Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Internet

 

2000 - heden


De doorbraak van het internet rond het jaar 2000 bood geheel nieuwe mogelijkheden, maar met name voor de homohoreca ook bedreigingen.


bijgewerkt: 18-05-2022


Opkomst

Als een voorloper van het huidige internet kan het Videotex-systeem uit 1989 gezien worden. Daarmee waren diverse soorten informatie beschikbaar via speciale terminals, die bijvoorbeeld in de Havana geplaatst zouden worden.

Het huidige Internet werd midden jaren '90 via het World Wide Web gemakkelijker toegankelijk. Nog niet veel mensen hadden in die tijd een eigen internetverbinding, maar wie geïnteresseerd was, kon sinds 1996 het internet op via één van de terminals die toen in gaycafé April waren geïnstalleerd. Lang hebben die daar echter niet gestaan, omdat er op een gegeven moment geen tijd meer was voor het onderhoud.


Eerste websites

Rond 2000 vond de doorbraak van het internet plaats. Steeds meer mensen kregen thuis toegang tot dit wereldwijde computernetwerk, al werd dat toen nog vooral gebruikt om informatie aan te bieden en op te zoeken.

De eerste horecazaak in de Reguliersdwarsstraat die, voor zover bekend, met een eigen site op het internet kwam, was eind 1998 het Thaise restaurant Bangkok met www.restaurant-bangkok.nl, in 1999 gevolgd door het Mexicaanse restaurant Rose's Cantina met www.rosescantina.com (zoals bewaard in het Internet Archive):



De eerste websites van restaurant Bangkok,
Rose's Cantina en April & Exit



Eerste homosites

In 1999 werd ook begonnen met de bouw van een gezamelijke website voor de homozaken van horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra, namelijk Downtown, April, Exit, Soho en Havana, dit onder de slimme domeinnaam www.gay-amsterdam.com. Waarschijnlijk was dit een project (in opdracht) van Alex Visser, die toen vier van deze vijf zaken van Kooistra pachtte.




Deze gezamelijke website kwam echter nooit gereed, vermoedelijk omdat Visser tegen het eind van het jaar 2000 stopte als pachter. Voor de April en de Exit werd hij opgevolgd door Mark Schröder, die voor deze beide zaken in 2001 zelf een homepage onder het adres www.april-exit.com lanceerde.

In 2001 kwam ook de Reality Bar in het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat met een eerste eigen website onder de gratis domeinnaam barreality.freehomepage.com.

Dit waren beide heel eenvoudige sites, maar ze waren desondanks nog waardevol vanwege de zeldzame oude foto's en advertenties die er op stonden. Helaas zag Schröder dat niet in en verwijderde rond 2010 alsnog de oude site van April en Exit.


Ondernemersvereniging

In 2004 was er onder het adres www.reguliersdwarsstraat.com een website ten behoeve van ondernemersvereniging De Regulier. Zowel deze vereniging als de website waren voor het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat opgezet door TrinityRoy met Ugochill Productions.




Door gebrek aan belangstelling van de afzonderlijke ondernemers zijn beide projecten echter nauwelijks van de grond gekomen. Voor een geplande ondernemersvereniging voor westelijke Reguliersdwarsstraat is in 2000 door BriteMinds Ltd. uit de Sint Jorisstraat de domeinnaam www.reguliers.nl geregistreerd, maar daarvoor is nooit een website gemaakt.
 

Reguliersdwars.nl

De bovengenoemde eerste website van April en Exit werd in 2003 vervangen door de portaalsite www.reguliersdwars.nl. Daaraan gekoppeld waren de eveneens nieuwe afzonderlijke websites www.cafeapril.nl, www.discotheekexit.nl, exitcafe.nl en www.sohoamsterdam.nl.

Deze websites waren, met het oog op de vele buitenlandse bezoekers van de Reguliersdwarsstraat, volledig in het Engels. De bovengenoemde domeinnamen vervielen echter al weer in 2005, maar stonden desondanks nog lange tijd op een heel aantal andere sites gelinkt.



De Reguliersdwars-portaalsite uit 2003/'04
Klik erop voor een vergroting!
(ontwerp: www.mediaconcepts.nl)


Betrokkenheid

Met dingen als een chat, een online shop, "souvenirs from the past" en de kenmerkende verkeerslichtjes die aangaven wanneer een (deel van de) zaak open was, gaven deze sites niet alleen de nodige informatie, maar werd er ook mee geprobeerd de bezoekers verbonden te houden.

Daarmee vormden ze een hoogtepunt in de internetpresentatie van de homohoreca in de Reguliersdwarsstraat. In de jaren daarna boden hun websites niet meer zoveel mogelijkheden, werden lange tijd niet meer geactualiseerd of waren op een gegeven moment zelfs volledig uit de lucht.
 

Reguliersonline.nl

Zich kennelijk van deze slechte presentatie bewust geworden, liet Sjoerd Kooistra, als eigenaar van de grote homozaken in de westelijke Reguliersdwarsstraat, in oktober 2007 weten dat hij na de heropening van April in de zomer van 2008, de homohoreca ook op internet weer wilde gaan promoten.

Moest, zoals bijna gebruikelijk bij zulke verbouwingen, de heropening van de April flink uitgesteld worden, de internetpromotie werd onverwacht vervroegd: net vóór Koninginnedag 2008 kwam er met www.reguliersonline.nl een nieuwe portaalsite voor alle Kooistra-zaken in de Reguliersdwarsstraat:



De Reguliersonline-portaalsite uit 2008
met homomagazine Winq als sponsor


Op Reguliersonline.nl kon men via de gecombineerde agenda, wisselende partypics en een kaartje van de straat, doorklikken naar de betreffende items op de homepages van de afzonderlijke zaken.

Soho, Exit en het Exit Café kregen daartoe tegelijkertijd geheel nieuwe websites, terwijl voor de ARC een nieuwe werd voorbereid. Deze sites waren niet meer, zoals voorheen, allemaal in dezelfde stijl uitgevoerd, maar beoogden de sfeer van de afzonderlijke zaken weer te geven.
 

Gayplaces.nl

Reguliersonline.nl was onderdeel van de eveneens in april 2008 gelanceerde website www.gayplaces.nl. Deze omvatte aanvankelijk alleen de Kooistrazaken in de Reguliersdwarsstraat, maar werd in december 2008 uitgebreid met zaken in andere steden. Het leek de bedoeling om er een algemene homohorecasite voor heel Nederland van te maken.

Gayplaces.nl fungeerde bovendien als een profielensite met datingmogelijkheid en werd net vóór Gay Pride 2008 uitgebreid met nieuwtjes, een agenda, foto's en YouTube-filmpjes van de straatfeesten in het westelijke deel van de straat. Deze kwamen vanaf december van dat jaar ook op Reguliersonline.nl te staan.

Tegelijk met deze nieuwe websites werd ook begonnen met meer uitgebreid reclame te maken voor de grote homozaken, niet alleen in diverse homobladen, maar nu eerstmaals ook op internet. Daartoe werden bijvoorbeeld op diverse grote homosites reclamebanners geplaatst.


Reguliersonline.nl en Gayplaces.nl werden niet altijd even consistent up-to-date gehouden en het profielendeel werd een ongecontroleerd rommeltje. Na het faillissement van de Kooistrazaken in september 2010 bleven beide sites nog wel in de lucht, totdat ze uiteindelijk pas in 2012, respectievelijk 2014 offline gingen.


Uitkomst

Aanvankelijk via eenvoudige tekstcommunicatieprogramma's als IRC, gevolgd door uitgebreide profielensites zoals Gay.nl en tegenwoordig via apps als Grindr, kunnen homo's gemakkelijk in contact komen met gelijkgestemden uit heel Nederland en desgewenst uit de gehele wereld.

Vooral voor een verspreid levende minderheidsgroep als homoseksuelen is dat een uitkomst. Hetero's verkeren immers overal vanzelf in gelijkgeaard gezelschap en kunnen dus gemakkelijk potentiële partners tegen komen. Homo's moeten elkaar daarentegen bewust opzoeken.

Vroeger waren zij daarom min of meer noodgedwongen aangewezen op de homohoreca om andere homo's en eventuele partners te leren kennen. Met internet zijn zij nu niet meer afhankelijk van het beperkte 'aanbod' in een bepaalde kroeg, maar kunnen ze veel gerichter contact zoeken.
 

Internetcommunities

Op algemene netwerksites kunnen mensen, naast persoonlijke profielen ook gezamelijke groepen rond een bepaald onderwerp opzetten om met mensen met dezelfde interesses te kunnen chatten, berichten uit te wisselen of foto's en filmpjes te delen.

Zo werden op de destijds zeer populaire Nederlandse netwerksite Hyves sinds 2005 aparte pagina's ("hyves") opgericht voor vele zaken in de Reguliersdwarsstraat. Sinds 2007 was er ook een eigen hyve voor de Reguliersdwarsstraat als geheel met daarop met allerlei relevante berichten, foto's, een agenda en enkele polls over de straat. In december 2013 werd Hyves omgevormd tot een spelletjeswebsite.



De Reguliers.hyve in 2007


In eerste instantie voor buitenlandse bezoekers van de straat werd in 2008 ook een groep op de Amerikaanse netwerksite Facebook geopend. Deze groep werd per 1 juni 2011 vervangen door een nieuwe pagina voor de Reguliersdwarsstraat, die medio 2014 door bijna 900 mensen "geliked" was. Ook nagenoeg alle afzonderlijke zaken in de straat hebben een eigen pagina op Facebook, die vaak makkelijker te actualiseren bleek dan een 'ouderwetse' website.



De Reguliersdwarsstraatgroep op Facebook in 2008


Per 1 juli 2009 werd ook een Twitter-account voor de Reguliersdwarsstraat geactiveerd. Met Twitter kunnen via internet of mobiele telefoon berichtjes van maximaal 140 tekens gepubliceerd worden. Het twitteraccount voor de Reguliers werd medio 2014 door ruim 2100 mensen gevolgd. Daarnaast beschikken diverse horecazaken uit de straat over een eigen twitteraccount, maar die worden zelden frequent gebruikt.



Het Reguliers-account op twitter in 2010


Van 2008 t/m 2014 was er ook een groep voor de Reguliersdwarsstraat op de internationale homodatingwebsite Gayromeo, maar deze kreeg nooit meer dan 25 leden. Een Regulierspagina op Google+, een platform dat als concurrent van Facebook bedoeld was, werd eveneens niet erg populair, net zoals de fotowebsite Pinterest.

Wel succesvol werd het in 2014 gestartte reguliers-account op Instagram, een populaire en hippe smartphone-app waarmee foto's gepost en bewerkt kunnen worden. Het aantal volgers van dit account steeg van zo'n 300 begin 2016 naar ruim 600 aan het eind van dat jaar. Daarnaast hebben ook een reeks afzonderlijke zaken in de straat een eigen Instagramaccount.
 

Secret Village

Acht jaar na de gezamelijke website van de Kooistrazaken kwam er in 2016 opnieuw een website vanuit ondernemers in het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat, deze keer op initiatief van het bestuur van de BIZ-vereniging en ontworpen door designbureau Van Lennep.

De nieuwe website, onder het domein www.secretvillage.amsterdam, werd gelanceerd om het westelijke deel van de straat en de aangrenzende zijstraatjes te promoten onder de naam Secret Village:



De website voor Secret Village (2016)
(ontwerp: Van Lennep - klik ter vergroting)


De site voor Secret Village heeft grote foto's bij de thema's "Stroll", "Drink", "Eat" en "Dance", elk voorzien van een korte toelichting. Er is ook een overzicht van de afzonderlijke zaken onder de noemer "Discover", waarbij via een uitklapmenu de zaken uit diverse categorien getoond worden. Voor elke zaak is er een klein fotootje, een korte typering en het straat- en internetadres.

> vervolg: Herinrichting

Links en bronnen

- Het Internetarchief: www.archive.org
^





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.