English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    YouTube    RSS-feed   


  


Logo van het Amsterdam Dance Event

Amsterdam Dance Event (ADE)

 

Het ADE is het grootste festival voor electronische Dancemuziek ter wereld, waar jaarlijks ook diverse zaken in de Reguliersdwarsstraat aan deelnemen.


Programma 2019

Geschiedenis    Links


bijgewerkt: 27-08-2019

 

Programma 2019


woensdag 16 oktober t/m
zondag 20 oktober 2019


Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) zijn er op zo'n 140 grote en kleine locaties verspreid over de Amsterdamse binnenstad optredens van meer dan 2500 bekende en minder bekende DJ's uit binnen- en buitenland. Hiervoor worden dit jaar tot wel 400.000 bezoekers verwacht.


Reguliersdwarsstraat

In de Reguliersdwarsstraat hebben de volgende zaken tijdens het ADE een speciale programmering - klik op de link voor nadere details over de optredens:

- Club NYX op 16, 17, 18, 19 en 20 oktober
ADE banners bij Club NYX (2016)
Amsterdam

Zie de officiële ADE website voor optredens elders in de stad.

Tijdens het ADE mogen clubs zonder extra vergunning tot 8.00 uur 's ochtends open blijven, zodat ze op verschillende tijdstippen kunnen sluiten en bezoekers niet allemaal tegelijk de straat op gaan.

Check de programmering van de afzonderlijke zaken om te zien wanneer welke zaken in de Reguliersdwarsstraat hier gebruik van maken.

^

Geschiedenis


Het Amsterdam Dance Event (ADE) ontstond in 1995 toen Richard Zijlma, samen met de stichting Conamus, in een hotel aan de Vijzelgracht een bijeenkomst organiseerde waarbij DJ's hun tracks konden licenseren en artiesten met labels kennis konden maken (de stichting Conamus werd in 2006 omgedoopt tot Buma cultuur - niet te verwarren met het moederbedrijf, de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra).

De eerste editie was een succes en zo vond in 1996 de tweede editie plaats, met een conferentie in De Balie, gevolgd door 30 optredens voor zo'n 300 bezoekers in Paradiso, Escape en De Melkweg. In deze beginjaren kon het evenement zich optrekken aan het succes van de dancemuziek in clubs als de RoXY en de iT, om na het wegvallen daarvan rond het jaar 2000 in het ontstane gat te kunnen springen.Het Amsterdam Dance Event in de beginjaren
(foto via DJMag.nl)

Groei

Het Amsterdam Dance Event groeide snel, zowel de Conferentie overdag, die t/m 2006 in Felix Meritis plaatsvond en waarbij labels, muziekuitgevers, managementbedrijven, promotors, festivals en artiesten voor de meer zakelijke kant met elkaar in contact kunnen komen, als het Festival 's avonds, wanneer het publiek op talloze locaties van DJ-optredens kan genieten.

Op deze wijze groeide het ADE uit tot de voornaamste muziekconferentie op het gebied van elektronische, urban en dancemuziek in de wereld. Draaiden in 2004 nog ruim 200 DJ's en artiesten in meer dan 20 clubs voor zo'n 25.000 bezoekers, in 2012 waren er al 1700 artiesten, die op 75 grote en kleine locaties voor ruim 200.000 bezoekers stonden.

Ook zijn inmiddels sub-conferenties opgezet zoals ADE Green, ADE Beats en ADE University en is er voor muziekliefhebbers, DJ's en producers overdag een speciaal programma onder de naam ADE Playground gekomen. Een domper was toen tijdens het ADE van 2014 drie bezoekers om het leven kwamen als gevolg van verkeerd drugsgebruik. Ondanks uitgebreide voorlichting overleed ook in 2015 weer iemand daaraan.ADE-zitblok en infostand op het Rembrandtplein (2016)


Reguliers

Voor zover bekend nam in 2010 voor het eerst ook een zaak uit de Reguliersdwarsstraat aan het Amsterdam Dance Event deel. Het ging daarbij om de toenmalige Havana, waar een jaar later café BLOC en The House of Rising bijkwamen. In 2012 deden The Other Club als opvolger van de Havana, de nieuwe bar Ludwig en voor het eerst ook homozaken mee, namelijk Soho en club NYX.

Twee jaar later waren er echter geen ADE-optredens meer bij de Soho en was Bar Ludwig omgevormd tot A l'Elephant du Congo. De restaurant/bars Rose's Cantina en La Cage hadden in 2014 voor het eerst een programmering voor het ADE, zodat sindsdien vier zaken in de Reguliersdwarsstraat aan dit evenement deelnemen.

In 2018 deed echter alleen club NYX nog officieel mee, maar had de ondernemersvereniging wel gezorgd dat het westelijke deel van de straat versierd was met ballonnen in de kleuren van het ADE.The Other Club tijdens het Amsterdam Dance Event (2012)


Vernieuwingen

Een nieuw conferentie-onderdeel is ADE Green, over het realiseren van duurzaamheid bij muzikale evenementen. Omdat sinds 2016 duurzaamheid ook een belangrijk onderdeel van het Secret Village-project in de Reguliersdwarsstraat is, hield projectleider Tanja van der Knoop in dat jaar tijdens ADE Green een presentatie over deze plannen.

In 2018 werd de stichting ADE verzelfstandigd en daarmee losgemaakt van de stichting Buma Cultuur. Tegelijk werd Richard Zijlma als directeur opgevolgd door Mariana Sanchotene, die eerder werkzaam was bij ID&T, Stage Entertainment en Cirque du Soleil.

^

Links


- Officiële website: www.amsterdam-dance-event.nl

- Social media: Facebook - Twitter - Instagram

- Stichting Buma Cultuur: www.bumacultuur.nl

- Partyscene: Road to ADE: 20 years ago and now

- Over Richard Zijlma - de stille kracht achter Amsterdam Dance EventReguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact
.