Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Sjoerd Kooistra

 

Geboren in Groningen op 18 maart 1951
Overleden in Ubbergen op 27 juni 2010 (59 jr.)


Sjoerd Kooistra was één van de grootste horeca-ondernemers van Nederland en alszodanig ook de eigenaar van alle grote homohorecazaken in de Reguliersdwarsstraat.




bijgewerkt: 02-01-2021

 

Werk & privé

Als de jongste van zes kinderen werd Sjoerd Kooistra in 1951 in Groningen geboren. Zijn vader had een café in Emmen, waar het er in die tijd vaak nogal ruig aan toe ging en de Kooistra's om die reden met de nek werden aangekeken. Hierdoor realiseerde hij zich al vroeg dat hij er vaak alleen voor zou staan en voor zichzelf zou moeten opkomen.

Rond 1965 kocht zijn vader in het Drentse Norg een restaurant met speeltuin, De Vluchtheuvel. Hier moest ook de toen 14-jarige Sjoerd fulltime in de zaak meewerken. Dit zou het begin zijn van zijn horeca-carrière, maar later betreurde hij wel dat hij hierdoor niet verder heeft kunnen leren om bijvoorbeeld rechten te studeren.


Groningen

Na het overlijden van zijn vader in 1974 nam Sjoerd op 21-jarige leeftijd het familiepretparkje over. In Norg ging hij ook samenwonen met zijn eerste vriend Rob, maar vanwege de homofobe houding van de buurt vertrokken ze al snel naar de stad Groningen.

Daar opende Kooistra eind jaren '70 zijn eerste eigen café, de nog steeds bestaande tearoom Bommen Berend. Hij had daarbij de hulp van zijn leermeester drs. Leen Goudswaard sr., naar wie hij later de Ome Leen Bar zou vernoemen.

Al snel bleek Sjoerd Kooistra een goed gevoel te hebben voor het aankopen en opknappen van slechtlopende horecazaken. Hij koopt dan de ene na de andere zaak en begin jaren '80 bezit hij al bijna de hele zuidzijde van de Groningse Grote Markt. Met 10 panden gegroepeerd rondom De Drie Gezusters en hotel De Doelen creëerde hij hier het vermoedelijk grootste café van Europa:



De zuidzijde van de Grote Markt in Groningen
(foto: Wikipedia)


Imperium

Op deze wijze bouwde hij geleidelijk aan een imperium op dat in 2010 volgens eigen zeggen 85 horecazaken omvatte. Bijna de helft daarvan bevond zich in Groningen, de overigen waren in Amsterdam en in het Oosten en Zuiden van Nederland gevestigd. Het waren voornamelijk cafe's, café-restaurants en enkele discotheken, lunchrooms en snackbars.

Daarnaast heeft Kooistra ook nog een tijdlang onder licentie in Noord-Nederland zaken voor de snackbarketen Febo gehad. Daaraan herinnert nog de Kropa (KrokettenPatat) Exploitatie BV, die begin 2010 weer opdook in het conflict met Heineken.

Voor 2010 schatte Kooistra zelf de totale waarde van zijn zaken op zo'n 200 miljoen euro. In dat jaar kwam hij, met een geschatte totale jaaromzet van 123 miljoen euro in 2009, ook op de tiende plaats van de Misset Horeca Top-100, de ranglijst van de grootste horecabedrijven van ons land:



Verslag van de Misset Horeca Top-100 van 2008
met vanaf 7:07 een gesprek met Sjoerd Kooistra


Voor de Quote 500, de ranglijst van rijkste Nederlanders, werd het vermogen van Sjoerd Kooistra in 2009 geschat op zo'n 130 miljoen euro, waarmee hij op plaats 202 uitkwam. Volgens onderzoek uit 2004 van Parool-journalist Bart Middelburg, zouden tegenover dit vermogen echter schulden van in totaal 84 miljoen euro staan.

Homomagazine Winq had Kooistra in 2007 op plaats 2 van de rijkste Nederlandse homo's gezet met een geschat vermogen van 125 miljoen euro (op nummer 1 stond Jacob Gelt Dekker).


Amsterdam

In Amsterdam heeft Kooistra in totaal meer dan 20 zaken aangekocht, verbouwd of geopend. Het betreft:

In de Reguliersdwarsstraat:
- Oblomow (1984-1989)
- April (1986-2010)
- L'Entrée (1988, verbouwd tot April's Exit)
- (April's) Exit (1988-2010)
- Downtown (1990-2010)
- Richter (1997, verbouwd tot Soho)
- Havana (1997-2002)
- Soho (1999-2010)
- ARC (2007-2010)

Elders in Amsterdam:
- Oesterbar (1994-2006)
- Café Cox (1997-2004)
- Bodega Keijzer (1998-2006)
- Pinocchio (1999, later: Three Sisters Rembrandtplein)
- De Heineken Hoek (2000-2010)
- Tandoor (boven Heineken Hoek)
- Raffles (verbouwd tot Three Sisters Kl.Gartmanplantsoen)
- Ritz Café (-2006)
- Hoppe (2003-2006)
- Dante (2003-2010)
- Land van Walem
- Convivio
- De Leydtse Herberghe (later: Three Sisters Leidseplein)
- Three Sisters/NY Steakhouse Leidseplein (-2010)
- Three Sisters/NY Steakhouse Rembrandtplein (-2010)
- Three Sisters Pub Rembrandtplein (-2010)
- Dantzig a/d Amstel (-2010)
- Luxembourg (2005-2010)

Meerdere van deze Amsterdamse zaken had Kooistra weer van de hand gedaan, waardoor het aantal vestigingen in deze stad langzaam afnam. Volgens eigen zeggen was de belangrijkste reden daarvoor dat het in Amsterdam niet is toegestaan om meerdere cafe's met elkaar te verbinden tot één grote zaak. Dat is een kenmerk van zijn horecaconcept en is in Enschede en Groningen bijvoorbeeld wel mogelijk.

De fameuze Amsterdamse etablissementen De Oesterbar, Keijzer en Hoppe wist Sjoerd Kooistra echter niet tot een succes te maken. "Het zijn zaken waar je de hele dag moet zijn om er bovenop te zitten. Dat kan Sjoerd niet combineren", aldus zijn partner Dick Loorbach. Deze drie zaken werden daarom in 2006 verkocht aan horecamakelaar Jan Wieger van der Linden.


Grachtenhuis

Sjoerd Kooistra was al in 1984 naar Amsterdam gekomen. In dat jaar kocht hij daar niet alleen het hippe café Oblomow, maar ook een klein appartement aan de Herengracht 50, dat hij zelf opknapte.

In 2004 kwam hij weer terug naar de stad, maar kocht toen een monumentaal grachtenpand aan de Herengracht 581, ietsje voorbij de Gouden Bocht. Hij liet dit pand eerst nog volledig in oude luister herstellen en van modern comfort, waaronder een heus zwembad, voorzien. Vanuit deze woning kon hij zich beter met zijn Amsterdamse zaken bezighouden. Zelf omschreef hij het als een "terugkeer naar de werkvloer".

Deze kapitale woning aan de Herengracht heeft Kooistra in januari 2008 echter weer verkocht: voor een bedrag van 6,9 miljoen euro aan vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg. Reden voor deze verkoop was dat Kooistra's partner Dick het grachtenpand te groot en te onpersoonlijk vond en ook liever niet meer in Amsterdam wilde wonen.


Appartement

Als nieuwe pied-a-terre in Amsterdam kocht Kooistra vervolgens het grootste appartement in de woontoren New Amsterdam, een onderdeel van het prestigieuze project Mahler 4 aan de Zuidas. De aankoopprijs was 1,25 miljoen euro en voor eenzelfde bedrag liet hij de woning in een luxueuze klassieke stijl verbouwen en inrichten door Ralph Lauren:



Appartement van Kooistra aan de Zuidas
(foto: Thijs Wolzak/Quotenet.nl)


Villa's

Naast dit appartement had Sjoerd Kooistra nog zijn oude stadsvilla aan de rand van de stad Groningen en bezat hij sinds midden jaren '90 een fraai gelegen landgoed in het Gelderse Ubbergen nabij Nijmegen. Daar bewoonde hij een pittoreske witte villa met rieten dak, genaamd Rozendal. Deze in het midden van de 19e eeuw gebouwde villa is een voormalig koetshuis (net als de panden van Soho en Exit in Reguliersdwarsstraat dus).

Op dit landgoed trok Kooistra zich regelmatig terug om zich ontspannen met het bekijken van zijn favoriete films, waaronder "The Sound of Music", en het beluisteren van loungemuziek. Hoewel hij hier een huishoudster had, kookte hij ook wel zelf, want ondanks zijn talloze horecazaken ging hij slechts zeer zelden uit.



De villa van Sjoerd Kooistra in Ubbergen
(foto: www.ubbergen.nl)


Zijn voorliefde voor mooie huizen en mooie inrichtingen, ook van zijn horecazaken, ziet Kooistra zelf als een gevolg van zijn jeugd, die hij in armoedige omstandigheden doorbracht en waarin huiselijke gezelligheid ontbrak.


Vakantiehuizen

Om echt afstand te kunnen nemen van zijn drukke werk reisde Sjoerd Kooistra regelmatig naar het buitenland, waar hij eerst in Frankrijk en later in Brazilië, in de Spaanse badplaats Marbella en op Gran Canaria buitenhuizen had.

Daar verblijft meestal ook zijn levenspartner Dick Loorbach, die 19 jaar jonger en fotomodel van beroep is en die hij had leren kennen op een Club Med-vakantie in Spanje. In hun buitenhuizen konden ze van een ongestoord privéleven genieten. In 2009 lieten ze samen een nieuw huis bouwen in een natuurgebied nabij Marbella.

Voor vakanties in Spanje beschikte Kooistra tenslotte nog over een eigen, 27 meter lange jacht Three Sisters, dat aanvankelijk in Ibiza lag, maar in de winter van 2005 naar Barcelona werd verplaatst. Na het overlijden van Kooistra en het faillissement van zijn onderneming werd dit jacht in september 2010 te koop gezet voor 2,75 miljoen euro.



Het jacht van Sjoerd Kooistra,
zoals in 2004 gesignaleerd op Ibiza
(foto: Marius Bakker)


Op Ibiza zou Sjoerd Kooistra tijdens een korte vakantie begin mei 2010 drie keer met een mes zijn gestoken, daarbij beroofd zijn van 40 euro en drie dagen op de intensive care hebben gelegen. Na zijn dood verklaarde zijn advocaat echter dat dit incident verzonnen was en dat Kooistra alleen vanwege een blindedarmontsteking in het ziekenhuis had gelegen.


Deurwaarders

Een paar dagen na Kooistra's ontslag uit het ziekenhuis stonden de deurwaarders op de stoep van zijn woningen in Groningen, Ubbergen en Amsterdam. Deze kwamen namens Heineken een inventaris en video-opnamen maken van zijn inboedel om er beslag op te leggen op grond van het rechtbankvonnis waarbij Kooistra deels ook persoonlijk aansprakelijk was gesteld voor achterstallige huren van enkele van zijn horecazaken.

In juli 2010 liet ondernemer Jos Migchelbrink beslag leggen op alle onroerende zaken van Plassania Beheer BV, waaronder de villa's van Kooistra in Ubbergen en Groningen, maar ook enkele woningen van diens naaste medewerkers. Migchelbrink had een vordering van inmiddels 1,7 miljoen euro wegens de nooit volledig betaalde koopsom voor discotheek De Danssalon in Eindhoven.


Ontruimingen

Als gevolg hiervan werden in de loop van augustus achtereenvolgens de Kooistra's villa in Ubbergen, de villa in Groningen en het penthouse in Amsterdam leeggehaald. Alle meubels en kunstwerken werden ingepakt en elders in verzekerde bewaring gesteld. De hele inboedel van al zijn woningen werd in december 2010 via internet geveild. De totale opbrengst was ruim 400.000,- euro.

> vervolg: Regulierszaken






Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.