Secret Village @ Reguliersdwarsstraat in Amsterdam < Reguliers.net
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Secret Village

 

2016 - 2022


Van 2016 tot 2022 werd het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat, tussen Koningsplein en Vijzelstraat, vergroend en gepromoot onder de naam Secret Village.


bijgewerkt: 10-11-2022

 

BedrijvenInvesteringsZone

Secret Village is een merknaam van de BIZ Reguliersdwarsstraat, waarbij BIZ staat voor BedrijvenInvesteringsZone. Dat is een nieuwe juridische constructie waarvan alle ondernemingen in de straat verplicht lid zijn en daarmee dus ook allemaal meebetalen aan de activiteiten van de BIZ. Dit om te voorkomen dat men profiteert van verbeteringen zonder in de kosten te delen.

De BIZ Reguliersdwarsstraat ontstond op 1 januari 2015 uit de Ondernemersvereniging Reguliersdwarsstraat die in juli 2011 was opgericht. Met de grotere financiële armslag stelde de BIZ zich ten doel om meer bezoekers naar de straat te trekken, bijvoorbeeld door de aanschaf van feestverlichting, het organiseren van evenementen en de straat aan te kleden met groen en bloembakken.

Voor de marketing en promotie werd gekozen voor een geheel nieuwe naam omdat het gebied van de BIZ niet geheel samenvalt met de Reguliersdwarsstraat zelf. Het is namelijk exclusief het oostelijke deel van de straat, maar inclusief de zijstraatjes Geelvinckssteeg, Openhartsteeg en Sint Jorisstraat:



Het gebied van Secret Village vergeleken met de Reguliersdwarsstraat


Nieuwe naam

Het concept van Secret Village werd nader uitgewerkt door Tanja van der Knoop, die in oktober 2015 naar de Reguliersdwarsstraat was gekomen met ideeën om de straat groen, duurzaam en daarmee weer aantrekkelijk te maken. Dit sprak het bestuur van de BIZ wel aan en zodoende ging zij aan de slag als leider van een extern projectteam, naar eigen zeggen even ambitieus als eigenwijs.

De eerdere werktitel "Green Village" werd vervangen door het wat spannender klinkende "Secret Village" waarin het "Secret" verwijst naar de verborgen 18e eeuwse grachtentuinen, waar diverse restaurants een prachtig terras hebben. In de term "Village" klinkt niet alleen Gay Village door, maar ook het besloten, bijna dorpse karakter van het centrale deel van de straat.


Introductievideo van Secret Village in de Reguliersdwarsstraat


Vergroening

In nauwe samenwerking met het stadsdeel en de gemeente werd niet alleen gewerkt aan "schoon, heel en veilig", maar ook aan een intensieve vergroening. Zo werd eind 2015 een begin gemaakt met het aanbrengen van verticaal groen en de aanleg van geveltuintjes, zowel in de Reguliersdwarsstraat als in de drie zijstraatjes (zie bovenstaande video).

Net op tijd voor de officiële lancering van Secret Village werden in de Reguliersdwarsstraat, de Sint Jorisstraat en de Geelvinckssteeg nog een reeks grote, in Italië gekweekte blauwe regens aangebracht. Deze voorzien de gevels inmiddels van weelderig groen, maar de beoogde uitbundige bloei is tot nog toe uitgebleven.

Het vele groen wordt van water voorzien door Tawab, die in 2001 als vluchteling uit Afghanistan kwam en in 2017 als afwasser bij restaurant Garlic Queen ging werken. Sindsdien is Tawab een vertrouwd gezicht in de straat en in de zomer van 2022 werd dan ook meteen een crowdfunding opgezet om te voorkomen dat hij dakloos zou worden.

Het vergroeningsproject van Secret Village was in december 2018 een van de winnaars in de wedstrijd "Fraaiste Groene Gevels van Amsterdam" omdat het volgens de jury "zo'n mooi voorbeeld is van samenwerking tussen bewoners en ondernemers met een prachtige groene straat tot gevolg."



Veel groen in het Secret Village-gedeelte van de straat
(klik ter vergroting)



Openingsfeest

De officiële opening van Secret Village was op 9 juni 2016 en werd verricht door Boudewijn Oranje als voorzitter van het stadsdeel Centrum, in het bijzijn van Eward Koning als voorzitter van de BIZ, Eline Diesvelt als straatmanager en Tanja van der Knoop als projectleider van Secret Village.

Vervolgens presenteerden de restaurants en bars de voor hen kenmerkende hapjes en drankjes in kraampjes die langs een groene loper stonden opgesteld. Aan het eind van de middag ontstond een onverwacht drukbezocht straatfeest waarbij het rondom de homozaken zo vol met feestende mensen kwam te staan dat het aan Gay Pride deed denken.



Opening van Secret Village in de Reguliersdwarsstraat


> Meer foto's van de Secret Village Opening

Homokarakter

Dat laatste maakte veel goed, want Secret Village had geen echt gelukkige start. Een week eerder had Het Parool namelijk geschreven dat de Reguliersdwarsstraat geen homostraat meer zou willen zijn, wat tot veel ophef leidde. Hoewel het oorspronkelijk om het straatfeest tijdens de Gay Pride ging, werd al gauw opgemerkt dat ook de plannen voor Secret Village ogenschijnlijk weinig recht deden aan homokarakter van de straat.

Als reactie daarop kwam het BIZ-bestuur met een verklaring waarin werd verzekerd dat "geen enkele ondernemer zou willen dat het openminded, kleurijke en uitbundige karakter van de straat verandert" en dat er tijdens Gay Pride weliswaar geen groot evenement zou komen, maar wel een laagdrempelig straatfeest met een open karakter.

De eerstvolgende Gay Pride was tevens de EuroPride en voor die gelegenheid was de straat als nooit eerder tevoren in regenboogkleuren versierd. Daarmee wilde de BIZ duidelijk kenbaar maken dat de Reguliersdwarsstraat ook onder de naam Secret Village dé homo-uitgaansstraat van Amsterdam blijft.



EuroPride 2016 in de Reguliersdwarsstraat



Streetbranding

De introductie van Secret Village viel evenmin goed bij protestgroepen van bewoners, zoals Pretpark Amsterdam, die onder meer aanstoot nemen aan de commercialisering van de openbare ruimte. Het viel namelijk precies in de periode van ophef over de street branding die ook andere nieuwe BIZ-verenigingen voor hun straten en gebieden doorvoerden.

Wat betreft Secret Village vroegen buitenstaanders zich af waarom een wereldwijd bekende straat als de Reguliersdwarsstraat een nieuwe naam nodig had. Ook het nieuw ontworpen logo, zonder verwijzing naar de straatnaam of het homokarakter, overtuigde niet erg, temeer daar er nauwelijks tijdige en duidelijke uitleg richting het publiek was geweest.

Ook de nieuwe website die voor Secret Village was gemaakt bevatte vooral foto-impressies en nauwelijks inhoudelijke informatie. Daarnaast kwamen er bijbehorende social media-accounts op Facebook, Instagram en Twitter, maar die werden op een gegeven moment niet meer bijgehouden waardoor het nieuwe concept al vrij gauw weer uit beeld verdween.



De website voor Secret Village (2016)
(ontwerp: Van Lennep - klik om te bezoeken)


Nieuwe doelgroepen

De groene beplanting is mede bedoeld om Secret Village ook overdag aantrekkelijker maken, want tot nu toe komt de straat doorgaans 's avonds pas tot leven. Ondanks herhaalde pogingen vanuit het BIZ-bestuur is het echter nog niet gelukt om te zorgen dat meer cafés en restaurants hun deuren 's middags al openen.

Meer succes had het plan om naast individuele bezoekers ook grotere groepen zakelijke gasten naar de Reguliersdwarsstraat te trekken. Dit kreeg de vorm van een zogeheten Street Takeover, waarbij de straat als het ware geheel overgenomen wordt door een extern evenement. Dit kan gaan om een grote netwerkbijeenkomst, een sportmanifestatie of een internationaal congres.

Voor deelnemers aan die evenementen zijn er speciale activiteiten en zij kunnen met korting kennismaken met de vele bars en restaurants in de straat. Zo'n Street Takeover trekt tussen de 1500 en 2500 bezoekers en levert zowel de deelnemende horecazaken als de BIZ niet alleen extra inkomsten, maar ook meer naamsbekendheid op.


Heineken Afterwork @ Reguliersdwarsstraat
Street Takeover door Heineken Afterwork, 19 juli 2018



Duurzaamheid

Na de vergroening werd ook gewerkt aan meer duurzaamheid in de straat. Daartoe is al één gemeenschappelijke vuilnisophaler geregeld en wordt gestreefd naar energiezuinige verlichting, het inzamelen van koffiedrab als voedingsbodem voor het kweken van oesterzwammen en het tijdens evenementen gebruiken van bekers gemaakt van maïs of zeewier.

De vergroening en de verbetering van logistiek en duurzaamheid werden tevens de doelstellingen van een 2-jarig project dat dient als showcase voor vergroening van steden als geheel. Voor de uitvoering hiervan richtte Tanja van der Knoop in januari 2017 de stichting Green City Buzz op.

De samenwerking tussen de BIZ Reguliersdwarsstraat en Green City Buzz werd echter in het voorjaar van 2018 beëindigd. Daarmee kwam ook een eind aan de meeste duurzaamheidsplannen - de meeste ondernemers zagen het vooral als weinig rendabele kostenposten.



Composteervoorziening achter De Munthof voor GFT-afval uit de horeca
(foto: Green City Buzz - klik ter vergroting)


Na de vergroening van Secret Village, werden in december 2017 ook aan de oostkant van de straat, alsmede in de Korte Reguliersdwarsstraat en de Schapensteeg ruim 700 planten aangebracht. Het gaat hier alleen om geveltuintjes en klimplanten; geen grote blauwe regens en losse plantenbakken want die werden in Secret Village door de BIZ gefinancieerd.


Video-impressie van de vergroening in het oostelijke deel van de straat


Koerswijziging

Medio 2022 besloot het bestuur van de BIZ om haar gebied niet meer actief onder de naam Secret Village te promoten: verreweg de meeste bezoekers bleven namelijk de vertrouwde term 'Reguliers' gebruiken. Bovendien werd 'Secret Village' als weinig authentiek ervaren, terwijl de gemeente juist weer meer Amsterdammers naar de binnenstad wil trekken.

De BIZ blijft uiteraard wel zorgen dat de straat een aantrekkelijk uitgaansgebied blijft. Zo werd in september 2022 begonnen met werkzaamheden om in het voetgangersgebied de straat en de stoep op gelijk niveau te brengen en werden in november extra plantenbakken van cortenstaal geplaatst.



Links en bronnen

- Plan van Aanpak BIZ-vereniging Reguliersdwarsstraat (pdf)
- Stad & Co: BIZ Reguliersdwarsstraat werkt aan rebranding en upgrading
- Harry Pierik: Secret Village, Amsterdam Centrum
- Misset Horeca: Fuchsia en Duitse pijp maken 'Reguliersdwars' weer aantrekklijk (pdf)
- Amsterdams Dagblad: Mijn Centrum: De ziel van de Reguliersdwarsstraat






Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.