Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


EXIT CAFÉ
 

Reguliersdwarsstraat nr. 42
1017 BM Amsterdam
(sinds 1992)



Het Exit Café is het wat minder bekende, maar wel zeer populaire kleinere broertje van discotheek Club Exit, de huidige club NYX.

Voorgeschiedenis     Exit Café

The Duke     Après Ski     Après Chique

Homepage     Links

Actuele info


bijgewerkt: 10-01-2019
 

Voorgeschiedenis

Het Exit Café is gevestigd in hetzelfde pand als discotheek Exit, dat in 1766/'67 werd gebouwd als koetshuis voor het achterliggende huis aan de Herengracht nummer 493. Dat huis was in 1673 gebouwd voor de zeepfabrikant, oliehandelaar en assuradeur Antonie Warin.

In de jaren '80 van de 20e eeuw was in het voormalige koetshuis de chique Salon Bar L'Entrée gevestigd, met op de begane grond een bar en een restaurant op de eerste verdieping. Deze zaak was qua bezoekers even trendy als later de ARC en qua inrichting even klassiek als de Soho:



De vroegere bar van L'Entrée
(foto: www.channels.nl)


In 1988 werd L'Entrée overgenomen door de Groningse horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra en diens compagnon Louis Röst. Van het restaurant op de eerste verdieping werd toen een homodiscotheek gemaakt onder de naam April's Exit. Deze naam liet zien dat het plan hiervoor voortkwam uit gaycafé April.

De bar van L'Entrée, die zich op de begane grond aan de rechterkant bevond, werd toen omgedoopt tot Exit Bar, omdat extra ruimte nodig was, aangezien de discotheek toen dagelijks stampvol zat.

Na de opening van danscafé Havana en discotheek iT in 1989 liep het bezoekersaantal van de Exit echter flink terug. Om die reden werd de Exit Bar in 1991 weer zelfstandig gemaakt en verpacht aan Ronald Ruijg. Deze zette de bar in min of meer oude luister en onder de oude naam "Salon Bar L'Entrée" nog tot 2001 voort.
 
^

Exit Café

Na 1992 was het voor de Exit toch weer snel bergopwaarts gegaan en werd de disco al gauw te krap. Besloten werd toen om de oude garderobe en keuken aan de linkerkant van de ingang om te bouwen tot een nieuw Exit Café.

Min of meer bij toeval kwam hier al vrij snel een jolige, Hollandse "reldel" sfeer te hangen: toen een groep bezoekers uit de Halvemaansteeg na drieën nog binnenkwam, werd voor de grap de Hollandse muziek uit dat straatje uitgeprobeerd. Dit bleek zo'n succes dat het Exit Café sindsdien beroemd is geworden als de plek voor een Amstelsfeer in de Reguliersdwarsstraat.

Deze sfeer was in die tijd vooral te danken aan de inzet van de toenmalige vaste barmensen Michael en Maryse en werd ook bevorderd doordat veel mensen na sluitingstijd van zaken als Montmartre naar het Exit Café kwamen, want dat was tot heel laat nog geopend: elke dag van 23.00- 04.00 en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 05.00 uur.



Het vroegere interieur van het Exit Café
(foto: www.april-exit.com)


Rond het midden van de jaren '90 was het café bijna nog populairder dan de bars en dansvloer boven in de Exit. Naast veel gewone, trok de zaak dan ook de nodige bekende Nederlandse homo's aan. Zo was Paul de Leeuw er toen bijna wekelijks te vinden en kwamen ook mensen als Ruth Jacott en André van Duin er. Op zondag vond om de week "Mokum Avond" plaats, met hapjes, drankjes en oerhollandse muziek, waaronder vooral heel veel Willeke Alberti.

Een opvallend element in het interieur was het "staatsieportret" van de pachter, Alex Visser, en diens compagnon Inez Grondhuis. Dit was geschilderd door de bekende decorontwerper Jan van Hemert, die al sinds de jaren '60 een vaste bezoeker van de Reguliersdwarsstraat is.


Als zijnde onderdeel van discotheek (April's) Exit, had het oude Exit Café geen eigen logo. Wel werd op de latere website van April en Exit uit 2001 de hiernaaststaande variant van het toendertijd rode Exit-logo gebruikt.

 
^

The Duke

Bij de grote verbouwing van de Exit in 2001 werd het Exit Café verplaatst naar de rechterhoek van het gebouw, waar tot dan toe de nog apart verpachtte bar van L'Entrée zat. De plek van het oude café aan de linkerkant werd nu ten behoeve van de discotheek voorzien van een ruimer opgezette ingang, garderobe, toiletten en een grotere trap naar de bovenverdiepingen.

Het nieuwe café aan de rechterkant kreeg, afgaande op de foto op de latere website, een wat meer kitscherige, om niet te zeggen nichterige inrichting, in de kleuren zwart, zilver en paars/roze. De bar kreeg een zilverkleurig blad met geschulpte rand, dezelfde als in café-galerie Dante aan de Spuistraat, dat ook van eigenaar Kooistra was.



Het vroegere interieur van The Duke
(foto: www.exitcafe.nl)


Dit nieuwe nachtcafé kreeg tevens een eigen naam: The Duke, naar de gelijknamige homodisco die zich tot medio jaren '90 in Groningen bevond. Wat officiëler werd het ook wel 'The Duke of April' genoemd, om daarmee de oude band met de April te benadrukken, vanwaaruit immers de Exit in 1988 was opgericht.

Voor The Duke werd door Rutger Schuijff van rs-design, de toenmalige huisontwerper van de Kooistra-zaken, ook een eigen logo ontworpen, dat aansluit bij het 'sjieke' karakter van de zaak. Op het zonnescherm aan de rechterkant van het pand was dit logo nog tot in 2009 te zien:






Eigenaar Sjoerd Kooistra verwachtte zoveel van The Duke, dat hij er desnoods ten koste van zijn andere zaken een succes van wilde maken. In elk geval werd op de website www.april-exit.com verkondigd dat met de opening ervan "Amsterdam will never be the same"...



Advertentie voor de opening
van The Duke in 2002


 
^

Après Ski

The Duke bleek achteraf toch niet het verhoopte succes te zijn. In januari 2003, nog geen jaar na de opening, heette het al weer gewoon het Exit Café. Er werd echter ook wel gesproken over het VIP Café, vermoedelijk om het als het meer sjieke deel van de Exit voor te stellen. Vanuit de Exit was het Café in die tijd ook toegankelijk via een doorgang naast de trap.

Nog in 2005 werd het Exit Café in media-uitingen op gelijke hoogte met April, Exit en Soho als één van de 'grote vier' gepresenteerd. Maar ondanks de heel eigen sfeer kon de zaak toch niet definitief loskomen van de discotheek.

Begin 2005 ging tenslotte ook het interieur van The Duke er al weer uit. Het enige wat behouden bleef, was het zilverkleurige barblad met de fraai versierde rand.

Het café werd toen omgebouwd in de stijl van een zogeheten après ski-hut: als een ruwhouten blokhut, die de sfeer moet oproepen van de lokaliteiten waar men na het skiën uit z'n dak gaat - zo ongeveer het tegenovergestelde van de oude inrichting. In plaats van de oude DJ-stand kwam helemaal achterin de zaak een klein podiumpje met een danspaal:



Danspaal in het huidige interieur
(foto: www.clubexit.eu)


Vanwege de monumentenstatus van het gebouw, mag er aan de buitengevel niets veranderd worden. Desondanks vond men toch een aardige oplossing om de aandacht te vestigen op de après ski-sfeer van het Exit Café: als de grote deuren geopend zijn, was jarenlang de aan de binnenzijde daarvan aangebrachte schildering van een bergmeer zichtbaar:



De beschilderde deuren van het Exit Café
en het logo van The Duke op het zonnescherm



De skihutstijl was rond het jaar 2000 erg populair geworden en talrijke heterocafé's en -disco's werden in die sfeer ingericht. Ook de homohoreca sluit zich in toenemende mate aan bij de trends in de gewone horeca, wat ertoe leidde dat niet alleen het Exit Café in deze stijl werd ingericht, maar ook de draaibar achterin de April een tijdlang op die manier was aangekleed.

Bij het Exit Café past de après ski-stijl goed bij het feit dat dit nog altijd de meest 'volkse' zaak in de voor de rest tamelijk pretentieuze westelijke Reguliersdwarsstraat is. De muziek die er gedraaid wordt is eveneens een après ski-achtige mix van allerlei evergreens en populaire internationale en Nederlandstalige nummers.

Ook in de vernieuwde zaak vond 's zondagsavonds weer de Mokum Avond plaats, terwijl op de woensdagavond Irene hier, totaan haar tragische dood in juli 2004, een eigen optreden had onder de naam Late Night with Irene. DJ's die in dat jaar in het Exit Café draaiden waren DJ Miky en DJ No5.

Net als in de tijd van vóór The Duke, heeft het huidige Exit Café geen eigen logo. Aan de gevel hangt slechts een lichtreclamebord met de naam in witte letters op een achtergrond in min of meer dezelfde kleur blauw als het logo van Club Exit. Lange tijd werd verder geen reclame voor de zaak gemaakt.

In 2009 werd voor de zondag de Mokum Avond weer van stal gehaald, dit keer onder de naam Hollandse Avond. Hierbij worden vanaf 20.00 uur en onder leiding van "Frau Antje" hits en meezingers van eigen bodem gedraaid, oerhollandse hapjes geserveerd en is er bovendien van 21.00 - 22.00 uur een Happy Hour met 2 bier, wijn of fris voor de prijs van 1.





Het kleine naambord aan de gevel van het Exit Café werd in november 2009, tegelijk met de uithangborden van de Exit en de April, weggehaald omdat ze volgens de nieuwe regels van de gemeente te groot waren. Het Exit Café kreeg er begin 2010 wel opvallend grote nieuwe beeldmerken voor terug, dit keer in plaats van het geschilderde berglandschap op de openslaande deuren:



Het exterieur van het Exit Café in 2010


Als gevolg van een conflict tussen eigenaar Sjoerd Kooistra en bierbrouwer Heineken, werden het Exit Café en discotheek Club Exit op 6 april 2010 tot nader order gesloten.

Om het publiek van het Exit Café op te vangen bleef de vlak ernaast gelegen Soho tot 3.00 uur en in het weekend tot 4.00 uur open. Ook de begin augustus 2010 nieuw geopende Taboo Bar probeerde aanvankelijk de positie van het Exit Café over te nemen, maar kreeg al spoedig een eigen publiek.

 
^

Après Chique

Uiteindelijk werden de Exit en het Exit Café eind juli 2011 overgenomen door Rob de Jong, die eerder onder meer oprichter van de ARC was. De discotheek ging hij verbouwen tot een nieuwe club, maar het café heropende hij al tijdens Gay Pride 2011 in zijn oude vorm. Alleen de naam werd lichtelijk gewijzigd naar Exit Après Chique, net zoals het logo:




Als toepasselijk entertainment kwam er op zondag een wekelijkse karaoke-avond, aanvankelijk georganiseerd door AiScream. Tegelijk met de verbouwing van de discotheek tot de nieuwe club NYX werden er in de zomer van 2012 ook enkele aanpassingen aan het Exit Après Chique café gedaan.

Er is nu een gezamelijke ingang in het midden van het pand en een nieuwe, grotere toiletruimte achterin. Hierdoor kon de kleine wc, die voorheen direct rechts naast de oude ingang was, worden weggehaald en werd de zaak wat ruimer.



Het Exit Après Chique café in november 2011

 
^

Homepage

Ook voor wat de homepage betreft is het Exit Café steeds nauw verbonden geweest met discotheek Exit. Dat begon toen begin 2002 de opening van The Duke werd aangekondigd op de gezamelijke site van de April en de Exit, www.april-exit.com:



Aankondiging van The Duke op de eerste site van April en Exit


In 2003 werd The Duke omgedoopt tot Exit Café en kreeg onder die naam ook een eigen homepage en een eigen domeinnaam: www.exitcafe.nl. De site was uitgevoerd in dezelfde stijl als die van de April, de Exit en de Soho en was net als deze gekoppeld aan de portaalsite www.reguliersdwars.nl. Ze waren ontworpen door Media Concepts uit Amsterdam.


Begin 2005 kwam er weer een nieuwe homepage, deze keer voorzien van een flash-animatie van een rood gordijn dat openschuift, waarna het interieur zichtbaar wordt (zie ook hier). Het ontwerp was weer van Media Concepts:




De oude homepage van het Exit Café uit 2005
Klik erop voor een vergroting!
(design: MediaConcepts.nl)


In de zomer van 2006 kregen April, Exit en Soho wederom een nieuwe homepage, deze keer gemaakt door Avitus Webdesign uit Groningen. Het Exit Café kreeg bij die gelegenheid wel de toen gloednieuwe domeinnaam www. exitcafe.eu erbij, maar geen eigen website meer.
Het adres verwees slechts door naar de homepage van Club Exit, waarop, afgezien van enkele foto's, verder geen aandacht werd besteed aan het Exit Café.


Eind april 2008 kreeg het Exit Café onder de bovengenoemde .eu-domeinnaam weer een eigen homepage. Deze was gekoppeld aan een nieuwe portaalsite, www.reguliersonline.nl, voor de Kooistra-zaken, die tegelijkertijd ook nieuwe websites kregen. Deze sites waren niet meer in dezelfde stijl, maar aangepast aan de sfeer van de zaak:



De homepage van het Exit Café uit 2008


Net als de andere sites van de grote Regulierscafe's werd ook deze nauwelijks bijgehouden en ging volledig uit de lucht na het faillissement van de Kooistrazaken in de zomer van 2010.

Na de overname en de doorstart in 2011 is er geen nieuwe website voor het Exit Après Chique café gekomen en wordt sindsdien volstaan met een Facebookpagina.


^

Links

- Vroegere homepage: www.exitcafe.eu
- Social media: Facebook - Instagram

- Over de après ski-stijl: Après Skihut
- Grafisch design: www.rs-design.nl
- Webdesign:
   - www.mediaconcepts.nl
   - www.avitus.nl






Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.