Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Geschiedenis: Gay Games 1998

 

1 t/m 8 augustus 1998


In 1998 vond in Amsterdam de vijfde editie van de Gay Games plaats, een groot evenement voor LHBT-sporters dat elke vier jaar in een andere stad gehouden wordt.

De Gay Games van 1998 vielen samen met de derde editie van de Amsterdam Pride. Met bijna 12.000 sporters en zo'n 200.000 toeschouwers uit de hele wereld resulteerde dat in het grootste homo-evenement dat tot dan toe in Nederland was gehouden.

Tijdens de Gay Games was er in Amsterdam een sfeer van vrijheid en solidariteit waarbij homo's zich voor het eerst in de meerderheid voelden - een gevoel dat voor menigeen tot op heden ongeëvenaard bleef.

> Zie ook: Gloriejaren '90






bijgewerkt: 01-08-2023

 

Canal Parade


Tijdens de Canal Parade van 1997, het jaar vóór de Gay Games, voeren Kooistra's homozaken April, Exit en Havana mee met een grote boot die alvast op de komende Gay Games vooruitliep.

De boot was voorzien van drie platte ronde podia, waarop goud-, zilver- en brons-geverfde mannen dansten. Hiermee wonnen de Kooistrazaken voor de eerste keer de prijs voor de beste grote boot:



Boot van Havana, April en Exit bij de Canal Parade van 1997
(foto: Bert Gerlagh/Stadsarchief A'dam - klik voor vergroting)


Op zaterdag 1 augustus 1998 vormde de Canal Parade de aftrap van de Gay Games, die die avond officieel geopend werden door burgemeester Schelto Patijn tijdens een grote ceremonie in de toen net nieuwe Amsterdam ArenA.

Tijdens de botenparade voer de April mee met een boot die was voorzien van Griekse ruïnes en schaarsgeklede dansers voorzien van een halskraag in regenboogkleuren en de olympische ringen op hun hoofd. Hiermee werd voor het tweede jaar op rij de prijs voor de beste grote boot gewonnen:



Boot van de April tijdens de Canal Parade van de Gay Games in 1998
(foto: Gaygam.tripod.com - klik voor vergroting)

> Zie ook: Reguliersboten in de Canal Parade


De Canal Parade ter opening van de Gay Games in 1998


Amsterdam


Naast de eigenlijke sportwedstrijden in 29 officiële en 4 demonstratie-disciplines waren er in de week van de Gay Games een nog een hele reeks van andere homogerelateerde activiteiten in de stad.

In het Concertgebouw en op diverse andere locaties vond een Korenfestival plaats waar zo'n 850 leden van koren aan deelnamen. Daarnaast waren er nog ruim 40 kleinere en grotere exposities, lezingen en optredens.

Op de Nieuwmarkt was voor het eerst een openluchtbioscoop met homo- en lesbische films en uiteraard waren er door de homohoreca georganiseerde straatfeesten, namelijk in de Halvemaansteeg, de Warmoesstraat en de Reguliersdwarsstraat.


Compilatie van beelden van de Gay Games 1998
(samenstelling: IHLIA LGBTI Heritage)


Reguliersdwarsstraat


Voor het straatfeest in het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat was schuin tegenover Downtown een podium gebouwd, waarbij de inrit van de Gouden Bocht-parkeergarage als artiesteningang fungeerde.

Via de nooduitgang van die garage konden de artiesten dan rechtstreeks op het podium komen. Eén van de artiesten die hier toen optrad was Paul de Leeuw, nadat hij naar verluidt eerder was geweigerd voor een optreden op het grote podium op de Dam.



Straatfeest ter gelegenheid van de Gay Games in 1998
met het podium schuin tegenover Coffeeshop Downtown
(foto: Facebook Havanareünie - klik ter vergroting)



In de kantoorruimte boven gaycafé April was een callcenter ingericht waar bezoekers telefonisch informatie over de Gay Games konden krijgen. De opening van dit callcenter werd beneden in het café verricht door toenmalig PvdA-Tweede Kamerlid Peter Rehwinkel:



Opening van het callcenter in de April door Peter Rehwinkel
(foto: Marian Bakker - klik ter vergroting)




Vrijwilligers van het callcenter bij de opening in de April
(foto: Marian Bakker - klik ter vergroting)



Meer foto's van deze Gay Games, de Canal Parade en de straatfeesten zijn te vinden op een oude website getiteld Gay Games Amsterdam 1998. Daaronder bevinden zich ook enkele unieke foto's van het straatfeest dat destijds in het westelijke stuk van de Reguliersdwarsstraat werd gehouden.

Ze geven een impressie van de bezoekers van het straatfeest tussen Downtown en het pleintje van de Geelvinckssteeg met het nog lege perceel waarop een paar jaar later appartementsgebouw De Regulier met Bar ARC werd gebouwd:

(klik op de foto's om ze te vergroten, of klik door als een foto eenmaal is uitvergroot)



(foto: Gaygam.tripod.com - Klik ter vergroting)



(foto: Gaygam.tripod.com - Klik ter vergroting)



(foto: Gaygam.tripod.com - Klik ter vergroting)



(foto: Gaygam.tripod.com - Klik ter vergroting)



(foto: Gaygam.tripod.com - Klik ter vergroting)



(foto: Gaygam.tripod.com - Klik ter vergroting)



(foto: Gaygam.tripod.com - Klik ter vergroting)



(foto: Gaygam.tripod.com - Klik ter vergroting)



(foto: Gaygam.tripod.com - Klik ter vergroting)



Tot slot nog een indruk van hoe een vrijwel lege Reguliersdwarsstraat er destijds overdag uitzag, met geheel links de toenmalige Club Havana als opvolger van de in 1996 gesloten discotheek Richter, met daar tegenover café-dancing Blitz:



De Reguliersdwarsstraat tijdens de Gay Games van 1998
(foto: Stadsarchief Amsterdam)


In 2012 werd nog een poging gewaagd om de Gay Games in 2018, na precies 20 jaar, weer in Amsterdam te houden. Dit keer haalde Amsterdam echter niet de finaleronde en werd de 10e editie van dit evenement aan Parijs toegewezen.



Links


- Wikipedia: Gay Games 1998
- IHLIA LGBTI Heritage: Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998
- Amsterdam Museum: Tentoonstelling Gay Games 1998
- NRC Dossier over de Gay Games 1998
- Oorspronkelijke homepage: www.gaygames.nl
- Ooggetuigeverslag: Friendship '98 - Gay Games V
- Foto's en posters van de Gay Games in Amsterdam:
   - Beeldbank Amsterdam
   - Geheugen van Nederland
   - Gay Games Amsterdam 1998






Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.