Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Logo van Salon Bar L'Entrée
Restaurant-bar L'Entrée
 

Reguliersdwarsstraat nr. 42
1017 BM Amsterdam
(1983 - 1988 / 2001)


L'Entrée gold in de jaren '80 als één van de beste zaken waar men in een chique ambiance kon eten en drinken. Het restaurant sloot in 1988, de bar bestond nog tot 2001.


bijgewerkt: 25-01-2023


Restaurant L'Entrée opende waarschijnlijk ergens in januari 1983 en was een initiatief van Robert Braaksma en Johan Smid. Braaksma had eerder restaurant Entresol aan de Geldersekade geleid en was destijds ook bekend vanwege zijn relatie met de zangeres Liesbeth List, met wie hij in januari 1985 in het huwelijk trad (Braaksma overleed in 2014, List in 2020).





Vanwege de bekendheid die Braaksma met Entresol had opgebouwd werd L'Entrée geheel volgens de verwachting al bijna direct na de opening the place to be voor zakenlui, kunstenaars, topvoetballers, acteurs, kortom de mensen die men destijds de jetset of beau monde placht te noemen.

Zij kwamen hier vaak aan het begin van de avond wat eten en drinken, om vervolgens naar discotheek Richter te gaan. L'Entrée vervulde hiermee een functie die voorheen het vlak ernaast gelegen café Oblomow had. 's Zomers kon ook in de achterliggende terrastuin gegeten worden.

L'Entrée beschikte over een ruime bar op de begane grond, waar men alvast wat kon drinken totdat de gereserveerde tafel vrij was. Tijdens het druk bezochte borreluur waren er gratis hapjes uit het restaurant en werd er klassieke muziek gedraaid.

Via een ruime hal en een draaitrap bereikte men het restaurant op de eerste verdieping. Deze hoge ruimte werd beheersd door een grote balkenpartij en werd verlicht door twee enorme vensters en opgeluisterd door een reusachtige spiegelpartij:



Een impressie van het restaurantgedeelte van L'Entrée
(foto: Wubbo de Jong/Het Parool - klik ter vergroting
inkleuring: MyHeritage/DeOldify)



In het restaurant waren 87 zitplaatsen en de prijs van de hoofdgerechten lag tussen de 15 en 35 gulden. Parool-recensent Adriaen Woutersz beoordeelde L'Entrée in maart 1983 met 14/15 op een schaal van 20. De Franse keuken werd toen geleid door chef-kok Gem Boonstra, maar toen deze al vrij snel weer vertrok zakte het restaurant wat in.

L'Entrée was doordeweeks geopend van 21.00 - 02.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur. De bar ademde een mondaine sfeer met een strakke klassieke inrichting, een rozekleurig plafond, fraaie lampen en comfortabele banken en stoelen rondom tafeltjes.

Deze sfeer was niet verwonderlijk, aangezien het interieur voor een groot deel afkomstig was uit het voormalige gebouw van de voorname sociëteit De Groote Club aan de Paleisstraat 1. Geheel in lijn hiermee waren de muziek en het licht in L'Entrée zo afgestemd dat een prettige conversatie mogelijk was.



Het interieur van de bar van L'Entrée
(foto: www.channels.nl)


Sluiting van het restaurant

Door financiële tegenslagen zag Robert Braaksma zich gedwongen om L'Entrée eind 1987 te verkopen aan de Groningse horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra. Braaksma begon vervolgens een nieuw restaurant onder de toepasselijke naam Rentree, gevestigd op de destijds wegens drugsoverlast beruchte Zeedijk.

L'Entree werd namens Kooistra nog korte tijd gerund door Guus Silverentand, die hier samen met Kooistra's compagnon Louis Röst en homomaandblad GA op 13 januari 1988 een groot nieuwjaarsdiner organiseerde waarop voor het eerst sinds 1974 weer bijna alle homohoreca-ondernemers van Amsterdam aanwezig waren:


     
Reportage van het Nieuwsjaarsdiner in restaurant L'Entrée
De foto's geven een indruk van hoe het restaurant er toen uit zag
(uit: GA, A Monthly Gay Magazine, febr. 1988)
Klik erop voor een vergroting!


Intermezzo: Societé L'Entrée

Twee dagen na dit nieuwjaarsdiner werd restaurant L'Entrée gesloten en werd nog even geprobeerd om van het restaurant een club in de sfeer van de erondergelegen bar te maken: Societé L'Entrée, een moderne danscafé-bar, waarbij de oude sfeer wel behouden bleef.




Societé L'Entrée liep echter van meet af aan niet en zodoende werd enkele dagen later besloten om hier discotheek April's Exit te vestigen. Tegelijk werd de bar van L'Entrée aan de rechterkant van het pand omgedoopt in Exit Bar, maar werd wegens teruglopend bezoekersaantal in 1991 weer apart verpacht en wel aan Ronald Ruijg.


Voortzetting van de bar

Ruijg zette de bar in min of meer oude luister en onder de oude naam "Salon Bar L'Entrée" nog tot 2001 voort. Het interieur van de bar is goed te zien in de sketch "Beer in de bar" of "Beertje Colargol" van het absurdistisch-satirische programma Jiskefet. De betreffende aflevering werd op 16 april 2000 uitgezonden en is op YouTube beschikbaar:


Jiskefet-sketch die zich afspeelt in Salon Bar L'Entrée


De L'Entrée-bar werd definitief gesloten in 2001 en opgevolgd door het nieuwe Exit Café. Ronald Ruijg ging later bij grand café Luxembourg aan het Spui werken en in 2017 was hij ober bij het naastgelegen café Hoppe.


Heb je mooie herinneringen, aanvullingen of correcties?
Mail dan naar info@reguliers.net




Links en bronnen

- Channels.nl: Salon bar L'Entrée
- Telegraaf.nl: Liesbeth List verliest echtgenoot
- Recensie: Adriaen Woutersz at bij L'entrée, in: Het Parool, 5 maart 1983.
- Ben Ten Holter, Groot Amsterdams Kroegenboek, A.W. Bruna & Zoon, Utrecht 1986, p. 122-123.





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.