Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Logo van Oblomow

Café-bar Oblomow

 

Reguliersdwarsstraat nr. 40
1017 BM Amsterdam
(1981 - 1989)



Oblomow was een luxe eetcafé met een bar waar ook wijnen en cocktails te krijgen waren en was alszodanig korte tijd een van de hipste zaken van Amsterdam.

Opening     Interieur     Dineren

Overname     Links


bijgewerkt: 09-03-2022

^
Opening

Oblomow was opgezet door de compagnons Rob Leistikow en Tjalle Kymmell, die begin 1982 ook discotheek 36 op de Schaal van Richter zouden openen.

Leistikow en Kymmell wilden niet het zoveelste bruine café beginnen, maar een zaak met veel licht, zowel overdag als 's avonds. Het vinden van een geschikt pand dat ook ramen aan de achterzijde had was echter niet zo makkelijk, maar met aan de achterzijde een voormalig tuinhuis, kon het pand aan de Reguliersdwarsstraat 40 prima voldoen.



De voorzijde van Oblomow, datum onbekend
(foto: ANEFO - klik ter vergroting)


De naam Oblomow is ontleend aan die van de hoofdpersoon van de gelijknamige roman uit 1858 van de Russische schrijver Ivan Gontsjarov, die synoniem is geworden voor de zorgeloze luiaard, de passieve overbodige man.

De opening op 1 mei 1981 werd opgeluisterd met een modeshow door Sofie van Kleef en de Amsterdamse mode-ontwerper Alexander. De zaak trok al snel een trendy publiek en reportages in modebladen als Avenue en Zero zorgden dat Oblomow elke dag vol zat. Het gold als het eerste "yuppencafé" en hoewel het niet speciaal op homo's gericht was, trok het hippe karakter hen wel aan.



Interieur van Oblomow in 1982
(foto: Missets Horeca)

^
Interieur

Voor het interieur werd inspiratie opgedaan in Brighton en in Italië. Net als later Richter, werd ook het interieur van Oblomow vervolgens ontworpen door De Vries Bouma Architekten. Zij maakten er een lichte zaak van met veel spiegels, een granieten bar en betegelde wanden. Het was voor die tijd heel vernieuwend en werd zelfs "stuitend modieus" genoemd.

Een vergelijkbaar modern en licht interieur kreeg gay café April, dat een maand later opende, en was ook al te vinden bij Downtown. In het Amsterdams Kroegenboek van Ben ten Holter uit 1982 werd daarom gesproken van de nieuwe trend van "witte cafe's".

In Downtown Magazine van mei 1981 werd over Oblomow het volgende geschreven:

"Een maand geleden werd in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat café Oblomow geopend. Heel mooi, wit, ruim, licht, met grote bolle lampen, ventilatoren, rieten zitjes, spiegels en een riante tuin. Bleekgroene tegelmuren en zwart granieten bar en tafeltjes.

Frascati, tot op dat moment absoluut nummer één in bepaalde kringen, is nu vrijwel leeg. Behalve het voltallige publiek is ook het personeel verhuisd, zij het aan de andere kant van de bar. Het werk gaat gewoon door, alleen in een andere locatie.

Oblomow is een prachtig en gezellig café. Dat vonden we in het begin van Frascati ook. Het wachten is dus maar op wie het nóg beter kan, en daardoor meteen vanaf het begin verzekerd is van veel klandizie."




Interieur van Oblomow in 1986 (om 22.30 uur)
(foto: Bert Nienhuis/Stadsarchief A'dam - klik ter vergroting)



Interieur van Oblomow in 1986 (om 22.30 uur)
(foto: Bert Nienhuis/Stadsarchief A'dam - klik ter vergroting)

^
Dineren

Oblomow had een eenvoudige "spijskaart", met drie voorgerechten, twee soepen, vijf hoofdgerechten en een specialiteit van de dag. Drank was er voor "gewone Leidsepleinprijzen": bier ƒ 2,-, koffie ƒ 1,75 en whisky vanaf ƒ 4,50. Wel werden er extra goede wijnen en champagnes geschonken, zoals "een goede Brouilly voor ƒ 29,50" per fles.

Dineren kon niet alleen binnen, maar 's zomers ook in de tuin achter de zaak. Daar vormden bomen, heesters, heggen en vooral de rijkversierde 18e eeuwse achtergevel van het vroegere tuinhuis een voor de Amsterdamse binnenstad bijna unieke ambiance:



Terras in de tuin van Oblomow, 1984
(foto: Reguliersdwarskrant - klik ter vergroting)

^
Overname

In het najaar van 1984 werd Oblomow overgenomen door de Groningse horeca-magnaat Sjoerd Kooistra en was daarmee de eerste van een hele reeks cafés en restaurants die hij in Amsterdam en de Reguliersdwarsstraat zou aankopen.

Kooistra runde zijn zaken via een netwerk van bv's en zo bracht hij Oblomow onder in Lucrum BV (Latijn voor 'winst') die statutair in Groningen gevestigd was. Lucrum BV werd op 4 september 1987 failliet verklaard, maar dit faillissement werd op 12 januari 1988 weer opgeheven.

Ondertussen was Oblomow niet meer wat het geweest was en veel van het publiek was naar de cafés aan het Spui vertrokken. Eind jaren tachtig werd de zaak gesloten en het pand bij het naastgelegen restaurant Rose's Cantina getrokken.



Sjoerd Kooistra in 1988 bij Oblomow en Rose's Cantina
(foto: De Telegraaf)



Links en bronnen

- Meer foto's op Facebook
- Ben Ten Holter, Groot Amsterdams Kroegenboek, A.W. Bruna & Zoon, Utrecht 1986, p. 122.
- De Reguliersdwarsstraat - Amsterdams nieuwe moderne uitgaanscentrum, in: Missets Horeca, jrg. 30 (1982), nr. 48 (3 dec.)





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.