Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Pink Christmas

Geschiedenis: Pink Christmas

 

2008 - 2012


Sinds 2008 vond vijf jaar lang onder de naam Pink Christmas ook in de winter een overkoepelend homo-evenement in Amsterdam plaats. In de Reguliersdwarsstraat werden in dat kader een Roze Kerstmarkt en diverse andere activiteiten georganiseerd.


2008     2009     2010

2011     2012


bijgewerkt: 18-11-2014Pink Christmas 2008

De eerste editie van Pink Christmas werd op 18 december 2008 geopend met een receptie in gaycafé April. Er waren onder meer toespraken van ProGay-voorzitter Frank van Dalen en stadsdeelbestuurder Erik Koldenhof, alsmede een optreden van Miss Windy Mills.Stadsdeelbestuurder Erik Koldenhof
met links ProGay-bestuurders


Op zondag 21 december vond de eerste Roze Kerstmarkt in de Reguliersdwarsstraat plaats, van 13.00 tot 19.00 uur in het westelijke deel van de straat tussen cocktailbar ARC en lunchroom Downtown.

Er waren een veertiental marktkraampjes opgesteld, waar heel uiteenlopende artikelen verkrijgbaar waren: bijvoorbeeld ludieke roze homo-artikelen bij Gays & Gadgets, leer, rubber en fetish-artikelen bij de stands van RoB en Black Body, homo- en lesbische boeken en films bij boekhandel Vrolijk en Lesbisch Lezen, maar ook speciaalbieren van Café 't Leeuwtje, gratis Glühwein van de Thermos Sauna, fairtrade-producten uit Tibet, schilderijen van Simone te Buck en glas-in-lood-werk van Karin van Druenen.Een kraampje met kunstwerken


Pinq Radio

De markt werd opgeluisterd met muziek, die verzorgd werd door de homo-internetradiozender PinQ Radio vanuit het Exit Café. Deze live-uitzending werd gepresenteerd door o.a. Rosa, Steve Malenka, Lupe, Puck & Natasha en Benjamin.

Op de hele uren was er een kort interview met een homo- of lesbische auteur, die daarna bij het kraampje van boekhandel Vrolijk beschikbaar was om eigen werk te signeren.

Levende kerststal

Het meest spraakmakende onderdeel van de eerste Roze Kerstmarkt was de levende kerststal die in de tuin van de ARC stond opgesteld. De aankleding van de "stal" was verzorgd door interieurontwerper Martijn Keijzers.

Met deze kerstscene werd op een ludieke manier de soms lastige combinatie van Christendom en homoseksualiteit onder de aandacht gebracht. Voorafgaand ontstond echter veel ophef over het gerucht dat er twee Maria's en twee Jozefs in de stal zouden staan. Niet alleen enkele christelijke organisaties, maar ook opvallend veel homo's vonden dat te ver gaan.De trendy kerststal in de tuin van de ARC


Drag Winter Games

Op het pleintje van de Geelvincksteeg tegenover de ARC was een kleine kunstijsbaan opgesteld, waar bezoekers konden schaatsen en waar ook de ludieke Drag Olympics Winter Games plaatsvonden.

Diverse drag queens traden hierbij op in disciplines zoals kunstschaatsen op de muziek van het Zwanenmeer, synchroon duoschaatsen, estafette schaatsen en 25 meter sprint met kuipstoeltje. Aan het eind van de middag werd de beste gekroond tot "Miss Drag Olympic 2009". Hostess bij dit alles, en tevens de Maria uit de kerststal, was Miss Windy Mills.Pink Christmas 2009

De tweede editie van Pink Christmas ging van start met een officiële openingsreceptie op donderdag 17 december 2009. Deze vond plaats in de ARC in de Reguliersdwarsstraat, waar onder andere zeven filmportretten van Europese homo’s en lesbo’s vertoond werden.

Coffeeshop Betty Too begon op die dag aan een heel weekprogramma, met onder meer een Vintage Party met de Blaauw Boys, een Film Night, een Queer Quire en karaoke-avonden.

Op vrijdag 18 december vond in de Reguliersdwarsstraat het Pink Christmas Korenfestival plaats. Op het podium voor de ARC brachten onder meer de koren Dissonant, het Rozenkoor en King Betty's Queer Choir kerstliederen ten gehore.Kraampjes en podium in de Reguliersdwarsstraat (2009)


Hoogtepunt was de Roze Kerstmarkt op zaterdag 19 en zondag 20 december. Deze werd op zaterdagmiddag geopend door Dolly Bellefleur, die vervolgens, samen met wethouder Caroline Gehrels, ook meedeed aan het voorleesuurtje voor kinderen van homo en lesbo-ouders in het "Boekhandel Vrolijk-Hoekje" in de Soho.

Een schaftwagen was voor de gelegenheid omgebouwd tot een minibioscoop waar de al bij de opening vertoonde 7 filmportretten van Europese homo’s en lesbo’s nogmaals bekeken konden worden.

Tussen de April en de ARC stonden wederom een heel aantal kraampjes opgesteld. Hier konden diverse leuke, roze en/of erotische cadeau-artikelen gekocht worden. Opmerkelijk was dat er deze keer ook veel stands van politieke partijen waren. Deze probeerden hiermee nog de nodige homokiezers te winnen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Voor wie hier een beetje vermoeid van raakte was er helemaal achterin de April een "Stressed Shoppers Clinic" voor een ontspannende massage in kerstsferen.

De kerstmarkt had de pech van het feit dat het op zaterdag één van de allerkoudste dagen van de afgelopen jaren was. Daardoor kwamen er een stuk minder bezoekers, voor wie het op straat niet echt heel goed toeven was. Desondanks vond 's avonds, op een podium voor de Exit, nog een modeshow plaats - de modellen hielden dapper stand in de ijzige kou!Roze Kerstmarkt in de Reguliersdwarsstraat (2009)Pink Christmas 2010

Ter gelegenheid van Pink Christmas was er in 2010 geen Roze Kerstmarkt in de Reguliersdwarsstraat. Wel werd nog even aandacht besteed aan het roemrijke verleden van de straat.

Aan de deuren van de grote homozaken die eerder dit jaar gesloten werden, hingen daartoe geïllustreerde posters met telkens een kort overzicht van de geschiedenis van de betreffende uitgaansgelegenheid. Dit onder de noemer Most famous Amsterdam gay venues:

Met deze posters werd tevens stilgestaan bij het feit dat de Reguliersdwarsstraat in 1980, dus precies 30 jaar geleden, dé homo-uitgaansstraat van Nederland werd. Door de ineenstorting van het horeca-imperium van wijlen Sjoerd Kooistra kon hier eerder dit jaar geen aandacht aan worden besteed.

Heel praktisch en informatief waren deze posters ook voor de (homo)toeristen die rond de kerstdagen naar Amsterdam komen, maar in de Reguliersdwarsstraat waarschijnlijk nietsvermoedend voor enkele dichte deuren komen te staan.

Roze sneeuwpop

Een andere leuke verrassing was de sneeuwpop die onverwacht geschilderd bleek op één van de pilaren van het Carlton Hotel, bij de ingang van de Reguliersdwarsstraat vanuit de Vijzelstraat:

Langs de Vijzelstraat waren de pilaren van het hotel beschilderd met levensgrote sneeuwpoppen, die allemaal verwezen naar verschillende zaken in deze straat. Dit was een initiatief van de ondernemersvereniging voor de Vijzelstraat & Vijzelgracht, die tot en met februari de Vijzelstraat op allerlei manieren met sneeuwpoppen versierde.

Roze Kerstmarkt

In de Reguliersdwarsstraat waren in 2010 voor een kerstmarkt en andere activiteiten organisatorisch en financieel gezien geen mogelijkheden. Dit als gevolg van de sluiting van alle grote homohorecazaken eerder dat jaar. Ook was het hierdoor niet gelukt om feestverlichting in de straat op te hangen.
In de twee voorgaande jaren werden deze dingen hoofdzakelijk geregeld en betaald door de grote Kooistrazaken van de inmiddels failliete Reguliers BV.

In 2010 vond de Roze Kerstmarkt daarom plaats bij de homokroegen op de Zeedijk, waar op zaterdag 18 december ook weer diverse optredens en een modeshow gehouden werden. Net als in het voorgaande jaar in de Reguliersdwarsstraat was het ook in 2010 weer behoorlijk koud en lag er ook nog eens een flink pak sneeuw. Desondanks zijn daar toch een heel aardig aantal bezoekers op af gekomen.Pink Christmas 2011

Op zaterdag 17 december keerde de Roze Kerstmarkt weer terug in de Reguliersdwarsstraat, nadat die het voorgaande jaar niet hier kon plaatsvinden, omdat toen alle grote gay bars nog gesloten waren.

De markt was in 2011 in alle opzichten veelkleurig: zowel de kraampjes, de slingers, met lampjes in alle kleuren van de regenboog, als de aangeboden producten waren zeer divers en gevarieerd en dan ook nog eens uit vele windstreken. Dit alles werd muzikaal omlijst door LGBTQ-koren die kerstliederen ten gehore brachten.

Tot tevredenheid van velen waren er dit keer geen al te expliciet seksuele artikelen. Wel was de Belgische porno-acteur Philippe Delvaux aanwezig om zijn nieuwe kalender en een exemplaar van Gay News te signeren. Wat gemist werd was een stalletje met de traditionele Glühwein, al waren er wel cupcakes, gebakjes, taarten, poffertjes en wafels te koop.

De dag begon met tamelijk koud, maar droog weer. 's Avonds kwamen er helaas een aantal regenbuien, maar gelukkig was het tussendoor droog genoeg om ook de modeshow doorgang te kunnen laten vinden. Deze vond plaats op een toepasselijk roze catwalk, ter hoogte van The House Of Rising. Ludwig II deed voor deze gelegenheid dienst als kleedkamer van de modellen.

Er werden onder meer erotische leer- en rubberkleding en zwemkleding van enkele bekende modemerken geshowd. Tussendoor kon het enthousiaste publiek bovendien nog genieten van een opzwepend zangoptreden van Irma. Afgesloten werd de show met een prachtige bruidsjurk.

> Foto's van de modeshow op Facebook

^
Pink Christmas 2012

In 2012 was er, net als in 2010, geen Roze Kerstmarkt in de Reguliersdwarsstraat. Wel was er op zaterdag 22 december een kerstmarkt op de Zeedijk. Deze was een samenwerking tussen de homo- en heterozaken aldaar, maar kreeg vermoedelijk om die reden niet de betiteling 'roze' kerstmarkt. Helaas had deze gezellig opgezette markt nogal te lijden van de vele regen op die dag.

Ter gelegenheid van Pink Christmas waren er in de Reguliersdwarsstraat alleen door The House Of Rising twee dagen met gay wedding-advies gepland, maar ook die moesten door ziekte van de organisator op het laatste moment afgeblazen worden. Ook overigens was er rond de feestdagen geen enkele speciale verlichting of versiering in de straat aangebracht.

De traditionele openingsreceptie van Pink Christmas vond echter wel in de Reguliersdwarsstraat plaats, te weten in de nieuwe gay club NYX. Deze receptie was een druk bezochte netwerkgelegenheid, met toespraken van ProGay-directeur Irene Hemelaar, stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren en loco-burgemeester Eric van der Burg. Ook waren er optredens van enkele bekende artiesten uit de (gay) party scene.

* * *

In 2013 vonden er voor het eerst sinds 2008 geen Pink Christmas-activiteiten in Amsterdam plaats, dit mede als gevolg van organisatorische problemen bij organisator ProGay.

Een andere reden die zal hebben meegespeeld is dat in 2012 Pink Christmas al bijna geheel werd overschaduwd door het toen voor de eerste keer georganiseerde Amsterdam Light Festival, waarbij tussen begin december en half januari o.a. talrijke bijzondere lichtsculpturen in de stad staan opgesteld.

In de Reguliersdwarsstraat waren in 2013 evenmin speciale activiteiten rond de feestdagen en er hing voor het vierde opeenvolgende jaar geen kerstverlichting. De ondernemersvereniging had alleen een grote, maar nogal karig versierde kerstboom in de straat laten opstellen:Kerstboom in de Reguliersdwarsstraat (2013)Foto's

Zie voor foto-impressies van de Roze Kerstmarkt:
Links

- Wikipedia: Pink Christmas
- Voormalige website: www.pinkchristmas.nl
- De kerstmarkt van 2008 in de media:
   - Roze Jozefs en vallende travestieten
   - In de roze kerststal is Maria een travestiet
- In München en Berlijn: www.pink-christmas.de
- In Wenen: www.pink-christmas.org


Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.