Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Coffeeshop Downtown

 





 

Lunchroom

Drie weken voordat Coffeeshop Downtown op 28 april 2010 zijn 40-jarig jubileum vierde, werden homodisco Exit en het Exit Café gesloten - het horeca-imperium van eigenaar Sjoerd Kooistra bleek een kaartenhuis waardoor in de daaropvolgende maanden ook de April, de ARC en de Soho hun deuren moesten sluiten.

Anders dan deze grote zaken werd Downtown niet via de Reguliers BV geëxploiteerd, maar rechtstreeks door Kooistra's Plassania Beheer BV aan de uitbater verpacht. Daarom leek Downtown aanvankelijk het lot van de andere zaken bespaard te kunnen blijven.


Interieurverbouwing

Zonder de grote publiekstrekkers kwamen er echter nauwelijks nog bezoekers in de straat, zodat pachter Edwin een geheel nieuw concept bedacht om Downtown aantrekkelijker te maken. Aangezien hij afkomstig is van de Filipijnen wilde hij er een eethuisje met Filipijnse gerechten van maken.

Medio oktober 2010 onderwierp hij Downtown daartoe aan een rigoreuze verbouwing, waarbij het volledige interieur er uit werd gesloopt, inclusief onderdelen die er al sinds de begintijd in hadden gezeten. Beneden werd de bar weggehaald, waardoor er ruimte voor losse tafeltjes kwam (en zelfs nog even een felrood bankstel):



Tafeltjes in exotische sfeer, november 2010
(klik ter vergroting)



De tafeltjes vervangen door een bankstel, december 2010
(klik ter vergroting)


Boven in de opkamer werd een kleine bar gemaakt en kwamen ook losse tafeltjes met stoelen te staan. Overeenkomstig het nieuwe concept kreeg het interieur een exotische touch, met veel planten en kleurrijke abstracte schilderijen. Desondanks werd deze nieuwe opzet geen succes en ging ook Downtown, als laatste van de Kooistrazaken, op 31 december 2010 dicht.



Bar en zitjes in de opkamer, december 2010
(klik ter vergroting)


Heropening

Vrij snel kon een nieuwe exploitant voor de zaak worden gevonden, namelijk Rob van der Kuijl, de eigenaar van lunchroom Studio 2, die pal achter Downtown op de hoek van de Sint Jorisstraat en het Singel ligt.

Van der Kuijl begon met het interieur weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Alles werd fris geverfd en de bar werd op zijn oude plek teruggezet. Boven kwamen de banken langs de muren terug, zodat het bij de heropening van Downtown op 21 maart 2011 leek alsof er bijna niets veranderd was:



De bar weer op zijn oude plaats, hier in maart 2012
(klik ter vergroting)



Ook de banken in de opkamer weer op hun oude plek, maart 2012
(klik ter vergroting)


Naamsverwarring

Wat met de heropening wel veranderde was de officiële naam: het oorspronkelijke Coffeeshop Downtown werd gewijzigd in Lunchroom Downtown, dat de functie van de zaak veel beter weergeeft.

De term 'coffeeshop' leidde er constant toe dat met name toeristen binnenkwamen met de vraag naar soft drugs - zij werden dan verwezen naar de naastgelegen coffeeshop Grand Prix, later Betty Too geheten.



Lunchroom i.p.v. Coffeeshop op de voorgevel, maart 2012
(klik ter vergroting)


Gemengd publiek

In de zomer van 2012 werd Downtown opnieuw overgenomen, deze keer door Mateen, die eerst bij Studio 2 in de keuken werkte en voor wie Downtown zijn eerste eigen zaak was. Aanvankelijk speelde hij met de gedachte om de lunchroom om te dopen tot FoodTown, maar zag daar toch maar van af gezien de historische bekendheid van de naam Downtown.

Deze bekendheid was echter niet genoeg om weer voldoende homopubliek te trekken, mede omdat het na de Kooistra-debacle nog geruime tijd duurde voordat ook de Reguliersdwarsstraat als geheel haar positie als dé homostraat weer herwonnen had.

Daar kwam bij dat in deze periode de huren in de Amsterdamse binnenstad sterk stegen, waardoor een kleine zaak als Downtown wel gedwongen was om zich op een breder publiek te richten, zoals dagjesmensen en toeristen.

Dat nam niet weg dat de oorspronkelijke cliëntele nog altijd gewaardeerd werd en homo's nog steeds hun weg naar Downtown wisten te vinden, voor een ontbijt, lunch, een pannenkoek, of een kopje koffie of thee met een stuk huisgemaakte appeltaart.


Meer ruimte

In februari 2015 werd het interieur van Downtown opnieuw verbouwd. De bar die voor de heropening in 2011 op de oorspronkelijke plek was teruggezet werd nu weer weggehaald zodat er op die plek meer ruimte voor tafeltjes kwam. Onder de schuine wenteltrap werd een nieuwe, kleinere bar gemaakt die minder ruimte inneemt:



De nieuwe bar onder de trap, april 2015
(klik ter vergroting)


Boven in de opkamer werd de muurbank tegen de achterwand weggehaald, zodat daar meer ruimte voor losse tafeltjes ontstond. Om dezelfde reden zouden later ook de andere muurbanken en de zitplaatsen langs het raam en het hek van de opkamer verwijderd worden.



Het interieur van Downtown, zomer 2015
(klik ter vergroting)


Metamorfoses

Ook nadien zou het interieur met enige regelmaat wat kleinere en grotere metamorfoses ondergaan, zoals de onderstaande foto's laten zien:



Het interieur van Downtown, februari 2016
(klik ter vergroting)



Het interieur van Downtown, februari 2016
Aan de muur het originele gevelnaambord dat
in 2011 door een replica werd vervangen
(klik ter vergroting)



Het interieur van Downtown rond Kerstmis 2016
(klik ter vergroting)



Het interieur van Downtown, oktober 2017
(klik ter vergroting)



Het interieur van Downtown, oktober 2017
(klik ter vergroting)


Vergroening

Ook buiten deed zich een kleine metamorfose voor, toen onder de noemer Secret Village het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat eind 2015/begin 2016 van groene beplanting werd voorzien. Zo kreeg Downtown twee plantenbakken op het terras en groene beplanting in de bloembakken op de gevellijst. Wat later kwamen daar ook klimplanten aan de zijkanten van de voorgevel bij:



Groene beplanting bij Downtown, mei 2016
(klik ter vergroting)



Groene beplanting bij Downtown, hier tijdens de EuroPride in augustus 2016
(klik ter vergroting)


Sluiting

Begin 2020 werd ook Nederland getroffen door de coronapandemie en moest op 15 maart alle horeca de deuren sluiten. Per 1 juni mochten de zaken weer open, maar omdat er nauwelijks nog toeristen kwamen verloor Downtown een substantieel deel van zijn bezoekers. Vanwege de hoge huur was de zaak eerder al onderhands te koop gezet.

Door de oplopende aantallen coronabesmettingen moest de horeca op 14 oktober 2020 opnieuw dicht. Die klap kwam Downtown niet meer te boven. Per 1 april 2021 werd de zaak verkocht aan de eigenaar van de naastgelegen coffeeshop Easy Times, waarmee na bijna 51 jaar een eind kwam aan een lange en rijke geschiedenis.

De nieuwe eigenaar wilde aanvankelijk een lunchroom annex cocktailbar openen, maar uiteindelijk werd het een luxe restaurantje met hippe Japans-Peruaanse (Nikkei) keuken, dat begin juli 2023 onder de naam INCA werd geopend.



Homepage

Op internet was Downtown er minder vroeg bij. Pas in 2003 kwam er een eigen homepage: eenvoudig, in het Engels, maar wel informatief en leuk vormgegeven en met enkele aardige oude foto's.

Vermoedelijk werd tegelijk met deze website de oude huisstijlkleur blauw vervangen door rood en werd een nieuw logo ingevoerd. Deze site is nog te zien via het Internet Archive. Klik daartoe op onderstaand screenshot:



De eerste website van Coffeeshop Downtown


Nadat bovenstaande website al een tijdje uit de lucht was, kwam er in november 2007 een nieuwe homepage. Deze is ontworpen door BriteMinds Ltd. en bevat, wederom in het Engels, grotendeels dezelfde informatie als de oude site. De meeste oude foto's zijn echter verdwenen en vervangen door vrij standaard reclame-afbeeldingen:



De tweede website van Coffeeshop Downtown
(ontwerp: Briteminds.tv)


Nadat Downtown in maart 2011 onder een nieuwe eigenaar weer heropend werd, zat de zaak aanvankelijk bijna een jaar lang zonder website. In april 2012 kwam er een nieuwe homepage, zowel in het Engels als in het Nederlands, gemaakt door Reguliers.net:



De derde website van Lunchroom Downtown
(ontwerp: Reguliers.net)


Tegelijk met deze nieuwe website kwam er ook een nieuwe domeinnaam: www.lunchroomdowntown.nl, omdat de zaak inmiddels "lunchroom" in plaats van "coffeeshop" genoemd werd.

Een vierde en achteraf laatste homepage werd in de zomer van 2019 in gebruik genomen. Deze werd gebouwd via de website-editor van Wix.com en was ook geschikt voor gebruik op smartphones:



De laatste website van Lunchroom Downtown



Links

- Homepage: lunchroomdowntown.nl
- Social media: Facebook - Instagram

- Stichting Diogenes: Reguliersdwarsstraat 31
- Art Unlimited: www.artunlimited.com
- Milou Hermus: www.milou-hermus.com
- Grafische ontwerpen: www.rs-design.nl
- De nieuwe pachter in 2000 op www.mvs.nl
- Bed & Breakfast: www.edwinsguesthouse.nl
- Memorabilia: Coffeeshop Downtown - Amsterdam


Berichten op reguliers.net

17-05-2021 Lunchroom Downtown en restaurant Genroku zijn gesloten
28-04-2020: Lunchroom Downtown bestaat 50 jaar!
22-03-2011: Lunchroom Downtown is weer open!
01-01-2011: Downtown voorlopig gesloten
26-04-2010: 40 jaar Coffeeshop Downtown


Nieuwsberichten elders

27-05-2021: Legendarische lunchroom Downtown na 51 jaar gesloten
28-04-2020: Oudste horecazaak Reguliersdwarsstraat bestaat 50 jaar
28-03-2011: Gay lunchroom Downtown weer open
25-04-2010: Coffeeshop Downtown Amsterdam bestaat 40 jaar
25-04-2010: Coffeeshop Downtown 40 jaar


Artikelen

- Coffeeshop tijdschrift, in: Cultureel Supplement NRC Handelsblad, 6 juni 1980.
- Coffeeshop heeft zijn magazine: Downtown, in: De Journalist, 12 juni 1980.
- Downtown, in: Het Parool, 15 november 1980.
- Kaspar Jansen, Downtown Magazine: strelend voor oog en ego, in: NRC Handelsblad, 22 juli 1981.
- Gerdien Claas, Mooie tijdschriften: nodeloos en nutteloos?, in: Pers W, oktober 1981.
- De Reguliersdwarsstraat - Amsterdams nieuwe moderne uitgaanscentrum, in: Missets Horeca, jrg. 30 (1982), nr. 48 (3 december)
- Magda Ferdinandus, Voor zachte prijs diner tussen de trendsetters, in: Het Parool, 5 oktober 1983.
- Markus Anton Etukudo, De coffeeshop-kunstgalerie in het roze circuit, in: De Waarheid, 25 juni 1988.
- Michiel de Bie e.a., Downtown Magazine - Jubileumuitgave 30 jaar Coffeeshop Downtown, Amsterdam 2000.
- Patrick Meershoek, Alle dagen feest, in: PS van de Week, 25 juli 2009, p. 8-15.





Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.