English version
Nieuws    Agenda    Foto's
Twitter    Facebook    Istagram    YouTube    RSS-feed  


  


HOMOSTRAAT

 


De Reguliersdwarsstraat is de bekendste homostraat van Nederland. De voorbode daarvan was lunchroom Downtown, waar homo's zich al sinds 1970 niet meer achter geblindeerde ramen en deuren verborgen.

De grote doorbrak kwam toen vanaf 1980 vanuit Downtown en April spraakmakende feesten georganiseerd werden waarbij homo's en hetero's probleemloos samengingen en die de Reguliers meteen tot de hipste uitgaansstraat van de stad maakten.
Doorkijkje langs April en Downtown (1983)
(foto: David Jarrett)


Beroemd

De beroemdste zaken van de straat waren café April (1981-2010) en danscafé Havana (1989-2002), beide geopend door Frans Monsma. Zij trokken bezoekers uit binnen- en buitenland en nog altijd denkt menigeen er met weemoed aan terug.

Later werden deze cafés overgenomen door horecamagnaat Sjoerd Kooistra († 2010), die ook discotheek Exit (1988-2010) en het Exit Café, alsmede café-pub Soho opende. Tenslotte kocht hij ook nog cocktailbar ARC (2002-2010).

Daarnaast werden in Kooistra's tijd steeds grotere straatfeesten georganiseerd, met als hoogtepunt het optreden van Kylie Minogue tijdens de Gay Pride in het jaar 2000:Optreden van Kylie Minogue tijdens de Gay Pride (2000)
(video: MVS Gaystation)


Feestvieren

Ondertussen was in 1996 vanuit de Havana de Amsterdam Gay Pride met zijn befaamde botenparade opgezet, niet als protest of demonstratie, maar om de vrijheid en de diversiteit van de stad te vieren.

Vanuit die gedachte wordt de Pride in de Reguliersdwarsstraat met een groot straatfeest gevierd, net zoals het geval is tijdens Koningsdag - sinds 2014 de opvolger van Koninginnedag die al sinds de jaren tachtig uitbundig gevierd werd:
Straatfeest tijdens Koninginnedag (2009)


Huidige homozaken

Tegenwoordig telt de Reguliersdwarsstraat weer net zoveel homozaken als vóór 2010, toen het horeca-imperium van Kooistra instortte en al zijn cafe's dicht moesten.

Zo vind je er nu, naast de befaamde lunchroom Downtown, de klassieke café-club Soho, het tot diep in de nacht bezochte Exit Café, de hippe openminded club NYX en de populaire Taboo Bar, met de naastgelegen Taboo Kantine als jongste aanwinst.

In het oostelijke deel van de straat, tussen Vijzelstraat en Rembrandtplein, zijn er dan nog het gemengde café 't Dwarsliggertje en de caribische gay bar Reality.
De Taboo Kantine en de Taboo Bar bij nacht (2018)


Gay Village

Naast de uitgaansgelegenheden zijn er in de straat ook enkele homovriendelijke coffeeshops, een aantal gay lifestyle winkels en kappers, alsmede een reeks van restaurants waar homo's van oudsher graag komen.

Met deze concentratie van homogerichte zaken kan de Reguliersdwarsstraat met recht de Gay Village van Amsterdam genoemd worden, vergelijkbaar met de homobuurten van grote steden elders in de wereld.
Veel groen in de Secret Village van Reguliersdwarsstraat (2018)


Secret Village

Het dorpse karakter spreekt ook uit de beslotenheid van de bebouwing en wordt nog eens versterkt door het vele groen dat in 2016 is aangebracht, toen het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat werd omgedoopt tot Secret Village.

Onder die naam wil de ondernemersvereniging de straat aantrekkelijker maken, waarbij het homokarakter gewaarborgd zal blijven. Dat laatste werd alvast duidelijk getoond tijdens de viering van EuroPride in 2016:
Straatfeest ter gelegenheid van EuroPride (2016)Links

- Wikipedia: Amsterdam als homohoofdstad

^

Reguliers.net © 2007/2018
Disclaimer/Cookies
Contact
.