Café-pub SOHO
Interieur
Het logo was echter nog niet ontworpen, of Kooistra besloot ergens eind 1998 dat de Soho een compleet ander interieur zou krijgen. Niet in een moderne en strakke, maar in een klassieke, om niet te zeggen bombastische stijl, die de sfeer van een Amerikaanse hotelbar en een Engelse pub combineert: "rustiek, bruin, glimmend, gezellig" en met veel hout, leer en spiegels.
Impressie van het interieur van de Soho
(foto: www.pubsoho.eu)
Het meeste werk was de sloop van het oude interieur, want het nieuwe werd in nog geen twee maanden opgebouwd. Ter voorkoming van geluidshinder is het volledig zwevend aangelegd: wanden, vloeren en plafond rusten los van elkaar op vilten onderlagen.
Tegelijk met deze hele verbouwing, die 1 miljoen gulden (ruim 450.000 euro) heeft gekost, werd ook de buitengevel zwart geschilderd, waardoor deze nog sterker een typisch Amsterdams uiterlijk kreeg:
De Soho in 2007
Klassiek
Omdat het homo-uitgaansleven doorgaans wordt geassocieerd met hip en trendy, zou men niet gauw verwachten dat een zo klassiek ingerichte zaak als gay café bedoeld is.
Toch bleek dat een goede keus, want tussen alles wat er al was in de Reguliersdwarsstraat, was een zaak in deze stijl nog niet vertoond. Althans, niet bij een homozaak in de afgelopen 10 jaar. Dezelfde chique herenclubsfeer trof men in de jaren '80 namelijk ook aan bij
Salon Bar L'Entrée op nummer 42.
Het rijkversierde interieur van de Soho is overigens daadwerkelijk uit Engeland afkomstig: via Scorpio Design is het geleverd en gemaakt door de grote interieurbouwer Andy Thornton uit Elland in West Yorkshire:
Advertentie van interieurbouwer Scorpio Design
Het naamplaatje van Andy Thornton
Succesformule
Eigenaar
Sjoerd Kooistra had nagenoeg eenzelfde inrichting al toegepast in zijn café De Drie Gezusters in Groningen en na de Soho zou hij het nog meermalen laten aanbrengen in zaken die sindsdien allemaal
De Drie Gezusters c.q. The Three Sisters heten.
In combinatie met een skihutstijl en een draaiende bar zou dit niet alleen de lievelingsstijl van Kooistra worden, maar ook een echte succesformule blijken.
De Soho heeft twee verdiepingen met elk een net iets andere sfeer. De begane grond wordt ingenomen door een grote centrale bar met aan weerszijden banken tegen de muur. Aan de voorzijde en achterin zijn verschillende zithoeken.
Engels
De inrichting op de begane grond heeft een wat meer Engelse sfeer. Dat wordt benadrukt door de talloze lijstjes met oude Engelse afbeeldingen aan de muren, met als pronkstuk een groot portret van de beroemde Engelse premier sir Winston Churchill, dat direct links naast de ingang hangt:
De ingang, het portret van Churchill en één van de grote spiegels (2007)
De grote open haard (2007)
En zo zijn er nog meer opmerkelijke interieurstukken. Rechts- voorin de zaak bevindt zich een echt werkende open haard, die omlijst wordt door een grote schouw met fraai houtsnijwerk.
Spiegels
Door balkonachtige gaten in de vloer lopen twee enorme spiegels helemaal naar boven, om zo de begane grond en de eerste verdieping visueel met elkaar te verbinden. Deze zogeheten vides met de spiegels erdoorheen zijn nog een laatste overblijfsel uit de voormalige discotheek
Richter, die hier voorheen zat.
Niet alleen de spiegels lenen zich uitstekend voor "zien en gezien worden", maar ook de grote centrale benedenbar waar men rondom aan kan zitten. Zulk een inrichting die het flirten vergemakkelijkt, zoals bijvoorbeeld ook de ronde draaibar in de April, werd echter met de opkomst van internetdatng grotendeels overbodig.
De benedenbar van de Soho (2007)
De grote trap naar de eerste verdieping (2007)
Amerikaans
Achterin de zaak leidt een heuse dubbele staatsietrap met rode bekleding en wederom de nodige spiegels, naar de eerste verdieping. Die heeft een wat meer Amerikaanse sfeer en de lijstjes aan de muren tonen hier diverse oude foto's uit de wijk SoHo in New York.
Langs de zijwand is hier een tweede bar, die op de drukke vrijdag- en zaterdagavonden open gaat. Daarnaast zijn ook hier diverse zithoeken, waarvan één met een schouw voor de sier.
In de boekenkasten langs de wanden staan echter wel echte oude Engelse boeken ("
het laatste wat hier wordt meegenomen" volgens een recensie in Elsevier).
Een houten wenteltrap leidt tenslotte naar een halletje op de tweede verdieping dat toegang biedt tot de (moderne) toiletten, de garderobe, het kantoor en opslagruimtes.
De bovenbar van de Soho (2007)
De zithoek met schouw boven (2007)
Preekstoel
Omdat Andy Thornton bij zijn inrichtingen onder meer gebruik maakt van oude kerkinterieurs, bevond de DJ-set zich aanvankelijk op een echte oude preekstoel. Dit voormalige kerkmeubel is voorzien van fraai houtsnijwerk met wapens en emblemen in laat-middeleeuwse stijl, maar gezien het lettertype, is het vermoedelijk een replica uit het begin van de 20e eeuw.
Op de bovenrand van de preekstoel staat de Latijnse bijbelspreuk uit Marcus 1,17:
Faciam vos fieri piscatores hominem (vert.: Ik zal jullie tot vissers van mensen maken). Het woord
hominem komt van
homo, dat in het Latijn 'mens' betekent, maar in deze context letterlijk meer van toepassing is.
De voormalige preekstoel (2007)
Clubsfeer
De Soho heeft sterk het karakter van een ouderwetse herenclub: er is een open haard, er staan gerieflijke feauteuils en er is natuurlijk genoeg drank.
In de beginjaren waren er zelfs sigaren verkrijgbaar, maar roken is definitief verleden tijd sinds per 1 juli 2008 in de horeca een algeheel rookverbod van kracht werd.
Daarnaast waren er in de Soho gedurende enkele jaren ook kleine snacks verkrijgbaar, die bij de schuin tegenoverliggende snackbar Noona werden gehaald.
Vroegere menukaart
Openingstijden
Het enige wat in het herenclub-plaatje ontbrak was een leestafel, zoals bijvoorbeeld
Downtown en de
April die wel hadden en zoals later de
ARC die had. Net als echte herenclubs zou ook Soho aanvankelijk een middag- en avondzaak worden en was daartoe geopend van 16.00-01.00 uur.
Met ingang van het eerste winterseizoen werden echter de openingstijden al naar later op de avond verschoven (20.00-03.00 uur) en werd een happy hour ingevoerd (van middernacht tot 01.00 uur):
De advertentie voor latere openingstijden en tweemaal
voor de invoering van het happy hour (2000)
(ontwerp: www.rs-design.nl)
Ergens rond 2005 werd de openingstijd van de Soho weer wat vervroegd, namelijk naar van 18.00-03.00 uur doordeweeks en van 18.00-04.00 uur op vrijdag en zaterdag. Tegelijk werd het happy hour vervroegd naar 22.00-23.00 uur.
Na de voorlopige sluiting van de
April in januari 2008, werd een groot deel van de bezoekers opgevangen in de Soho. Daartoe werden de openingstijden verruimd naar 16.00-03.00 doordeweeks, 14.00-04.00 op vrijdag en zaterdag en 14.00-03.00 uur op zondag. Bovendien werd het traditionele en massaal bezochte dubbele happy hour, dat altijd van 18.00-200 uur in de April plaatsvond, tijdelijk naar de Soho verplaatst.
Konden bij de April al deze mensen bij beter weer altijd redelijk makkelijk buiten staan, bij de Soho was dat vanwege de smalle stoep aanvankelijk minder goed mogelijk. Er was hier om die reden dan ook nooit een terras. Bij de
herinrichting van de straat in 2006 is deze stoep echter een stuk breder gemaakt, waardoor de Soho sindsdien ook een eigen terras heeft:
Terras van de Soho, overdag en 's avonds (2007)
(foto's: www.pubsoho.eu)
Sluiting en heropening
Als laatste van de grote homozaken van horecamagnaat
Sjoerd Kooistra werd de Soho op 28 september 2010 gesloten - op dezelfde dag dat het faillissement van Reguliers BV werd uitgesproken en exact 3 maanden nadat Kooistra op 28 juni een eind aan zijn leven had gemaakt.
Ondanks dat de Soho als laatste werd gesloten, werd zij toch als eerste van de grote homozaken uit de Kooistraboedel ook weer
heropend en wel op 3 maart 2011.
Het klassieke en bijna onverwoestbare interieur is daarbij behouden gebleven, al werden wel twee kleinere veranderingen aanbracht: op de benedenverdieping werden de preekstoel voor de DJ en het achterste deel van de grote eilandbar weggehaald, zodat achterin de zaak een kleine dansvloer ontstond:
De nieuwe dansvloer van de Soho
(klik voor een vergroting)
Aanpassingen
In deze nieuwe opstelling werd de DJ-set aanvankelijk neergezet aan de achterkant van de eilandbar, maar later werd er voor de DJ een apart blok links van de grote spiegel geplaatst.
Aardig is dat deze nieuwe dansvloer (inclusief de twee verdiepingen hoge spiegel en de vide) zich op precies dezelfde plek bevindt als destijds in de roemruchte discotheek
Richter, die van 1981 t/m 1996 in dit pand gevestigd was.
Op de bovenverdieping van de Soho was begin 2011 een aparte rookruimte gecreëerd, iets dat de Kooistra voorheen in geen enkele van zijn zaken duldde. De rookruimte bevindt zich in de linkerhoek bij de schouw en is afgesloten door middel van volledig glazen wanden voorzien van het logo van de zaak:
De nieuwe glazen rookruimte van de Soho (2011)
In de eerste helft van 2015 werd naast het kleine podium voor de grote spiegel op de begane grond een kleine wc-ruimte gebouwd. Dit zodat de bezoekers niet meer helemaal naar de tweede verdieping hoeven als alleen de begane grond open is.