Regulieren < Geschiedenis < Reguliersdwarsstraat in Amsterdam < Reguliers.net
Nieuws     Agenda     Foto's
Twitter    Facebook    Instagram    RSS-feed   


  


Regulieren

 

1394 - 1532


Zoals bij veel straten het geval is, heeft ook bij de Reguliersdwarsstraat de naam van de straat de oudste wortels. Deze is namelijk ontleend aan het Reguliersklooster, dat in de Middeleeuwen ongeveer op de huidige kruising van de Keizersgracht en de Utrechtsestraat lag:


Vogelvluchtschilderij van Amsterdam uit 1538
Vogelvluchtschilderij van Amsterdam uit 1538 met
linksboven het voormalige Reguliersklooster


Kanunniken

Dit klooster werd op 24 juli 1394 gesticht door priester Gijsbert Dou en was bedoeld voor priesters die volgens de regel van de heilige Augustinus leefden. Om die reden werden zij de reguliere kanunniken van de orde van Sint Augustinus genoemd.

Op 31 oktober 1532 werd het klooster door brand verwoest en daarna niet opnieuw herbouwd. De priesters verhuisden naar een klooster in Heiloo en van de tuinen werd een lusthof gemaakt. De laatste resten verdwenen in 1668 bij de aanleg van de Keizersgracht.



Het voormalige Reguliersklooster


Regulierspoort

De reguliere kanunniken en hun klooster leven echter nog voort in diverse naar hen genoemde straten en gebouwen. In de eerste plaats die van de tussen 1480 en 1487 gebouwde Regulierspoort, één van de drie grote poorten in de laatmiddeleeuwse stadsmuur.

Nadat deze muur gesloopt was, bleef de poort bewaard, maar brandde in 1619 af. Slechts één van de torens bleef gespaard en vormt sindsdien het onderste deel van de bekende Munttoren.


De voormalige Regulierspoort
De voormalige Regulierspoort


Straatnamen

Naast de Regulierspoort werd ook het huidige Rembrandtplein, vóórdat het in 1876 zijn huidige naam kreeg, Reguliersplein of Reguliersmarkt genoemd. Voorts zijn er nog de Reguliersgracht, de Reguliersbreestraat, de Regulierssteeg, de Korte Reguliersdwarsstraat en natuurlijk de Reguliersdwarsstraat zelf.



Straatnaamborden


De huidige Reguliersdwarsstraat bestond voor zover bekend nog niet in de late Middeleeuwen. Wel was er toen reeds de weg naar Utrecht (tegenwoordig Reguliersbreestraat en Utrechtsestraat), het Sint-Jacobspad (de huidige Vijzelstraat) en de Heiligeweg (tegenwoordig Koningsplein en Leidsestraat).

Ook elders in wat nu Nederland is, waren kloosters van reguliere kanunniken. In meerdere plaatsen komen daarom naar hen genoemde straten voor. Zo is er een Regulierstraat in Haarlem en in Nijmegen en is er in Beverwijk zowel een Reguliersstraat als een Reguliersdwarsstraat!

> vervolg: Aanleg


Links
- Over de Regulierspoort






Reguliers.net © 2007/2020
Disclaimer/Cookies
Contact

.