English   
   Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Wijnbar Ognibeni
 

Reguliersdwarsstraat nr. 74
1017 BN Amsterdam
(1919 - 1978)


Ognibeni was bijna 60 jaar lang een populaire uitgaansgelegenheid in het oostelijke deel van de Reguliersdwarsstraat.


bijgewerkt: 07-07-2019


Voorgeschiedenis

De wijnbar Ognibeni werd geopend door Omobono Ognibeni, die afkomstig was uit het Italiaanse dorp Caldenazzo in de Dolomieten. In 1883 was hij als bezoeker naar de wereldtentoonstelling gekomen, die toen op het Museumplein in Amsterdam gehouden werd.

Omdat hij in Amsterdam geen Italiaanse wijnen vond, begon hij op 19 oktober van dat jaar zijn eigen handelsonderneming aan de Prins Hendrikkade. In 1884 kwam daar nog een zaak voor wijnen en comestibles (verduurzaamde fijne eetwaren) bij op het Damrak 81. Daarnaast handelde hij ook nog een tijdje in kwartels.

De wijnhandel van Ognibeni verhuisde naar het Singel 281 en in 1905 naar de Binnen Amstel 5, waar tevens een proeflokaal kwam dat al snel een geliefde ontmoetingsplaats werd, niet alleen voor notabelen en artiesten, maar ook voor de leden van de Italiaanse Opera.De buitengevel van Ognibeni aan de Reguliersdwarsstraat 74
met de kenmerkende Chiantifles, jaartal onbekend
(foto: Archief v.d. Dienst Ruimtelijke Ordening - klik ter vergroting)


^
Reguliersdwarsstraat

Het proeflokaal van Ognibeni verhuisde in 1915 naar het Thorbeckeplein en in 1919 naar de Reguliersdwarsstraat 74. Men kon hier niet alleen drinken, maar ook Italiaans eten. Van buiten was Ognibeni herkenbaar aan een uithangbord in de vorm van een reusachtige Chianti-fles.

In de jaren '20 werd de zaak onder meer bezocht door literatuurcriticus Carel Dinaux, kunstenaar Erich Wichman en Anthon Bakels. Deze laatste twee waren in 1921 mede-oprichters van de Rapaille Partij, waarmee de zwerver Had-je-me-maar in de Amsterdamse gemeenteraad kwam.*Advertentie van Ognibeni uit 1928


Gezelligheid

Ook kwamen er regelmatig advocaten en zakenlieden en journalisten van het Algemeen Handelsblad om de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Ognibeni trok bovendien schilders, musici, studenten en andere toendertijd bekende Nederlanders, zoals de orkestleider van Tuschinski, Max Tak en de neerlandicus prof. P.H. van Moerkerken.

Proeflokaal Ognibeni dankte zijn populariteit onder meer aan de gezellige sfeer die opgeroepen werd door de zogenaamd "echt Italiaanse" inrichting, waarbij grote tonnen dienstdeden als tafeltjes en langs de wanden Italiaanse wijnflessen lagen:Prentbriefkaart van Ognibeni, jaartal onbekend
(foto: Nepon - klik ter vergroting)


Sluiting

Nadat oprichter Omobono Ognibeni in 1917 overleden was, werd hij opgevolgd door zijn zoon Onno. In 1951 kwam ook zijn dochter Angelini in de zaak, gevolgd door haar man Jan J. van Hulsen.

De wijnbar aan de Reguliersdwarsstraat werd in 1978 gesloten. Voor de wijnhandel was in 1977 Ognibeni & Co. BV opgericht die eerst naar Maarssen en later naar Schiedam verplaatst werd.

In 1983 werd het 100-jarig jubileum van de onderneming gevierd in het Okura Hotel. Hoe lang de wijnhandel nog bestaan heeft is niet bekend, wel dat Ognibeni & Co. BV op 25 januari 2017 failliet verklaard werd.Advertentie van Ognibeni uit 1971
(klik ter vergroting)


^
Opvolgers

In het pand aan de Reguliersdwarsstraat 74 opende in november 1989 pianobar The Melody, maar in 1991 zat hier al weer gay bar Clays. Ook die was geen lang leven beschoren, want begin 1993 was op dit adres een zaak genaamd Blondy's gevestigd.

Later zat hier café Madeliefje, dat na een leegstand van ruim 3 jaar in de zomer van 2008 werd overgenomen door Sergej Fokke en Philip Duff die hier op 1 november 2009 de speakeasy cocktailbar Door 74 openden.


Door 74 @ Reguliersdwarsstraat
De huidige gevel van de Reguliersdwarsstraat 74


^
Links en bronnen

- NRC Handelsblad: Omobono, kwartels en wijn (1983)


> Heb je aanvullingen of correcties? Mail dan naar info@reguliers.netReguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.