Coffeeshop Downtown
Feesten
Nadat Downtown eind 1979 was overgenomen door
Frans Monsma en
Guus Silverentand, werd al meteen begonnen met het organiseren van spraakmakende evenementen. Toen zij vervolgens in juni 1981 ook café
April openden, werden beide zaken de voorhoede van het tot dan toe ongekend bruisende uitgaansgebeuren van de jaren '80.
De eerste grote gebeurtenis was al in januari 1980, toen de opening van de Maastrichtse vestiging van Downtown gevierd werd. Daarvoor werd een expositie van grafisch kunstenaar André Thijssen georganiseerd en
Downtown Magazine gepubliceerd, dat eigenlijk eenmalig was, maar razendsnel tot een spraakmakend tijdschrift uitgroeide.
Feest bij de presentatie van het tweede nummer
van Downtown Magazine in mei 1980
(foto: Studio FSR/Riejo - klik ter vergroting)
Downtown at Flora Palace
Ergens in september 1980 werd het voormalige Flora Theater aan de Amstelstraat nr. 24 omgebouwd tot een voor die tijd enorme discotheek onder de naam Flora Palace (die in 1989 door Manfred Langer werd omgebouwd tot de iT).
Als gevolg van de goede samenwerking van de eigenaar van Flora Palace, Jan Willem Vancruysen (kortweg JWV) en Frans Monsma, zouden hier in de komende jaren vele grote feesten georganiseerd worden.
Het eerste vond plaats op 11 december 1980 onder de naam "Downtown at Flora Palace" en werd aangekondigd als "the event of the year" met "show, dance, film, video performance". De toegangsprijs bedroeg 10,- gulden, waarbij inbegrepen het dubbeldikke decembernummer van Downtown Magazine.
Flyer voor het feest in Flora Palace
Klik erop voor een vergroting!
(ontwerp: Gerritjan Deunk)
Beertjesfeest
Tegen het eind van 1980 was er in Downtown het beertjesfeest, waarbij de zaak werd volgehangen met allemaal kleine pluche speelgoedbeertjes, die toendertijd erg in waren. Deze beertjes werden daarna op het Oud-en-nieuwfeest in Flora Palace aan de bezoekers meegegeven. In de dagen daarna zag je toen talloze homo's met deze beertjes in de achterzak van hun broek lopen. Een enkeling heeft dit beertje nog steeds!
Beertjes in Coffeeshop Downtown
(foto's: collectie Frans Monsma)
Feesten
Hierna zouden nog vele feesten met uiteenlopende thema's volgen. Zo werd met Koninginnedag 1981 de hele zaak volgehangen met portretten van koningin Beatrix en werden er het recordaantal van maar liefst 30 appeltaarten op 1 dag verkocht. Ter afsluiting vond een groot Koninginnefeest plaats in Flora Palace.
Een ander spectaculair feest dat vanuit Downtown in Flora Palace georganiseerd werd was samen met de leerbar Argos een Western feest onder de naam "Come To Flora Country" op maandag 11 mei 1981. Opvallend hierbij waren de dure prijzen die daarbij gewonnen konden worden: als 3e prijs een door RoB op maat gemaakt leren jack, als 2e prijs een weekend Berlijn en als 1e prijs een week naar New York voor twee personen!
Poster voor Come To Flora Country op 11 mei 1981
(collectie IHLIA-Homodok - klik ter vergroting)
Grote broer
Een maand later, op 5 juni 1981, kreeg Coffeeshop Downtown er een grotere broer bij: op die datum openden Frans en Guus namelijk ietsje verderop in de Reguliersdwarsstraat het beroemdgeworden café
April. Het zwaartepunt verschoof toen uiteraard naar deze gloednieuwe en superhippe zaak, maar Downtown werd zeker niet helemaal vergeten.
Voor de feesten kwam er een heuse denk-tank, onder meer bestaande uit Frans, Guus, Gerritjan Deunk en Hans Klaphake, die samen met Frans Monsma al enkele Downtownfeesten had georganiseerd. De spectaculaire en fantasierijke feestversieringen die Frans en Hans voor de April bedachten, werden telkens in Downtown in het klein uitgevoerd.
Welcome Back
Het grootste feest van dat jaar was zonder twijfel het Welcome Back-weekend, dat op 18, 19 en 20 september 1981 plaatsvond, zowel ter gelegenheid van het begin van het nieuwe uitgaansseizoen (zie de van vakantie terugkerende vogel in het logo), als ter gelegenheid van het 1-jarig bestaan van Flora Palace.
Hoogtepunt van dit door Coffeeshop Downtown, Downtown Magazine, April en Flora Palace georganiseerde feest was het grote "Gone With The Wind" gala op zaterdagavond, waarop vele bezoekers prachtig verkleed waren in 19e eeuwse kledij. Foto's hiervan verschenen zelfs op de pagina Vrouw van De Telegraaf van 30 september 1981.
Coupons voor het Welcome Back-feest
Klik erop voor een vergroting!
(ontwerp: Gerritjan Deunk)
Verkoop
Vanaf 1983 begon de dodelijke ziekte aids langzaam maar zeker een donkere schaduw te trekken over alle tot dan toe nog onbekommerde feestelijkheden. Ook
Guus Silverentand werd op een gegeven moment door aids getroffen. Hierdoor stond Frans er steeds vaker alleen voor en daarom besloot hij uiteindelijk om Downtown en April van de hand te doen.
De zaak werd toen verkocht aan Arthur en Gertjan, die Downtown niet veel later doorverkochten aan de Groningse horeca-ondernemer
Sjoerd Kooistra, die medio 1986 al eigenaar van de April was geworden.
Coffeeshop Downtown in 1983
(foto: David Jarrett - klik ter vergroting)
Pachters
Onder Kooistra werd Downtown vermoedelijk eerst weer vanuit de April gerund, waar Guus nog werkzaam was, zij het nu in dienst van Kooistra's compagnon Louis Röst.
Vanaf 1988 werd Downtown verpacht, eerst aan Mick Pedroli en vanaf 1994 aan Ernst Verhoeven en vervolgens aan Alex Visser, die samen met hun compagnons ook de andere zaken van Sjoerd Kooistra in de Reguliersdwarsstraat exploiteerden. Per 1 november 2000 kreeg Downtown echter weer een eigen pachter in de persoon van Edwin de Vega.
Concurrentie
Na de verkoop aan Kooistra geraakte Downtown meer en meer uit het centrum van de belangstelling. Niet alleen was er weinig tijd en geld meer voor grote feesten, ook kwamen er geleidelijk steeds nieuwe concurrenten bij: vanuit de April werd in 1988 discotheek (April's)
Exit geopend en in 1989 kwam Frans Monsma grootscheeps terug met danscafé
Havana. Later kwamen daar nog de
Soho en de
ARC bij.
Downtown bij het 30-jarig jubileum in 2000
(foto: www.coffeeshopdowntown.nl)
Gay Games
Het grootste homo-evenement van de jaren negentig waren de
Gay Games die in 1998 in Amsterdam gehouden werden. Vanuit Downtown werd daar onder meer aandacht aan besteed door het uitbrengen van een lied.
Dit werd gezongen door twee medewerkers, die hiervoor eenmalig optraden onder de naam "Downtown's Delight". Het lied werd zelfs op cd uitgebracht en in het boekje daarvan staat de volgende toelichting:
Achter het duo Downtown's Delight staan Anna en Sigurd. Beiden werken in Coffeeshop Downtown in de Reguliersdwarsstraat te Amsterdam. Tijdens de dagelijkse afwas aldaar kwamen ze tot de ontdekking dat ze alletwee over gouden keeltjes beschikten. Hun dienstbare instelling stelde hen gelukkig in de gelegenheid hun persoonlijke prioriteiten opzij te zetten en de aankomende feestelijkheden op te kunnen luisteren met een lied.
Veel luisterplezier lieve mensen,
Zing met ons mee en 'Go for GOLD'
Voor- en achterzijde van de CD van Downtown's Delight uit 1998
(klik ter vergroting)
30-jarig jubileum
Coffeeshop Downtown stond dan wel niet meer in het centrum of de voorhoede, maar als enige homozaak die 's ochtends al open ging bleef het onverminderd populair. In het jaar 2000 werd het 30-jarig bestaan dan ook groot gevierd. Naast de nodige feestelijkheden werd ook een eenmalig jubileummagazine uitgebracht en werd door de nieuwe huisontwerper Rutger Schuijff een advertentie ontworpen met belangrijke gebeurtenissen uit het openingsjaar 1970:
De Downtown-jubileumadvertentie uit 2000
Klik erop voor een vergroting!
(ontwerp: www.rs-design.nl)
Ter gelegenheid van dit jubileum maakte Jan van Hemert ook een fraaie gouachetekening van het pand. Decorontwerper en reclametekenaar Jan van Hemert komt zeker al sinds begin jaren tachtig in de Reguliersdwarsstraat en maakte bij jubilea een tekening van elke zaak waar hij kwam, die hij dan als herinnering aan de directie aanbood.
Gouachetekening van Coffeeshop Downtown, in 2000
gemaakt en aangeboden door Jan van Hemert
Klik erop voor een vergroting!
40-jarig jubileum
De veertigste verjaardag van Downtown viel daarentegen nogal in het water, ondanks dat het die dag, 28 april 2010, net zo ongeveer voor het eerst dat jaar mooi en warm weer was. Het was de bedoeling geweest dat op die dag zoveel mogelijk vroegere eigenaren en pachters bij toerbeurt weer achter de bar zouden staan, met de prijzen en de sfeer van destijds.
Door allerlei omstandigheden konden de meesten echter niet komen en kwamen er die dag ook maar weinig oude bezoekers. Wel kostte de koffie die dag slechts 50 (euro)cent, hing de befaamde
Downtownposter weer boven de deur en bestond de expositie aan de muren uit fraai bewerkte foto's van de omgeving en van Downtown zelf:
Artistieke foto van Downtown hangend in Downtown
bij het 40-jarig jubileum op 28 april 2010
50-jarig jubileum
Op 28 april 2020 had Downtown zijn gouden jubileum kunnen vieren, maar door de coronapandemie viel deze datum in de periode dat alle horeca verplicht zijn deuren gesloten moest houden. In plaats van een feestelijke bijeenkomst kon hierdoor alleen via websites en social media aandacht aan het jubileum worden besteed, onder meer met de onderstaande collage:
Collage van 50 jaar Downtown