Nickie Nicole
Geboren in New York City op 8 april 1969
Nickie Nicole is een van de bekendste Nederlandse travestie-artiesten, die jarenlang optrad in de Reguliersdwarsstraat en op talloze plaatsen elders in het land.
bijgewerkt: 29-07-2024
Nickie (vroeger: Nicky) Nicole is de artiestennaam van Nicholas Carter, die in Brooklyn, New York City geboren werd en opgroeide in een vrij traditioneel, maar tolerant gezin. Toen hij uit de kast kwam waren zijn ouders niet verrast en hoewel ze er totaal geen problemen mee hadden, waren ze wel bezorgd aangezien het net de tijd was dat aids opkwam.
Naar eigen herinnering probeerde hij al op 7-jarige leeftijd Scarlett O'Hara uit
Gone with the Wind na te spelen en werd hij geïnspireerd toen hij als eerste zwarte travestie-artiest Geraldine, een alter ego van acteur Flip Wilson, op tv zag. Als puber zag Nicholas er vrij androgyn uit en op zijn 17e of 18e deed hij voor het eerst mee aan een talentenjacht, waarbij hij met
Ring My Bell de derde prijs won.
Dit smaakte naar meer en met vallen en opstaan wist Nicholas zich steeds beter te presenteren. In de Boy Bar, een gaycafé in de wijk East Village, ontstond zijn personage Nicky Nicole, waarmee hij zijn eerste dragwedstrijd won. Daarna ging hij in drag werken als cocktailserveerster en presentatrice en kreeg hij verschillende rolletjes in musicals.
Naar Amsterdam
Nicholas ging studeren aan de Fashion Academy in New York en toen hij in 1988 bij vrienden in Parijs op bezoek was, stelden die voor om een weekendje naar Amsterdam te gaan. Het was voor Nicholas de eerste kennismaking met de stad en hij was meteen onder de indruk van de vriendelijke mensen en de inspirerende kunstenaars.
In 1992 besloot Nicolas naar Amsterdam te verhuizen en zijn modestudie voort te zetten aan de Rietveld Academie. Hij werd al snel ontdekt door Manfred Langer, de eigenaar van de roemruchte discotheek iT in de Amstelstraat. Hij verliet de academie en werd als Nicky Nicole spoedig een van de bekendste travestie-artiesten van de Amsterdamse gayscene.
Poster van een Nicky Nicole Show in de RoXY, Pasen 1995
(klik voor een vergroting)
Optredens
Na een eerste optreden in de beruchte travestiedisco WigWam, trad hij meermalen op in de discotheken
Richter (met een showtje van 15 minuten onder de naam "Nicky's Fifteen"), iT en Roxy. Begin jaren '90 was er in de
Exit "In gesprek met Nicky" waarbij Nicky Nicole op een bank in gesprek ging met gasten. Dit was de aanleiding om het groter aan te pakken, met als resultaat de fameuze "Nicky Nicole Shows", die van 1993 t/m 1995 in de populaire gaydancing
Havana gehouden werden:
Optreden van Nickie Nicole in de Havana, 29 oktober 1996
(foto: De Telegraaf - klik voor een vergroting)
Doorbraak
Deze optredens werden georganiseerd door zijn toenmalige manager Siep de Haan, die vanuit de Havana ook talloze andere evenementen in de Reguliersdwarsstraat organiseerde. Nadat de Havana te klein was geworden, werd de Nicky Nicole Show voortgezet in de RoXY, waar Nickie ook de maandelijkse Tea Dance presenteerde en waar hij eerder al een van de candy girls was geweest.
Landelijke bekendheid kreeg Nickie Nicole door op te treden als juryvoorzitter in de door Robert ten Brink gepresenteerde Travestie Show, die van voorjaar 1995 t/m 1997 op prime-time door Veronica werd uitgezonden - het enige wat haar tegenstond is dat ze niet haar kenmerkende half-Nederlands/half-Engelse vocabulaire mocht gebruiken:
Nickie Nicole en Robert ten Brink met deelnemers
aan de Travestie Show, 1 januari 1997
(ANP PHOTO/Kippa (CC BY-NC-ND 4.0) - klik voor een vergroting)
Robert ten Brink en Nickie Nicole op
de cover van de Veronicagids
Stijl
Handelsmerk van Nickie is het
bitchy optreden: charmant en tegelijk heel venijnig. Deze stijl was al in New York ontwikkeld, waarbij o.a. de Barbie-pop een voorbeeld was, zoals hij in het boek
Cherchez la femme van Marjolein Rotsteeg uit 1996 vertelt:
"Ik zie mezelf als een levende Barbie-pop. Als klein jongetje kocht mijn moeder altijd Barbie-poppen voor me. Ik had Barbie en Christie. Ken niet. Die zag er veel te nichterig uit!
De jaren vijftig, zestig en zeventig zijn bronnen van inspiratie voor me. De kleuren, Elvis-films, de meisjes met naar buiten gekruld haar, de bleke make-up met lange wimpers en roze lippen, Dior, Chanel.
Joan Rivers is ook een bron van inspiratie. Zij maakt grapjes ten koste van zichzelf. Haar eigen onvolkomenheden maakt ze zelf belachelijk. Daarmee neem je andere mensen de wapens uit handen."
Compilatie van foto's en schilderijen van Nickie Nicole
Veelzijdig
Nickie is in alle opzichten veelzijdig. Zo had ze in de Daniël Stalpertstraat 76 in Amsterdam korte tijd de eerste en enige winkel in kleding speciaal voor travestieten: Queens & Co, verscheen ze in maart 1995 op de cover het lifestyle magazine Esquire en bracht in 1996 de single Funkee uit:
De Esquire van maart 1995 en de single Funkee uit 1996
De Esquire van maart 1995 en de single Funkee uit 1996
Nickie Nicole is van begin af aan hostess geweest van het gay-event Salvation, presenteerde jarenlang regelmatig avonden in de
Exit en uiteenlopende andere evenementen in en buiten de Reguliersdwarsstraat. Bijvoorbeeld op de RUSH-parties, die in 2004 wekelijks in Escape en in 2005 in Marcanti gehouden werden.
Toen de oprichters van de
ARC begin 2008 de voormalige lesbische dancing YouII aan de Amstel ombouwden tot Club Roque, ging Nickie daar de donderdagavond presenteren.
Optreden van Nickie Nicole in De Melkweg
Muziek door DJ Max Morel (2007)
Kunst
Nickie Nicole maakt bovendien op de computer gemaakte kunstwerken, digitale schilderijen. Deze werden in juni 2008 voor het eerst tentoongesteld tijdens de feestelijke opening van een expositie in de trendy Supperclub, die destijds nog in de Jonge Roelensteeg gevestigd was:
Opening van de expositie in de Supperclub
Interview met Nickie Nicole door SBS Shownieuws, 2008
Afscheid en terugkeer
Na 17 jaar in Amsterdam te hebben gewoond, besloot Nicholas Carter in 2009 weer terug te keren naar zijn familie in New York. Op 18 juli werd met een bescheiden feestje in de Kerkstraat, Amsterdams oudste homostraat, afscheid genomen van één van de bekendste drag queens, niet alleen van de Reguliersdwarsstraat, maar van heel Nederland.
Het afscheid bleek echter niet definitief en duurde ook niet lang, want in 2010 kwam hij al weer regelmatig naar Amsterdam en werkte onder meer mee aan podcasts vanuit coffeeshop
Betty, TOO! in de Reguliersdwarsstraat. Met de Gay Pride 2010 was er een expositie van zijn digitale kunstwerken in Art Galerie BIHP aan de Keizersgracht en in 2012 werden deze schilderijen ook geëxposeerd in lunchroom
Downtown:
Werk van Nickie Nicole in Lunchroom Downtown
Op 31 maart 2012 was Nickie Nicole weer in haar oude rol terug in de Reguliersdwarsstraat, namelijk als flamboyante host bij de opening van de nieuwe flagship store van het Amerikaanse mannenmodemerk
Rufskin:
Wethouder Carolien Gehrels en Nickie Nicole bij
de opening van de Rufskin Store, 31 maart 2012
Tijdens de Roze Zaterdag in Haarlem, op 7 juli 2012, stond Nickie zelfs weer op het podium, begeleid door
DJ Jerry Black, eveneens een oude bekende uit de Reguliersdwarsstraat:
Ondertussen bracht Nicholas meer tijd door bij familie, zowel in New York als in Orlando in de Verenigde Staten en op 5 juli 2014 trad hij in het huwelijk met Francesco, die hij in 2012 tijdens een gaycruise had ontmoet. Samen gingen ze wonen in de Franse regio Lorraine.
Daarnaast is hij als Nickie Nicole weer aan de slag gegaan om kunstwerken te verwerken in een eigen nieuwe modelijn, dit in nauwe samenwerking met couturiers in Parijs en Berlijn.
Terug in Amsterdam
Tijdens EuroPride 2016 was Nickie weer terug in Amsterdam. Samen met Percy presenteerde zij het Our House-podium op het populaire openminded festival
Milkshake, waarop ook andere oude bekende artiesten uit de Reguliersdwarsstraat optraden, zoals
Natarcia,
Groovemaster Johnson en Rob Boskamp, de resident-DJ van de Soho.
In 2019 keerde Nickie Nicole ook weer terug naar de Reguliersdwarsstraat: eerst op 30 juni als een van de eregasten bij een grote
reünie om te herdenken dat 30 jaar geleden danscafé
Havana geopend werd. Hierbij trad ze op zoals tijdens de legendarische Nickie Nicole Shows. Ruim een maand later fungeerde Nickie als host van het grote
straatfeest voor de Gay Pride.
Impressie van het optreden van Nickie Nicole tijdens
de Havana-reünie in de Soho op 30 juni 2019
Jurylid en ambassadeur
In 2022 werd Nickie Nicole opnieuw jurylid bij een dragshow-wedstrijd op de landelijke televisie, ditmaal bij het programma Make Up Your Mind van RTL4. Daarin worden bekende Nederlanders tot dragqueens getransformeerd, waarbij de presentatie in handen is van Carlo Boszhard.
In 2024 was Nickie Nicole een van de zes ambassadeurs van
Pride Amsterdam, waarbij haar motto was: laat het beste van jezelf zien, niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen. Ter gelegenheid van dit ambassadeurschap werd onderstaande video gemaakt:
Nickie Nicole als ambassadeur van Pride Amsterdam in 2024
(Video: Paradox Productions)
Links en literatuur
- Wikipedia:
Nickie Nicole
- Vroegere homepage:
www.nickie-nicole.com
- Kunstwerken:
www.artnickienicole.com
- AT5:
Travestiet Nicky Nicole verlaat Amsterdam (2009)
- UitKrant:
'Vroeger had je niet al die labels', zomer 2024, p. 26-29.
- De Volkskrant:
Nickie Nicole: ‘Ik leerde al vroeg dat ik met drag en comedy kon opvallen’ (2024)
- Marjolein Rotsteeg,
Cherchez la femme, Travestie als fenomeen, uitg. Vassallucci, Amsterdam 1996, p. 32-36.