Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Reality Bar

 

Reguliersdwarsstraat nr. 129
1017 BL Amsterdam
(1996 - 2024)

Reality was een Surinaams-Antilliaans homocafé dat zich presenteerde als "The Hottest Black & White Gay Bar in Town".


bijgewerkt: 09-07-2024


Voorgeschiedenis

De Reality Bar bevond zich aan de Reguliersdwarsstraat 129, in een monumentaal pandje met tuitgevel dat oorspronkelijk uit de 17e eeuw stamt, maar later een nieuwe gevel kreeg. Al sinds de jaren twintig zat hier een regulier café, van de jaren zestig t/m de jaren tachtig onder de naam La Reserve. Op 1 januari 1996 opende Jeffrey Joemman op dit adres de Reality Bar.

Joemman was geboren in Suriname en op zijn 7e naar Nederland gekomen. Toen hij 14 was wist hij al dat hij op mannen viel, maar kwam pas op zijn 28e uit de kast. Vanaf zijn 14e werkte hij ook al in de horeca, op het laatst in een Surinaams gaycafé aan de Martelaarsgracht. Die zaak liep zo goed, dat hij dacht: dit kan ik ook.


Opening van Reality

Zodoende begon Joemman voor zichzelf en opende samen met zijn toenmalige witte vriend de Reality Bar, speciaal gericht op homo's met een Latijns-Amerikaanse achtergrond, met name uit Suriname en de Nederlandse Antillen. In het begin van de jaren '90 gingen die nog naar het vroegere Danscafé Havana aan het andere einde van de Reguliersdwarsstraat.

Met donkere housemuziek van met name DJ Johnson en DJ Natarcia trok de Havana destijds al een multicultureel publiek. De sfeer veranderde echter nadat in 1997 horecamagnaat Sjoerd Kooistra de zaak had overgenomen, waarna Joemman veel van de Caribische mannen naar de Reality Bar wist te trekken.Advertentie van de Reality Bar in Gay News Amsterdam, mei 1997


Gastvrijheid

Het eerste jaar liep de Reality nog niet heel goed en was het allemaal net aan, maar daarna werd de zaak een groot succes. Als de enige Caribische gaybar van Amsterdam, en wellicht van Europa, trok de Reality bezoekers vanuit de hele wereld, van de Verenigde Staten tot Australië. Voor hen werd een bezoek aan de Reality net zo'n vaste prik als voor de gasten die er dagelijks kwamen.

De Reality Bar kenmerkte zich dan ook door de typisch Caribische gastvrijheid, waarbij je altijd meteen eten krijgt aangeboden. In de Reality waren dat Surinaamse, Hindoestaanse en Antilliaanse hapjes die allemaal door klanten gemaakt werden.


Entertainment

Daarnaast was er allerhande entertainment: van Surinaamse en Antilliaanse DJs, live-artiesten en dragqueens tot en met striptease-acts met slangen. Rond het jaar 2000 beschikte de Reality Bar ook over een kleine darkroom, in de vorm van een kamer die te bereiken was via een trap naar boven. Er was de nodige animo voor, maar Joemman had op een gegeven moment geen zin meer om de kamer steeds op te ruimen en schoon te maken.Posters van het Caribische Pride-straatfeest uit de jaren 2014 t/m 2023
(klik ter vergroting)


Gay Pride

Ook voor de Reality Bar was de Amsterdamse Pride hét hoogtepunt van het jaar. Vanuit de Reality voer al sinds een van de eerste Canal Parades een Surinaamse boot mee met Caribische livemuziek, die iedereen langs de kant deed swingen als hij voorbijvoer.

Buiten bij de Reality werd tijdens het Pride-weekend een groot straatfeest georganiseerd, in Caribische sfeer met live optredens van Surinaamse en Antilliaanse bands en DJs. Enkele namen die jarenlang van de partij waren zijn Cache, Corona, K'ribe en Master Kaseko.

Dit Caribische straatfeest werd met de jaren groter en op het laatst stonden er naast het podium vier tapwagens, een cocktailbar, een hamburgertent en een poffertjeskraam, waar zo'n 1500 bezoekers per dag op af kwamen.Caribisch straatfeest bij de Reality Bar tijdens de Pride van 2007


Reality Girlz

Omdat er in de Reality steeds meer lesbische vrouwen kwam, besloot Joemman om voor hen een aparte bar te openen. Hij nam het leegstaande horecazaakje op nr. 125 over, vlak naast de Reality Bar, en doopte het om tot Reality Girlz. De nieuwe zaak werd op 17 december 2009 geopend als de eerste "Black & White Lesbian Bar" in Europa.

Reality Girlz was destijds het vierde lesbische café in Amsterdam en het eerste lesbische café in de Reguliersdwarsstraat. Ondanks de specifieke doelgroep kwam Reality Girlz niet goed van de grond, mede door de geluidsoverlast die de bovenbuurvrouw ervoer. Hierdoor was de zaak tegen het eind van 2010 al weer geruisloos gesloten.Het pand van de Reality Girlz aan de Reguliersdwarsstraat 125
(foto via Wikimedia Commons - klik ter vergroting)


Interieurverbouwing

In september 2015 werd het interieur van de Reality Bar gemoderniseerd. Tot dan toe bevond de relatief kleine bar zich aan de rechterzijde van de zaak. Langs de linkerwand en de achterwand was er een smal balkon, dat bereikbaar was via een metalen wenteltrap aan de kant van het raam. Via een doorgang aan de achterkant kon je naar de toiletten.

Bij de verbouwing kwam er een grotere bar die bovendien werd verplaatst naar de linkerkant van de zaak. In de rechterachterhoek kwam een nieuwe houten trap naar het balkon en tegen de rechterwand werden spiegels aangebracht. Ook kwamen er wat nieuwe muurschilderen, maar het kleine podium voor het raam bleef gehandhaafd.

De voltooiinng van deze make-over werd op donderdag 24 september gevierd met een drag night-party, gepresenteerd door een van de vaste dragqueens van de Reality, Miss Kiki Boops:Party voor de restyling van de Reality Bar
(klik ter vergroting)De bar van de Reality Bar na de verbouwing van 2015
(eigen foto - klik ter vergroting)


Coronacrisis

Tijdens de coronacrisis van 2020-2021 golden voor de horeca zeer strenge regels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Meermalen moest de horeca volledig zijn deuren sluiten en daarna moesten bezoekers nog een tijd lang anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Bij de Reality Bar was dat volgens de politie meerdere malen onvoldoende het geval, waardoor de zaak in augustus 2020 op last van de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Femke Halsema, voor een periode van vier weken dicht moest.

Wegens de coronacrisis kon in 2020 en 2021 ook het Caribische straatfeest tijdens Pride Amsterdam niet doorgaan. Wel was het pand in 2021 met ballonnen in regenboogkleuren versierd en konden mensen er op beperkte schaal terecht voor een drankje:De Reality Bar tijdens Pride Amsterdam 2021
(klik ter vergroting)


Begin augustus 2022 kon Pride Amsterdam voor het eerst sinds 2019 weer met de traditionele straatfeesten gevierd worden. In het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat werd vanuit de Reality Bar weer het Caribische straatfeest georganiseerd, met onder meer optredens van DJ Siggy en DJ Jasmine:


Caribbean Street Party 2022
Het Caribische straatfeest in het oostelijke deel van de straat (2022)


Brasserie Je T'aime

Nadat de coronacrisis voorbij was opende Joemman opnieuw een tweede zaak, ditmaal in het andere deel van de Reguliersdwarsstraat. Daar stond het grote horecapand op nummer 47-49 al twee jaar leeg, nadat in 2019 het Toppers Partycafé gesloten was. Joemman nam de zaak over en heropende deze in november 2021 onder de naam Brasserie Je T'aime.

Zoals de naam al aangaf was dit een zaak met Franse keuken en een interieur in de stijl van de Moulin Rouge. Je T'aime werd echter geen succes en ook een laatste poging om met Colombiaanse en Peruaanse gerechten oude, respectievelijk nieuwe gasten te trekken mocht niet baten. De zaak werd uiteindelijk op 14 februari 2024 gesloten.


Video-impressie van het Caribische straatfeest in het
oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat


Sluiting

Niet lang na het avontuur met Je T'aime kwam ook het eind voor de Reality Bar. Voor de inmiddels 62-jarige Joemman was het na bijna 30 jaar mooi geweest: de generatie waarmee de Reality groot was geworden ging steeds minder uit en de jongere generatie ging liever naar de gayzaken aan de andere kant van de Reguliersdwarsstraat.

Tijdens het weekend van 21 en 22 juni 2024 werd afscheid van de Reality Bar genomen: op vrijdag draaide DJ Jasmine Perez & Friends en zaterdagavond was het grote slotfeest met livemuziek door de Surinaams-Nederlands partyband Soso Lobi.

Per 1 juli moest het hele pand leeg worden opgeleverd, waardoor ook uitbater Jeffrey Joemman zijn woning boven de bar moest verlaten. Het inmiddels traditioneel geworden Caribische straatfeest tijdens Pride Amsterdam kwam hiermee eveneens ten einde.


Opvolger

In het pand van de vroegere Reality Bar opent begin augustus 2024, na een grondige interieurverbouwing, het bekende gaycafé Montmartre, dat van 1983 t/m 2023 in de Halvemaansteeg gevestigd was.


Heb je mooie herinneringen, aanvullingen of correcties?
Mail dan naar info@reguliers.netLinks en bronnen

- Vroegere homepage: www.realitybar.nl
- Social media: Facebook - Twitter - Instagram
- Memorabilia: Reality Bar

- Het Parool: Caribische gaybar Reality sluit na bijna dertig jaar de deuren: ‘Voor veel mensen was dit hun tweede huis’ (2024)
- Gay News: Jeffrey van Reality: icoon van onze community en al een legende op zich (2021)

- Amsterdam Monumentenstad: Reguliersdwarsstraat 129

- Rob van den Berg, Café Reality in Amsterdam: "Blank en bruin onder een dak", in: Gay Krant, nr. 346, 21 nov. 1997.


Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.