeenschappen, veiligheid in Amsterdam-Zuidoost en het versterken van je eigen veiligheid.
Deze veiligheidsconferenties waren op hun beurt onderdeel van
WinterPride Amsterdam, een overkoepelend programma dat dit jaar voor het eerst georganiseerd werd (van 23 november t/m 8 december). Het omvatte een reeks uiteenlopende activiteiten door en voor LHBT-ers, met name in de stadsdelen buiten het centrum.
Veilig uitgaan en onderweg
Bij de veiligheidsconferentie in bar
Blend XL ging het over veiligheid tijdens het uitgaan en het reizen in de stad. Deze bijeenkomst trok ruim 40 bezoekers, die onder moderatie van de influencers Ma'Ma Queen and Deen Groothuizen over de volgende drie thema's met elkaar in gesprek gingen:
A. Meldingsplatform RITA
Als eerste werd het nieuwe platform
RITA gepresenteerd. RITA staat voor Report IT Always en is bedoeld om het melden van LHBT+-discriminatie en onveilige situaties makkelijker te maken aangezien melden of aangifte doen bij de politie vaak als zinloos wordt ervaren en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) weinig bekendheid geniet.
Vanuit RITA werd gemeld dat ze bezig zijn om ook een fysieke locatie te openen. Vanuit de deelnemers werden suggesties gedaan om jongeren beter te bereiken, maar werd ook gepleit voor een bredere promotie van het platform. Voorts werd het als zeer frustrerend ervaren hoe zwak de aanpak van LHBT-incidenten door politie, justitie en rechters is.
B. Dress and Dance
Als tweede werd het project
Dress and Dance besproken, waarbij kapperssalon
WHO CARES de mogelijkheid biedt om je voor het uitgaan in een veilige omgeving op te maken en om te kleden. Dit initiatief werd alom gewaardeerd, al blijkt uitbreiding naar andere locaties in de stad om praktische redenen lastig. Het meest haalbaar is nog om zoiets tijdens festivals en grote feesten te realiseren.
De bezoekers kwamen ook met andere ideeën: zorg dat er altijd conducteurs aanwezig zijn op de laatste twee tram- en metroritten, zorg dat ook Uber-taxi's bij de ingang van de Reguliersdwarsstraat mogen stoppen om uitgaanspubliek af te zetten en op te halen, en draag desnoods een bodycam om te voorkomen dat je lastig gevallen wordt.
C. Veiligheid onderweg
Tenslotte ging het ook bij het derde thema weer over de veiligheid tijdens taxiritten. Een keurmerk voor LHBT-vriendelijke taxi's zag men niet zitten aangezien je daarmee alleen maar verder verwijderd raakt van het principe dat elke taxi veilig moet zijn. Ook een aparte taxidienst, zoals
Rainbow Taxi, werd om logistieke redenen niet als erg realistisch gezien.
In plaats van gemakkelijke symboolpolitiek besefte men dat een daadwerkelijke verbetering van de veiligheid op straat een zaak van lange adem is. Met name jongeren zitten tegenwoordig diep in een (digitale) bubbel waar ze een heel negatief beeld van LHBT-ers aangepraat krijgen. Positieve beelden die op televisie te zien zijn krijgen ze niet mee. Wat nog wel werkt is op scholen met ze in gesprek gaan.
Vervolg van de conferentie
De vijf conferenties die dit jaar tijdens de WinterPride gehouden werden hadden betrekking op Amsterdam. Het voornemen is om de veiligheidsconferenties volgend jaar opnieuw te organiseren, maar dan op landelijk niveau, en in 2026, als de
WorldPride in Amsterdam plaatsvindt, zelfs op internationaal niveau.
Onderzoek naar antihomogeweld
Over geweld tegen LHBT-personen verscheen begin dit jaar nog een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum (WODC) onder de titel
Richten op de regenboog. Net als de studie
Als ze maar van me afblijven (pdf) van Laurens Buijs, Gert Hekma en Jan Willem Duyvendak uit 2009 bespreekt het nieuwe rapport vooral incidenten die in de publieke ruimte tegen homomannen gericht zijn.
Geweld in meer besloten kring, jegens kleinere groepen als lesbische vrouwen, trans, queer en non-binaire personen, alsmede jegens de veel minder zichtbare intersekse en aseksuele mensen komen namelijk nauwelijks of niet in de politieregisters voor en konden daarom alleen middels interviews in het onderzoek betrokken worden.
Desondanks komt het rapport nauwelijks met nieuwe inzichten vergeleken met de eerdere studie uit 2009: veel aspecten bleken "lastig te duiden" en ook de vierledige indeling van de incidenten (Afkeer van LHBTQ; Schelden als reflex; Groepsagressie; Grappen ten koste van) biedt niet veel nieuws.
Zie ook:
Aantallen antihomo-incidenten weer bijna terug op het peil van 2015
0 reactie(s)
Reageer:
Meer nieuwsberichten:
-
LHBT-Veiligheidsconferentie in bar Blend XL
-
El Encanto Hairsalon bestaat 15 jaar
-
Gaycafé Montmartre heropend als opvolger van de Reality Bar
-
Burgemeester Halsema onthult reusachtige pridevlag
-
Reality Bar is na bijna 30 jaar gesloten + Update
-
Café-club Soho viert zijn 25-jarig jubileum!